Granskad journalistik

Uppdrag Granskning har gett sig den på att svärta ner privatskolornas rykte, i synnerhet Lundsbergs skola.

Man förbluffas över journalistens syn på sin egen roll när man ser programmet. På Lundsberg finns egentligen inget mer att ta på, så man ger sig ut på fisketur hos myndigheterna. Polisen i Kristinehamn har inte gjort något särskilt med den anmälan som kom in i juni, precis före skolslut. De inblandade eleverna har skickats hem och finns inte kvar på skolan. Det föreligger således ingen påtaglig risk för fortsatt eller upprepat brott. Om det nu var ett brott.

Programledaren har svårt att acceptera att polisens svar. Hon kastar fram lagtext som säger att vid minderåriga gärningsmän ska fallen behandlas inom tre månader. I det aktuella fallet var de 20 år, alltså inte minderåriga. En polis anför resursbrist för att utredningen inte kommit längre. En annan fyller på med att vid samma tid (skolavslutningen) fick de in anmälningar om värre brott och de rörde elever som är betydligt mer utsatta och behöver skyndsamt och aktivt stöd från samhället. Dessa ungdomar finns kvar på orten och riskerar en fortsatt utsatthet. Då tvingas polisen prioritera. Poliserna låter sig inte provoceras, de har förmodligen i sitt yrke stött på värre bråkstakar än en stockholmsreporter från SVT.

På dessa besked reagerar inte journalisten och ställer frågan till skolinspektionen vad de gjort för att stoppa de än grövre missförhållandena på Kristinehamns kommunala skolor. Det får passera helt okommenterat. Att de ändå visar den intervjun med poliserna kan inte tolkas som annat än att SVT inte ens förstår vad det är de hör och att de endast har intresse av svartmåla Lundsberg.

Vid intervjun med Skolinspektionen framgår att den myndighetspersonen inte har samma vana som poliserna att hålla sig till sitt uppdrag enligt lagen, utan faller till föga och ger de svar journalisten vill ha. Det är bekvämast så.

Detta reser ytterligare frågor om svenska myndigheter och deras förhållande till media. Styrs våra myndigheter av lag, förordning och föreskrift, eller styrs våra myndigheter av MSM? Styrs våra myndigheter av en skräck för att deras inkompetens ska avslöjas i media? Styrs de av en vilja att vara en (inbillad) opinion till lags? Bland annat ett antal miljömål (strandskydd, dikning, stenmurar, skogsavverkning, djurskydd, vargjakt) dyker upp i minnet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Granskad journalistik

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Mats,
    Det skulle vara en välgärning om vi fick avslöjat hur många så kallade ” journalister”
    det finns knutna i all dess former till SR/STV och ungefär hur mycket dom kostar oss skattebetalare.
    Hälsn/SafU

Kommentarer är stängda.