Lika för alla – in absurdum

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

Många tror att Jordens resurser inte kan räcka för världens 8,2 miljarder invånare. Ändå har Jordens växtlighet bevisligen ökat kraftigt sedan Lilla Istidens slut för runt 150 år sedan.

Åren 1930-2015 ökade faktiskt världens skördar fem gånger, medan folkmängden ”bara” ökade 3.5 gånger (FAO). Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält – med reservation för rådande krig och oroligheter..

Att det går bättre för världen påpekade saknade Hans Rosling ofta. Men det når långt från alla. Till dem som tvivlar på att Jorden kan försörja sin befolkning hör det internationella projektet Earth Commission med kansli i Stockholm.

Det ingår i det internationella forskarnätverket Future Earth och delar dess lokaler i Stockholm. Delad ordförande är den allestädes närvarande Johan Rockström, när han får tid från att vara chef för och professor på Potsdam-institutet i Berlin.

Agronomen Rockström kallas klimatforskare. Men både han och institutet studerar i stället effekter av påstått fortsatt global uppvärmning av mer koldioxid i atmosfären.

Som från ett faktum utgår de från att mer koldioxid främst från mänsklig verksamhet skulle farligt värma atmosfären. Sedan räknar de på möjliga eller påstådda effekter av detta.

Denna osäkra och diskutabla utgångspunkt leder till många överdrivna och märkliga slutsatser och förslag. Hellre än bättre villkor för allt fler tycks de förespråka jämna och rättvisa villkor för alla.

Det kan snarare bli lika dåligt för alla och tvingar världens välståndsländer att dra åt svångremmen rejält. Nyligen rekommenderade Rockström (DN 240913) snäva ramar för Sverige och andra i dag rika länder (se tabell).

Det blir i praktiken trångt, kallt, mörkt och instängt. Att vi ändå unnas hela 2.500 kilokalorier mat per dag måste väl vara ett misstag? Vårt nutida välstånd är tämligen nyvunnet och skulle begränsas liv i hög grad.

Om Rockström och hans meningsfränder personligen kommer att följa dessa regler/råd/förslag är tveksamt. Inget flygande kors och tvärs mellan konferenser och möten.

Men det måste de väl för att rädda världen? Det kan bli som i Orwells Djurfarmen, där vissa var mer jämlika än de övriga.

Föreslagna gränser per vuxen person:

Mat: högst 2.500 kilokalorier per dag, mest växtbaserat.

Bostad: högst 15 kvm

Transporter: högst 450 mil per år

Vatten: totalt högst 100 liter per dag

Energi: 16 timmar elektricitet per dag inkl. tvättmaskin.

Tege Tornvall, Leksand

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Lika för alla – in absurdum

  1. Pingback: Lika för alla – in absurdum | ulsansblogg

  2. Benny skriver:

    Rockström och hans kompisar nöjer sig inte med 15 kvm utan det ska vara minst 500 kvm i flera boenden runt om i världen, privatjet, lyxyacht, limousiner, riktigt kött på bordet m m. Precis som den ideologi klimatalarmisterna vill införa som man hade i forna Sovjet så ska eliten stå över alla de begränsningar som de kräver av andra.

    • Jan Andersson skriver:

      Jag anser att människor på kontor som tumregel behöver ca 25 m2 i sammanlagd kontorsyta per person för att det ska vara trevligt, samma som minimum i bostaden. Dessutom behöver de flesta en parkeringsplats för två bilar, samt plats för eget arbete på hus, bil, sportprylar, cyklar, trädgårdsredskap med mera på helst 30-50 m2 ytterligare.

  3. Jan Andersson skriver:

    Vi kan fortfarande leka med tanken att alla jordens bilar och alla människor får plats på en landyta motsvarande Småland, som utgör 0,02 procent av jordens landareal. Jordens landarealen är 149 miljoner kvadratkilometer, Småland är trettiotusen kvadratkilometer stort. Så det får plats 4967 Småländer på jordens landyta, motsvarade cirka 0,02 procent. Om vi inte kan försörja oss med resterande 99,98 procent land måste vi nog fundera allvarligt på vad vi gör som är fel….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *