Biologi vs postmodern genusteori

Det är märkligt att samhällsdebatt och politik är så dålig på att inse konsekvenserna av den kunskap vi faktiskt har om könets betydelse för könskaraktärer. Vi vet massor om hur fiskar, fåglar och däggdjurs kön påverkar livsstrategier, val av partner och parning. Men nästan ingen verkar inse eller vilja tro att det mesta av den kunskapen är mer eller mindre direkt överförbar till däggdjuret människans könsroller.
När pojkar växer upp till män är de biologiskt programmerade att utmana främst andra män, såväl jämnåriga som de äldre vilka redan är socialt och sexuellt etablerade. Även samhällets normer som sådana ska utmanas och gränser testas.
Detta biologiska program gör sig särskilt starkt påmint när det finns tänkbara sexuella partners (flickor) i närheten. När pojkar och flickor går i skolan tillsammans under dessa år kan flickorna lugnt luta sig tillbaks och betrakta skådespelet. Precis som tjäderhönorna på ett tjäderspel. Om då samhällets förväntningar och normer för de unga medborgarna är att de lugnt och stilla ska sitta ner och i tyst underdånighet insupa äldre generationers visdom förmedlad via skolan, då kommer flickorna att avgå med segern. Det vill säga de högsta betygen. Det kallas för att flickor mognar fortare än pojkar. Men vad det egentligen handlar om är att samhället ännu inte har mognat tillräckligt för att förstå och implementera den kunskap som redan finns etablerad inom biologin.

Det här inlägget postades i Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.