EU kan bli bättre

EU ska snart för första gången besluta om en långtidsbudget, 2014-2020, med Lissabonfördraget som styrdokument. Den här gången ska sålunda även parlamentet ha ett ord med i laget. Enligt EU:s egen redovisning går 45% av budgeten till följande luddiga användning, sysselsättning, sammanhållning och forskning. Jordbruk och miljö får 42%, EU och omvärlden 6%, Frihet, säkerhet och rättvisa 1%, samt Övrigt, inklusive administration 6%.

Sysselsättning, sammanhållning och forskning, det kan rymma rätt mycket som kan ifrågasättas. Är det verkligen EU:s uppgift att lägga nästan halva budgeten på detta? Hur mycket av sysselsättning och sammanhållning döljer egentligen byråkrati? Administrationen sägs som jämförelse ta 6%, men exempelvis Leaderprojekt som innebär ökad byråkrati och jobb för byråkrater torde återfinnas inom den större budgetposten och inte räknas som administration. Hur mycket av byråkratin som döljs i denna post lär inte gå att få reda på. Låt mig förtydliga, administration är kostnaden för att serva och hålla reda på politikerna, medan byråkrati är den del som administrationen anser behövs för att övervaka och styra medborgarna.

Jordbrukspolitiken tar den näst största posten, 42% av nästan 134 miljarder euro för 2009. Sedan länge går pengarna till att förhindra en marknadsmässigt fungerande jordbrukssektor. Det handlar om en blandning av protektionsim, handelshinder, tradition, nostalgi, nationalism, lokalpatriotism mm. Det finns också stor risk att parlamentets politiker av populistiska skäl lägger in krav på anpassning till närmast religiösa tankegångar om klimat och ekologi.

Kontrasten är stark till den ynka 1% som går till frihet, säkerhet och rättvisa. I mina ögon är statens, eller som i detta fall, överstatens viktigaste uppgift att garantera medborgarnas frihet, säkerhet och rättvisa. Det är inte att detaljreglera, styra och ställa med medborgarnas liv.

Mitt förslag, naturligtvis helt otänkbart för dem som har sin försörjning via EU, är att skära ner budgeten med 2/3. Det skulle ändå kunna innebära en förstärkning för frihet, säkerhet och rättvisa. Även om detta område inte får en enda cent extra så skulle en sådan budgetförändring flytta fokus till de primära uppgifterna. I Sverige pågår en debatt om äganderätt, allemansrätt och samhällets rätt att bestämma över enskild egendom. Självklart skulle den debatten få en behövlig tillnyktring om EU ställde sig på medborgarens sida.
En sådan budgetförändring skulle också skicka en tydlig signal till samtliga medlemsländer att det är bättre att de ägnar sig åt att sköta sina egna affärer än att försöka klå sina grannar på EU-bidrag.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.