Simulanter filmar integritet på sjukhus

Produktionsbolaget Titan har låtsats göra dokumentärfilm om vården. Deras alster har visats i TV3 under föregivande av att vara dokumentär. Istället är det en dokusåpa med spekulativt innehåll ägnat att locka till voyeurism. TV3 och Titan har inte ägnat sig åt undersökande journalistisk i TV-serien Sjukhuset.

De skildrade dödssjuka patienterna har inte givit sitt tillstånd till att låta sig filmas och förevisas som kuriositeter. Patienternas släktingar har inte informerat, inte ens de allra närmaste. Jag har skrivit tidigare om fallet som Centrum för rättvisa åtaigt sig att driva för släktingarnas räkning. Tingsrätten friade landstinget, sjukhusledningen och personal, inklusive sköterskor som lämnat ut personlig information om patienterna.

När oroliga anhöriga ringer och frågar om en sjuk eller skadad släkting får sjukhuset inte ens svara ja eller nej på frågan om personen finns i sjukhusets vård, om inte patienten uttryckligen sagt vilka som får veta. Här släpper man in TV-team att filma efter eget skön och som underhållning visa för allämnheten. Tingsrätten friar alla inblandade. Man hänvisar både till meddelarfriheten inom offentlig sektor och det särskilda skyddet för yttrandefrihet som media åtnjuter. Domen kan knappast komma längre från vad allmänheten förväntar sig. Centrum för rättvisa och familjen har beslutat överklaga.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Simulanter filmar integritet på sjukhus

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Man hänvisar både till meddelarfriheten inom offentlig sektor och det särskilda skyddet för yttrandefrihet som media åtnjuter”.
    Undrar varför svenska skattefinansierade media är så återhållsamma med upplysningar om varför amerikanarna i allmänhet försöker hindra socialisten Obama att påtvinga dom ett system a’ la det svenska? Det har väl inte att göra med den personliga integriteten och det vansinniga slöseriet med utplundrade skattepengar?

    • mats skriver:

      Den här integritetsskandalen och domstolens bedömning meddelarskyddet inom offentlig verksamhet är starkare än skyddet för den personliga integriteten, kanske är ett av de bättre argumenten för privat vård.

Kommentarer är stängda.