Äganderätten är samhällets grundval

Newsmill tog igår in två artiklar av mig. Eftersom det inte längre går att kommentera där så öppnar jag kommentarsfältet här, ett för varje artikel.

Men jag lägger inte upp texten här, för jag vill gärna att Newsmill ska registrera hur många som läser det jag skrivit på deras sida. Många träffar underlättar att få in nya artiklar och det håller kvar artiklarna på aktuell plats längre.

http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/14/mark-garens-r-tt-b-r-snarare-st-rkas

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Äganderätten är samhällets grundval

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är tursamt för socialister och andra tjuvar att Sverige och svenskarna inte tillåtes personval.
  Mats, Du är en klippa för oss vanliga svenskar som har påtvingats en falsk undergångssäkrad värdegrund. Utmärkt klart inlägg!

 2. Thomas skriver:

  Egentligen är Göran Greider ”den siste mohiikanen”, eller…..

  Alla socialister gräver sin egen grav, ty socialismen är en tro på Gudsstaten, där allt funkar…
  Den Onde, psykopaten, är borta, omskolad…
  Men tänk vad man bedrog sig…
  Så när psykopaterna vädrar morgonluft så tar de över i Gudsstaten…
  Eller låter sina kusiner, oligarkerna, plocka åt sig…
  Socialismen krattar manegen åt storkapitalet.
  Och människan sitter i kläm.

  • mats skriver:

   Bra beskrivning, förmodligen ligger Marx begravd med ansiktet nedåt om det kan så illa med socialismen.

 3. Bertil skriver:

  Länsstyrelsen hindrar landsbygdsutvecklingen

  På de flesta håll i landet har det inte blivit lättare alls att få bygga i strandnära lägen, och särskilt inte där avsikten var att underlätta. Byggandet i strandlägen har gått i motsatt riktning sedan lagen ändrades 2009. Det har hunnit bli år 2013 ännu har denna lag inte kommit igång.

  Lättnadsreglerna i strandskyddet kom faktiskt till för att underlätta för landsbygden att överleva.
  Länsstyrelsen fortsätter och stoppar nästan allt byggande i strandnära lägen.

  Den nya lagen om strandskydd som kom 2009 och bör verkligen ändras så att Länsstyrelsen inte har rätt att pröva och upphäva strandskyddsdispenser som det är idag.

 4. Thomas skriver:

  När jag var dräng i USA för över fyrtio år sedan så åkte jag några kilometer för att simma en runda i en liten sjö…
  Det var ett genuint jordbruksområde snnars…
  Men sjön var helt kringbyggd, så det fanns bara fyra-fem meter strand ledigt, där man kunde krypa ner i vattnet…
  Det var ganska så misslyckat för alla, så att säga..

  På enn del ställen här hemma börjar det ju likna sådant,
  Båtfolkets getton, gräddhyllor, sommarstugebyar m.m…..
  Skall man äga en fastighet så bör det vara ett revir runt så man kan gå ut och pissa på kvällen utan att störa grannen…..

 5. Lasse Forss skriver:

  Douglass North fick tillsammans med Vogel Riksbankens pris i ekonomisk forskning till Alfred Nobels minne 1993 (Nobelpriset i ekonomi). North forskning gick ut på att utröna vad som skapar välstånd. Hans forskning sträcker sig från 900-talet (professor i ekonomsk historia). Han fann att de viktigaste förutsättningarna för välstånd var äganderätt och fasta spelregler. Och de fasta spelreglerna är naturligtvis till för att skydda äganderätten. North fann Spanien som ett bra exempel. När äganderätt tilläts, så ökade välståndet men så fort någon ”hövding” inskräkte ägandet, så blev landet fattigare. North menar att det inte finns något exempel på välstånd utan äganderätt.
  Det är ju lätt att se att han har rätt. Hela östblocket har fallit. Och när jag var i Vietnam för drygt ett år sedan, så berättade vår guide att när han gick i skolan, så var det inte alla dagar som han ens fick lite ris på morgonen. ”Under socialisttiden svalt vi. Sedan det blev marknadsekonomi har vi inte behövt svälta. Och nu (nov 2011) tjänar 2 % av befolkningen så mycket att de kan köpa vad som helst, privat helikopter till exempel. 30 procent har en mycket bra standard och ingen behöver svälta.”
  Ja, Vietnam har passerat Sverige när det gäller ”ojämlikt land” liksom Kina passerade USA i grenen redan 1999. Men närheten till svälttiden gör att man inte länktar tillbaka. Visst är det farsinerande att de länder som på sjuttiotalet hade så många beundrare från svenska vänstern har gått över till marknadsekonomi. Just därför att socialistisk ekonomi inte fungerade. Och visst är det konstigt att det i Sverige finns så många som kastar länktansfulla blickar till socialism. Är det svälten som lockar?

  • mats skriver:

   Vi har ju ett flertal myndigheter som vill ”åtgärda” vår gemensamma, för att inte säga sjukliga, övervikt. Det är nog både symptom på socialismen och dess modus operandi.

 6. Bertil skriver:

  Äganderätten och strandskyddet

  Markägarens rätt att använda sin mark har sats helt ur spel så att landsbygden och tätorter hindras från att expandera. Därför att vi har ett strandskydd som är exakt lika över hela landet som bidrar att utvecklingen av landsbygden minskas.

  Flera kommuner vill tillåta att det byggs sommarstugor kring flertalet sjöar och det skulle kunna bli en bra marknad för både de som bygger.

  Det skulle skapas mer arbetstillfällen och folk som bosätter sig i landsbygden och använder närliggande affärer i samhället blir ju också gynnade av det. Men strandskyddet sätter stopp för det!

Kommentarer är stängda.