Konfiskation på dagordningen

Att oreflekterat propagera för biologisk mångfald, biodiversitet, är inte direkt intelligent eller praktiskt. Vi är beroende av att vissa växter finns i tillräcklig mängd. När man odlar vete så är allt på odlingslotten som inte är vete något dåligt. När man föder upp lamm är varg dåligt.
Människans framgång som art beror i mycket hög grad på att vi haft förmåga att välja, sortera och gynna de arter som varit nyttiga för oss. Det gäller allt från penicillin till indiska elefanter.
Att oreflekterat önska biologisk mångfald överallt är en huvudlös lyx. En njutning måhända för ögat, men ansvarslöst mot mänskligheten. När stadsbor får för sig att de ska bestämma vad bonden och skogsägaren får ha eller måste ha på sin mark så har de definitivt överskridit sina befogenheter som medmänniskor och som medborgare i ett demokratiskt samhälle.

Sedan länge har SNV tvingat fram en växande vargstam. Den växande vargstammen kommer naturligtvis i konflikt med många intressen där den dyker upp. Bönder med betande djur och jägare är bara några av de kategorier vars livsvillkor förändras drastiskt. Om detta råder ingen tvekan, om än det finns debatt.
Nu har SNV pressat fram ett nytt älgjaktssytem som ska lösa alla problem, för SNV. Det kallas ”adaptiv förvaltning” och de flesta tolkar det intuitivt som något hänsynsfullt och gott för naturen. Men det är inte ens halva sanningen. Det adaptiva inslaget är att jägarna ska rätta sin jakt efter vargens aptit. Den nya älgförvaltningen är därför designad för att exkludera ett stort antal jägare från älgjakt. SNV tänker minsann inte låta några vanliga medborgare, markägare, jägare eller annat otacksamt folk lägga sig i sina egna angelägenheter. Nej, sådant är så viktigt att reservera för SNV:s personal så de ostört kan leka naturfrälsare.
När älgjakten har fallit, har den ekonomiskt mest betydelsefulla jakten fallit. Jägarnas antal och engagemang kommer att minska. Det blir fritt fram för SNV, med påhejargrupper som SNF, WWF mfl att utrota jakten och inte minst viktigt, skilja den från äganderätten. Måhända är det en förberedelse för deras gamla utopiska dröm att jakt endast ska få utövas av offentligt anstälda personer som inte vill döda.

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.