Envars egen standard

Stefan Stockhaus, VD på redskapstillverkaren Steelwrist, skriver en intressant krönika på tidningen Entreprenadaktuellt. Steelwrist är en av flera svenska tillverkare av så kallad tiltrotator, en tillsats längst ut på stickan på grävmaskiner. Dessa gör det möjligt att vrida och vända redskapen närmast i det oändliga. Sverige har varit världsledande på detta i tre decennier.

Vissa redskap kräver anslutning av hydraulik för att fungera, exempelvis hammare, gripar, saxar etc. Det är systemet för automatisk anslutning av denna hydraulik Stockhaus skriver om. En gemensam branschstandard är naturligtvis en fördel för alla maskinägare och förare. Den enda nackdelen är att stulna redskap blir lättare att sälja.

På maskinsidan vill tydligen vissa företag nu ha en egen standard, som inte gör redskap med deras hydraulanslutning kompatibla med andra. Steelwrist vill få till en öppen standard som alla kan använda gratis.

Men när riktigt stora elefanter bråkar om regelverk, då är det mycket lite som handlar om användarvänlighet och kompatibilitet. Tvärtom, inlåsning av kunderna till det egna systemet är åtråvärt. IBM lär en gång ha försenat utvecklingen av datorer på grund av patenträttigheter. Apple, Microsoft och andra har blandat öppenhet med inlåsning.

Den omtalade 5G tekniken är inte bara en snabbare version av 4G, där finns tydligen flera möjligheter inbyggda. De flesta av dessa har jag inte kunskap om. Här finns underlag både för supermaktsintressen och affärsintressen. Delar av 5G ska tydligen var väsentligt mer användbart för spioneri av olika slag. Så USA och Kina har samma men motstridiga intressen i saken. Google och Huawei har samma men motstridiga affärsintressen. Handelskrig och patentstrider är att vänta.

Självklart lämnar det öppningar för någon oberoende part. Kan vi få se en telefontillverkare dyka upp med en egen standard, öppen för alla? Ericson? Nokia? Samsung? Sony? Eller har tiden redan sprungit förbi Sverige, Finland, Sydkorea och Japan på detta område?

Visst kan man tycka att här krockar äganderätt med friheten, Google och USAs med Huawei och Kinas. Men den krocken träffar också oss. Vi andra är en större marknad till och med än än USA och Kina tillsammans. Man kan ju tycka att de affärsföretag som visserligen äger fundamentala rättigheter skulle måna om sina kunder också.

Det finns ett gammalt rättsfall att luta sig mot om någon skulle vilja dra det i domstol. Irländaren Harry Ferguson uppfann trepunktslyften till traktorer på 20-talet- På 30-talet gjorde han en överenskommelse med Henry Ford om att montera den på traktorer Ford tillverkade. Det var en gentlemen’s agreement med handskakning utan papper.

När Ford fortsatte tillverka nya traktormodeller och senare med en modifierad lyft stämde Ferguson Ford. En domstol avgjorde 1948 att uppfinningen var för viktig för mänskligheten för att låsas in av ett patent. Harry Ferguson gjorde upp i godo med en senil Henry Ford, men var missnöjd livet ut med uppgörelsen. Att alla är missnöjda påstås vara tecknet på en bra kompromiss.

Spionprogram kan huvuddelen av världen vara utan, men bra program för att hantera data vill vi alla ha. Är det tänkbart att stormakterna kan enas om en öppen standard? Alternativet är att vi alla går över till Linux eller annat open source.

Ni som ser ett argument för en Europeisk superstat ser drömsyner. Nej Europa behöver nationella egenheter och stor öppenhet för bilaterala och multilaterala avtal. Modellen ett parti, en stat, en härskare har flera gånger visat sig vara fel för Europa. Frihet att vara egen men ändå vän med flera på frivillig grund är bättre.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Envars egen standard

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Citat som passar här:
  “Drömmen om ett enat Europa har ingen utsikt att bli veklighet. Man gör ingen omelett på hårdkokta ägg”
  Charles de Gaulle.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Oj, stavfel där, “verklighet” skall det naturligtvis stå!

 2. Dandersan skriver:

  EU bör satsa mer på enhetsstandard kan man tycka, tills ny takarmatur skall sättas upp.
  Varför skall vi byta?
  Det finns nackdelar med all form av normalisering av kontakter och annat vi har runt om oss.

  • Jan Andersson skriver:

   Reagerade på detta nya också och ser inga fördelar. Vem har nytta av de nya kontakterna i den värld av knepiga takarmaturer som finns? Verkar vara ett beställningsverk av industrin.

  • Mats Jangdal skriver:

   Så länge det inte objektivt kan motiveras med elsäkerhet bör inte EU eller staten byta standard. Risken finns att det under en längre period bidrar till sämre elsäkerhet innan alla fulkopplingar är borta.

 3. Jan Andersson skriver:

  Två teknikgrenar som jag intresserar mig för: datorer och fotografi. Microsoft* har väl i princip haft monopol på mjukvaran till PC-datorer och mindre arbetsstationer sedan mitten på 90-talet. Det har varit nödvändigt med en gemensam standard så det har varit bra, och Microsoft har inte passerat gränsen och blivit odrägliga. Men det har Google nu gjort, deras tjänster är kanske bäst men det kostar på att hantera all reklam och annat som väller in till vansinne utan urskiljning, och man känner stort obehag inför den tydliga övervakningen av allt man gjort på nätet.

