I solidaritetens namn

I Halmstad har en tjänsteman föreslagit kommunstyrelsen att de vid behov ska expropriera privata fritidshus och andra fastigheter för att placera flyktingar i (se kopia längst ner). Detta för att belasta de olika sektorerna av bostadsmarknaden lika. Hur han tänkte då är oklart. De hyreshus där kommunen hyr flyktingar är inte utsatta för expropriation. Hyresvärdarna förlorar inte ägandet av fastigheterna. Om kommunen betalar tillräckligt bra kanske det finns ägare till andra typer av fastigheter som vill hyra ut. Men helt klart är det ägarna till hyresfastigheter som har mest erfarenhet av att hyra ut till okända människor. Jag har fått kännedom om att flera redaktioner känt till skrivelsen, men ingen har publicerat den. Ett mail till Halmstads kommun med frågor om skrivelsen har inte resulterat i något svar.

I Göteborg finns ett förslag att öppna gratis camping för arbetslösa eu-medborgare. Får man hantera skattepengar så? Arbetslösa personer med annan mantalskrivningsadress betalar ingen skatt i Göteborg. Är det rimligt att lägga de pengar kommunen krävt in från sina medborgare till att försörja personer som inte hör hemma i Göteborg?

I både Halmstad, Göteborg och annorstädes finns ett bakomliggande problem som gör att det kostar en massa skattepengar att vara ”godhjärtad”. Det är det självglorifierade kollektivavtalet. Det är rätten som staten har givit facket att straffa företagare, arbetsgivare och arbetstagare som ingår andra avtal än dem facket tillhandahåller. Detta gör det omöjligt för många människor att bli anställda och för många företag att anställa.

Fackets värnande om dem som finns innanför deras hägn har ett pris. Det priset är inte bara en rigid och dysfunktionell arbetsmarknad. Det priset innefattar även att de vältrar över kostnaderna för solidariteten på skattebetalarna.

Halmstad expropriering

 

Edit 140509: Jag har idag fått följande svar från Halmstads kommun.

Ifrågavarande skrivelse har skickats av tjänstemannen helt utan förankring hos utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen. Nämnda förvaltning har därför klargjort genom pressmeddelande att kommunen inte står bakom förslaget.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på I solidaritetens namn

 1. Niklas skriver:

  Enligt hitta. se bor Anders Wilhelmsson i lägenhet och då troligtvis i hyreslägenhet http://www.hitta.se/anders+wilhelmsson/halmstad/person/hhh~Wjjjjs Något som kanske påverkar hans hållning i frågan?

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Hmm…
  Man måste förstå det meningslösa i att äga fastighet i en framtida oroligare tid än vår…

  För ett antal år sedan skrev en amerikansk journalist en bok om framtidens europé.
  Mallen blev per automatik en zigenare..
  Det folk som är längst ner på hierarkin…
  Som inget annat äger än det som går att bära med sig…
  Och vars enda sociala skydd och säkerhet är släkten.
  Och som alltid flyttar.

  Först var människan jägare och samlare…
  I Skandinavien fanns runt 75 000 människor.
  Sedan blev vi bönder…
  För 250 år sedan var vi 1,5 miljoner i stormakten Sverige.
  Snart är vi 20-25 miljoner i samma område.
  Bondesamhället avlöstes av industrisamhället och industrisamhället av….?
  Kaos?!

  Debatten om regionalisering eller en fortsättning av staterna som nationer eller delstater i Europeiska Unionen har bara börjat…
  I Sverige tycks trenden fortsätta centraliseringen genom sammanslagningar av kommuner.
  I andra delar av EU ökar regionalisering och lokalt styre med småkommuner…

  Ibland så spårar det ur och vi kommer att se mer av sådant som förslaget ovan…
  Det visar årets valrörelse som är en första reaktion på svenskt medlemskap i EU på allvar…

  • mats skriver:

   I det konformistiska Sverige får det inte finnas någon konflikt mellan stad och land. Då vinner staden, eftersom Stockholm är den mall alla journalister i MSM och alla politiker i partitopparna och alla myndighetschefer jämför med.
   I andra länder tillåts konflikten mellan stad och land, kanske omhuldas till och med.

Kommentarer är stängda.