Mod är något annat än mode

Självklart är jag emot våld mot såväl kvinnor som män. Men jag menar att det är fel att lägga en kollektiv skuld på män. Dessutom finns våld, och ett ökande sådant utövat av kvinnor. Detta skjuts i bakgrunden om man bara talar om mäns våld mot kvinnor.

Förmodligen har allt detta våld många gemensamma nämnare. Om man betraktar alltihop tillsammans tror jag att man har större chans att komma på bra lösningar.
Med den problembeskrivning som är idag anser jag att man skapar fler problem än man löser. Man skapar låsningar istället för lösningar.
Jag har ingen universallösning på problemet. Jag förutsätter att de flesta män som tar till våld själva mår illa. Dessutom vet vi att det finns kvinnor som falskeligen anklagar män för våld när de vill nå andra saker. Till exempel i vårdnadstvister. Detta mörkertal är det väldigt tyst om.
Det viktigaste tror jag trots allt är att vi samtalar med varandra istället för att skrika åt “de andra.” Sådant skrik lyssnar ingen till. Den massmediala hetsjakten kring uttrycket mäns våld mot kvinnor är ett sådant skrikande som knappast når rätt adressat, om någon alls. Det är för svepande och de flesta som hör det känner sig orätt utpekade.
Generellt kan man säga att det alltid krävs individuellt mod för att stå upp mot våld. De kvinnor som är utsatta måste själva säga ifrån, lämna karln, anmäla, stå på sig. Såväl manliga som kvinnliga bekanta, individer, personer, till paret måste säga ifrån. Ett allmänt uttalande i pressen eller från en anonym grupp har nog mycket begränsad effekt.
Ett samhälle har aldrig så stor kraft att det kan ge fullständigt skydd för allt, till de medborgare som inte vågar stå upp för sig själva. Det skulle nämligen kräva ytterst allvarliga inskränkningar i friheten. Inte ens något av de totalitära samhällen vi hittills skådat i historien har klarat att skydda dessa medborgare. När feministerna kräver totalt skydd utan egen insats eller ansvar så kräver de det omöjliga.
Att vara modig och stå upp för sig själv innebär alltid att man röjer sin position och riskerar att bli en måltavla. Men det är nog ett minimum av vad mod betyder och friheten kräver.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.