Lantmäteriets lotteriverksamhet

Hur tänker svenska myndigheter angående rättssäkerhet? För flera år sedan uppdagades att man kunde stjäla fastigheter bara genom att skicka in en anmälan till Lantmäteriet/inskrivningsmyndigheten, som i sin tur skickade svar endast till den som anmält sig som ny ägare. Nu gör de en lite bättre koll.

Men fortfarande finns en häpnadsväckande nonchalans inför den egna myndighetsutövningen. En markägare i Älmhults kommun upptäckte att en sommarstugeägare med en liten tomt inom hans skog byggt en avloppsanläggning helt på hans mark. Utloppet mynnar dessutom i hans ädelfiskodling.
När han påtalade den olagliga anläggningen beslutade Lantmäteriet att ge servitut till stugägaren! Denne hade tydligen berättat för Lantmäteriet att han hade fått ett muntligt löfte av den som han trodde var den riktige markägaren. Detta kollades aldrig upp med markägaren. Det kan alltså ha varit en ren lögn eller i värsta fall en muta till någon på Lantmäteriet.
Skogsägaren har föreslagit andra lösningar, även på hans mark, men ingen har accepterats av stugägaren som nu fått lagen på sin sida. Den aktuella placeringen av avloppsanläggningen har försvårat skogsägarens användning av sin mark.

Vi måste få till stånd ett bättre skydd för äganderätten och vi måste få tillbaks det tjänstemannaansvar som skrotades 1974.

 

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.