Staten värre än terrorn

Det har kommit ett par undersökningar som visar på amerikanernas inställning till terrorism och övervakning efter bostonbomberna. Fox undersökning visar att kvinnor är betydligt mer oroliga för terrorism än män, 40 mot 20% respektive. Vidare är 49% av kvinnorna, mot 36% av männen beredda att avstå sin frihet för att minska hotet från terrorism. Mer än dubblet så många kvinnor som män avser att ändra sitt liv som ett resultat av bostonbomberna, 24% mot 11%.

Washington Post har också ställt frågor i ärendet. Här får man inte veta hur åsikterna fördelar sig på kön. Av de tillfrågade är 40% oroade för terroristattacker där de  själva bor, medan 60% inte oroar sig. Likaså är de ense om att alla attacker inte kan förutses och stoppas. På frågan, som är mycket intressant och tydligare än Fox fråga om ge upp personlig frihet (WP frågar: Vilket oroar dig mer: att regeringen inte vidtar tillräckliga åtgärder av hänsyn till konstitutionella rättigheter, eller att den kommer att gå för långt i åsidosättande av konstitutionella rättigheter i jakten på terrorister). Svaret är att nationen är delad, med viss övervikt för dem som är mer oroade för sin regering än för terroristerna, 41% tror att regeringen inte gör tillräckligt medan 48% tror att den går för långt.

Den fråga är ny och bara det att den lagts till visar på en oro för att grundläggande fri- och rättigheter är i fara. Denna oro bekräftas alltså också av svaren. Här är det bara att konstatera att amerikanerna är mer kunniga och måna om sina konstitutionella rättigheter.

När får vi se en svensk undersökning som ställer frågan om svenskarna oroar sig för att regeringen fattar beslut som åsidosätter medborgarnas grundlagsfästa rättigheter? Nej, här är det så illa att regeringen i ett sådant läge bara ändrar grundlagen, utan att varsla eller tillfråga medborgarna. Därefter påstår de att frågan är död. Fin demokrati och rättssäkerhet vi har. Det är första maj idag, kanske läge att demonstrera för bättre medborgarrätt?

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Staten värre än terrorn

 1. Thomas skriver:

  Det intressanta med dagens politik, både i USA och här hemma är akillnaden mellan könen.
  Hur upplever kvinnor och män samma politik?
  Vi har ju länge hört att det är en ”manssamhälle”, men faktum är ju att Hitler var kvinnornas man…
  Så hur pass ”demokratiska” är kvinnor egentligen?

  Framöverkommer vi nog att upptäcka att den stora skiljelinjen inom politiken inte går mellan höger och vänster utan mellan man och kvinna….
  En succesiv förändring av politikens villkor som utvecklats under den allmänna rösträttens tid.
  En tid som vi också måste inse är helt unik i historien och vars effekter på samhället vi inte har en aning om och inte kan förutse….

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Att kränka den enskilde för det heliga kollektivet anses som ”smart” bland svenska politiker, äckligt är mer passande!

  • mats skriver:

   Jag ser ingen poäng i att tala illa om kvinnor bara för att man ogillar feminismen. Det skulle vara intressant med en samhällsanalys i samma skala som klimathotet, men bättre vetenskapligt underbyggd, om förändringen från ett testosteronstyrt samhälle till ett östrogenstyrt.
   Här har SvDs Sanna Rayman skrivit en intressant krönika om Bo Rothsteins iakttagelser i ämnet.
   http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/04/29/rothstein-och-aktenskapsdimensionen/

   • Thomas skriver:

    Jamen…
    Det är ju rent biologiskt.
    En feminsist ( en politiker som blev kommunalråd i Sveriges andra stad) jag träffade en gång sade:
    ”Att jag skulle aldrig kunna tänka mig att leva med en man som tjänar mindre än mig själv…”
    Hupp!

    Så därför undrar jag hur demokratin och allmänna rösträtten skall kunna matcha biologin?

    • Thomas skriver:

     Fundera även på resonemanget varför ryska kvinnor är så vackra…?!
     Då krigen decimerat männen så blev bara de vackraste kvinnorna gifta…
     Så ett urval har skett…
     Krig är nödvändigt för evolutionen!
     (Faen vad galet det kan vara..)

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det skall bli otroligt intressant att läsa Mats sammanfattning av dagens, 1sta Maj händelser i Danmark och hur dansken stormar mot staten och socialisterna? Media har svårt att tackla utfallet gissar vi. Den stormen som vi upplevde i Danmark på arbetarnas årsdag vore intressant att se i Sverige?

 4. Bertil skriver:

  Vi markägare har i alla fall rättighet att betala skatt för marken vi äger. Det är det som är vår äganderätt. Den rätt har vi fått tack vare staten.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Under hot och våld får vi i ynnest en rättighet? Vari består rättigheten? Hjälp oss mindre vetande!

Kommentarer är stängda.