Bring Your Own Device

Telia gör reklam för ett nytt förhållningssätt till de moderna verktygen som används på de flesta arbetsplatserna. Eller ja, nytt och nytt, nygammalt då. Förr ägde alltid hantverkaren och den frie yrkesmannen sina egna verktyg. Ofta hade han dessutom tillverkat dem själv. I länder där facket på 1900-talet skaffade sig en stark ställning lades ansvaret för att tillhandahålla verktygen på arbetsgivaren. Men i exempelvis USA är det fortfarande norm på  bilverkstäder att mekanikerna äger sina egna verktyg.

Det Telia nu lanserar är tanken att arbetstagarnas produktivitet ökar om de äger sina egna verktyg, datorer, mobiltelefoner och liknande, samt att de får en viss ersättning för detta. Den revolutionerande tanken är att de jobbar bättre och snabbare med verktyg som de valt själva, som de trivs med och som de är väl förtrogna med. Wow, vilken uppenbarelse! Jag har i min ägo min farfars hyvelbänk som han gjorde själv vid arton års ålder. Den skulle han ha med sig när han efter att ha gått i lära hos sin far skulle ut i arbetslivet och försörja sig själv. Det är bara hundra år sedan.

Telia vill naturligtvis göra reklam för sitt internet och för sina molntjänster. Men det är uppfriskande att de motiverar det utifrån dessa tankegångar. Rätt tillämpat innebär det en ny framtid för egenföretagandet. Egna verktyg, egen kompetens och egen F-skattsedel, det är nog så mycket frihet man kan hoppas på i dagens samhälle. Facket kommer att bekämpa detta med allt de har. Skattemyndigheter och finansministrar kommer att klia sig i roten och försöka klura ut vilken modell som ger bäst BNP och mest i skatt.

Uttrycket “bring your own device” är för övrigt en parafras från det engelska uttrycket “bring your own booze”, ofta markerat med en liten skylt i fönstret på enklare restauranger i Nya Zeeland och Australien, BYOB. Jo, det är också något som är tänkbart i andra länder, att restauranger som inte har utskänkningstillstånd, ändå kan få tillåta sina gäster att ta med sitt eget dricka.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bring Your Own Device

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Det räcker med att åka till vårt kära grannland Danmark. Där betalar man “korkavgifter” på medhaft vin t.ex. och det har jag aldrig hört talas om att politikerpatrasket lyckats med att manipulera.
    Kulturgränsen är skarp och glasklar och går i Öresund.

  2. mats skriver:

    Frågan aktualiseras ytterligare av gårdagens dom att alla anordningar som kan ta emot signal från SVT/SR/UR ska betala licens. Det kan innebära en stor utgift för arbetsgivare om de åläggs betala för anställdas smarta tjänstetelefoner.
    Något måste rättas till med den otidsenliga TV-licensen!

Kommentarer inaktiverade.