Öppet system, öppet sinne

När det gäller klimathotet från en ökad halt av CO2 så är det viktigt att komma ihåg att atmosfären är inget slutet system, det är öppet mot rymden. Därifrån kan partiklar och gaser komma in och likaså ge sig iväg ut. Men atmosfären kan inte bli större. Begränsningarna utgörs av Jordens gravitation och den omgivande rymdens nära vakuum. Därför innebär tillskott av gas i atmosfären att motsvarande mängd måste absorberas vid jordytan eller att gas ger sig iväg från planeten. Om så inte skedde skulle atmosfärstrycket öka.
När det gäller tillskott av CO2, så är det mindre skadligt än vilken annan gas jag för närvarande kan komma på. Visserligen ändras atmosfärens sammansättning något, men det innebär också att de gröna växternas fotosyntes gynnas. Växterna kommer därför att automatiskt jämna ut balansen.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.