  För oss som använder datorn som det viktigaste arbetsredskapet fungerar det snart inte längre; alltmer tid och energi går åt till att hantera rena barnsligheterna. Alternativ finns, men idiotreklamen finns kvar i viss utsträckning. Fortsätter utvecklingen bakåt så måste mer drastiska alternativ till. Ett stort företag jag jobbade åt hade gjort Internet tillgängligt för alla under 00-talet, men det är nu i stort sett helt indraget igen. Jag förstår inte hur man överhuvudtaget kan jobba utan idag.

  De stora gamla etablerade märkena inom foto har utvecklat egna mjukvaror för digitala kameror och optik och bevakat hemligheterna noga för att hålla pirattillverkarna av objektiv utanför. Även de som utvecklat de nödvändiga bildhanteringsprogrammen för efterbehandling har fått gissa och experimentera sig fram till fungerade mjukvara.

  Sony kom som uppstickare av top-of-the-line attraktiva kameror för bara några år sedan, men saknade egna objektivserier som skulle göra kamerorna intressanta för yrkesfotografer och “hobbyproffs”. De löste det genom att släppa källkoden fri och ge piraterna möjlighet att leverera objektiv med full garanterad kompabilitet. Det fungerade över all förväntan och Sony har nu tagit över ledartröjan försäljningsmässigt för kameror i denna sektor! Tra-laa, och vi har långt ifrån sett hela isberget ännu. För övrigt gjorde Apple samma sak med iPhone, varefter tusentals “appar” snart såg dagens ljus i en omfattning som aldrig ens Apple själva hade haft fantasi att föreställa sig.

  Min uppfattning är glasklar: det går inte i längden att låsa in en kund i ett system, och behålla en trogen kund. Det är produkterna du skall leverera, inte systemen.

  *Apple är fortfarande mycket små inom yrkessektorn, just för de inte är “standard”. Men hårdvaran är klassledande.

  • Göran skriver:

   “Microsoft* har väl i princip haft monopol på mjukvaran till PC-datorer och mindre arbetsstationer sedan mitten på 90-talet. ”

   Både rätt och fel. Det finns andra operativsystem som fungerar lika bra eller bättre. Det enda problemet är att en massa människor och företag inte vill använda något annat än Windows trots att de kanske inte ens har behovet, eller att skolor tvingar sina elever att använda Microsoftprogram, när det går utmärkt att använda andra program.

   “Microsoft har inte passerat gränsen och blivit odrägliga”

   De har försökt. De har lobbat som sjutton för det. De har lagt ner hur många miljoner som helst, men de har inte lyckats. Microsoft har bromsat mycket utveckling inom dataområdet utanför Microsoft.

   Canon kameror kan du installera egen programvara på. Det finns de som har utvecklat bättre programvara än vad Canon själv levererar sina kameror med.

   Nikon, har däremot inte varit lika öppna. Klar nackdel. De finns saker man vill göra med kameran, som inte finns i programvaran som kommer med kameran.

   Panasonic är även de lika dåliga som Nikon på att öppna upp sin mjukvara och specifikationer på hårdvaran i kameran.

   Själv önskar jag bra mycket bättre möjligheter att fjärrstyra en kamera än vad som är tillgängligt idag via den mjukvara som tillhandahålls.

 4. Göran skriver:

  En tanke med EU var att skapa en protektionistisk marknad, där EU inför sina standard för att hålla länder utanför EU borta. Det har inneburit stora kostnader för oss konsumenter. Detta kanske fungerar på kort sikt, men inte i längden.

  Det är ingen nackdel med standard, men de ska inte vara ett tvång och de ska inte regleras av några myndigheter eller politiker. Konsumenterna kommer alltid att tvinga producenter till standard där behovet finns.

  Innan Internet blev en allmän tillgång fanns det tre förslag på standard på protokoll. IBM hade ett, HP hade ett, och så hade någon myndighet eller universitet ett (minnet sviktar där). Staten gick in och skulle reglera och valde då det absolut sämsta alternativet som inte var designat för olika typer av tjänster och ingen säkerhet, medan både IBM och HP tagit med det i sin utveckling. Så tack vare politiker har vi idag de enorma säkerhetsproblemen med Internet.

 5. torssan skriver:

  Hej! Läste på NewsVoice en text du skrivit på ett tema om Münchhausen. En jätteskoj text. Kanske i den anda jag emellanåt driver på https://anti-pk-bloggen.se, men inte tillräckligt ofta kanske.

  Har du intresse av en kontakt så hör av dig.

  Torsten Sandström

  • Mats Jangdal skriver:

   Hej Torsten!
   Texten finns egentligen på https://fridebatt.se/munchausen-spokar-igen/ Klassiskt liberala partiets artikelsajt. Den kommer här på Frihetsportalen på måndag om inget ändras.
   Din text på Newsvoice var utmärkt!

   Det är så mycket tokerier som pågår i både vårt samhälle och i mediesamhället att man undrar över dess mentala tillstånd. Som i dagens Expressen som ger stort utrymme åt Zara Larsson internetbråk med någon annan person för att eventuellt ha flörtat med hennes pojkvän. Är det något att skriva om i en rikstidning?
   Därför behövs både din och min sajt och flera andra som kan avslöja dumheter och kommentera verkliga frågor istället.

   Såg på din hemsida att du har en bild på Templet på Akropolis. Går man fram längst till vänster i bilden och lite till, kan man titta ner mot det antika torget i Athen, där Sokrates blev dömd till döden. Det är den bilden jag har högst upp på sidan.
   Vi hörs!

Kommentarer är stängda.