De fromma

Många upprörs över Breiviks till synes märkliga och felaktiga känsloregister. Han visar glädje eller stolthet över sitt dåd och likgiltighet inför sina offer och deras anhörigas sorg. Jag håller med, han uppvisar en oacceptabel prioritering av sympatier.

Men det finns fler sådana människor på närmare håll. Här finns djurrättsaktivister som anser att de har rätt att bränna upp slakteribilar, bara för att de ogillar djurhållning. De släpper ut minkar och bryter sig in i djurstallar, övertygade i tron att deras idéer är ädlare än de hos dem som föder upp och håller djur. Här finns också rovdjursromantikerna som tror att obegränsat med rovdjur inte har några negativa konsekvenser. De tror till och med att det är gynnsamt för deras favortibesvärjelse, biologisk mångfald.

Här finns SNF som som uppmanar sina medlemmar att utnyttja allemansrätten till att spionera på privata skogsägare. Att inventera allt och rapportera varje avvikelse från hur SNF anser att skog ska skötas. De har nu gått ett steg längre och kräver att all skogsskötsel, all lagstiftning kring skogsägande ska föras in i Miljöbalken och att SNF och andra NGO:s ska få vara domare över hur lagen ska tolkas och tillämpas. Med miljöbalken som kofot ska de bryta sig in och stjäla rådigheten över all privat mark i Sverige!

Dessa fromma fanatiker har ingen respekt för andras livsval, för andras livssyn, för andras övertygelse, för andras egendom, liv och hälsa. Några få tycks vara beredda till samma sorts handlingar som Breivik. Det är därför Säpo håller koll på de värsta av dem. Det politiska och demokratiska bekymret är att de är långt fler med samma grundsyn.

Det finns många fromma människor i de katolska länderna. De har funnits där länge. Därför har man också funnit ett enkelt men balanserande uttryck för att ta ner de trosvissa rättfärdiga på jorden igen. Man brukar på engelska säga exempelvis: ”I don’t buy your holier than thou crap!” Jag accepterar inte ditt frommare än mig svammel! Din övertygelse har inget tolkningsföreträde gentemot mig i vad som gäller mitt.

När det gäller nazism och fascism har vi lärt oss att vi måste hävda vår rätt mot deras ”holier than thou crap”. Därför måste Breivik dömas som skyldig för den fulla vidden av sina gärningar.

Det har börjat bli allmänt accepterat, även bland socialister att det är den hållningen vi måste inta också mot kommunister. Ibland kan man även se att den skymtar fram gentemot socialister. Men vi har fortfarande ett mödosamt arbete att göra med att ta ner dem med en fanatiskt miljö- och naturövertygelse på jorden. We don’t buy your holier than thou crap!”

 

Uppdatering 27/4

Jag skickade in denna text till Newsmill, för jag tyckte den passade in bra nu när rättegången pågått ett tag och diverse debattörer börjat sväva ut i egna förklaringar av ditt och datt. De har även flyttat breivikdebatten en hel sida bakåt på sajten. Detta fick jag till svar:

Hej!

Vi har valt att inte publicera din artikel ”Det är Breiviks fromhet som är hans ondska”.
Vi tackar nej till denna text. Vi tycker inte att det är i debattens bästa att jämföra SNF med Breivik.

På nedanstående länk finns några allmänna riktlinjer kring hur texter bör se ut för att de ska publiceras.
http://www.newsmill.se/inlagg/2011/10/19/tips-till-dig-som-vill-skriva-hos-oss

Vänliga hälsningar
Newsmillredaktionen

OBS! Du kan inte svara på detta automatgenererade mejl.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på De fromma

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Visa mig en skattefinansierad ”riksblaska” eller för att inte säga STASI agenturen SR/SVT som skulle våga hävda innehållet i Ditt utmärkta inlägg.
  Hörde om ett fantastiskt förslag som grekerna kanske genomför. 40000 greker får sig tilldelat ett stycke jord av staten mot att dom sörjer för sin egen överlevnad och hjälper andra.

 2. B-J Bjurling skriver:

  Riktigt bra skrivet.
  Jag råkade se Fältbiologernas medlemstidning i går. De tassar i djurrättsrörelsens spår. Det är så man blir riktigt rädd.
  Problemet med de fromma är ju att de själva tror på sin egen rättfärdighet, de tror att de har moralen på sin sida. Det kan då vara värt att påminna om det kategoriska imperativets andra formulering: ”Handla alltid så att du betraktar mänskligheten i din egen person som i varje annan person som ett mål och aldrig bara som medel.”
  Det betyder att det kategoriska imperativet befaller oss att visa undantagslös aktning för varje enskilds fria och rationella vilja, att vi har ansvar för att respektera deras möjlighet att välja själva.
  Det är den respekten de skenheliga saknar. De tror att de har rätt att tvinga andra människor att göra samma livsval och prioriteringar som de själva, ”de fromma”.

  • mats skriver:

   Helt rätt! gemenskapen, kollektivet måste vara frivilligt i ett frihetligt samhälle. Den respekten visar inte de fromma dem med andra önskemål. Istället skickas exempelvis ungdomsorganisationer fram likt Mussolinis squadrisi. På det viset härdas deras sinnen och de binds av ett skuldkomplex som gör det ytterst svårt att befria sig från dogmerna.

   • B-J Bjurling skriver:

    Med avseende på rubriken är det väl ändå lite fyndigt att det är så tacksamt att använda Fromm mot de fromma …
    Erich Fromm:
    ”Att människan är skapad till guds avbild innebär att hon äger gränslösa egenskaper. När människan dyrkar en avgud, böjer hon sig för och underkastar sig en projicering av ett av sina egna särdrag. Hon erfar inte sig själv som ett centrum från vilket levande, kärleksfulla och intelligenta handlingar utstrålar.”
    (Bortom illusionens bojor, s 56)

    ”Materiellt sett bygger (den humanistiska etiken) på den principen, att ”gott” är det som är gott för människan, och ”ont” det som är skadligt för henne. Det enda kriteriet på det etiska värdet är den mänskliga välfärden. (…) Den humanistiska etiken är antropocentrisk, (…) människan är i själva verket ”alltings mått”. Enligt den humanistiska åskådningen finns det ingenting högre och värdigare än den mänskliga tillvaron.”
    (Är människan ond eller god, s 22).

 3. sextusen skriver:

  Korrekt återgiven bild av verkligheten, tyvärr tror jag endast att det kommer bli värre och värre i takt med att dessa miljöänglar besätter beslutsstolar. Betänk att inom en 10-årsperiod har alla gamla uvar med svunna tiders erfarenhet fått pension, vi står inför stora prövningar.

Kommentarer är stängda.