Skolinspektionen stänger Lundsberg

Riksinternatskolan Lundsbergs stängs med omedelbar verkan i upp till sex månader. Då senast ska Skolinspektionen ta ställning till om skolan gjort tillräckliga förändringar. Bakgrunden är egentligen lite oklar. Skolverket gjorde en granskning av samtliga riksinternat 2011. De borde ha börjat med att granska sig själva. För de kom nämligen med felaktiga tolkningar av lagen till dessa inspektioner. Lundsberg var den skola som överklagade hårdast och anförde flest besvär mot Skolverkets tolkning och påföljder. Skolan har friats på alla punkter utom en, som fortfarande väntar på utslag i domstol

Om skolmyndigheternas personal fungerar så som jag kommit att uppfatta att majoriteten av statens tjänstemän gör, så finns där ett horn i sidan till Lundsberg. Det är detta som gör det lite oklart varför denna drastiska åtgärd meddelats mot bakgrund av det senast inträffade.

Nollning är dumt. Jag har aldrig ställt upp på det. Genom hela grundskolan fick jag slåss för att hävda min rätt att vara jag, på alla sätt en normal heterosexuell pojke med intresse för idrott och mekaniska saker. Men jag hade egna idéer och integritet nog att försvara dem. När jag kom till gymnasiet hade jag hört talas om nollning, så när de gjorde ett första försök sa jag ifrån direkt. ”Aldrig livet!” Kanske med ett förstärkningsord. Efter att jag sagt ifrån för andra gången respekterades detta. Denna min princip att hålla på mitt, har haft ett visst pris. Men det har det varit värt. De värsta mobbarna har utan undantag varit förknippade med socialdemokratisk kollektivism.

Samma sak upprepades på högskolan. Där blev jag nog tvungen att säga ifrån tre gånger och lite skarpare. Både min gymnasieskola och högskolan var svenska offentliga skolor helt finansierade med allmänna medel (skatter). Men jag har aldrig hört någon fundera på att dra in utbildningstillståndet för vad eleverna gör på fritiden. Det kanske skulle vara på sin plats? Det finns flera fall av anmäld nollning i allmänna skolor genom åren. Även fall där elever åtalats och där rektors ansvar prövats. Jag kan inte påminna mig något fall där rektor eller annan skolledning tidigare fällts.

I det aktuella fallet på Lundsberg skulle några elever ha en nollning, trots av skolan uttalat förbud. Man tänkte ”bränmärka” nollorna. Det skulle gå till så att de äldre eleverna ställde upp med varsitt styrkjärn och nollorna skulle ligga på golvet med bar överkropp. Ett strykjärn hettades upp och demonstrerades så att det fräste vid kontakt med vatten. Så skulle ”brännmärkningen” vidta på given signal. Men av någon anledning kom även det heta strykjärnet till användning. Ett utomordentligt klantigt, snudd på oförlåtligt, misstag.

Sådant händer dock tyvärr ibland. Men det ger en bra illustration, bland många, till varför man inte ska ägna sig åt nollning. Förutom den uppenbara kränkning som det avgjort är avsett att vara, så utsätter man den man nollar för risker som man inte känner till eller inte har kontroll över. Risker med följder som man senare kan komma att ställas till svars för. Många nollningar innehåller intag av födoämnen eller alkohol. Nollaren kan inte med säkerhet veta om den nollade är gravt allergisk mot något eller har en sjukdom som ger en allvarlig reaktion, kanske rent av livshotande, av ”det lilla upptåget”. Dessutom finns som sagt risken med rena olycksfall och misstag. Det vanligaste, fullt tillräckliga och absolut bästa sättet att ta upp nya medlemmar i en gemenskap är att räcka fram handen och säga, Hej, välkommen!

Den brände eleven på Lundsberg mår bra och kommer troligen inte att få några men annat än ett brännsår som bleknar bort om några år. Att Skolinspektionen i detta läge väljer att straffa alla andra elever, samt lärare och annan personal är en mycket märklig reaktion om man inte känner till bakgrunden med skolans obeskrivliga fräckhet att i ett tidigare skede påpeka att Skolverket har fel. Stängningen kan inte beskrivas på något annat sätt än som en kollektiv bestraffning. Något som är förbjudet i svensk lag, trodde jag.

Alla de som jobbar på Skolverket och Skolinspektionen har akademisk examen. De har troligen med ytterst få undantag, utsatts för nollning under sin egen skolgång. Var fanns då det deras korståg mot denna form av kränkande behandling? Jag, och några andra som jag känner till, kunde stå emot. Vi har visat att det går. Men jag skulle vilja veta vad dessa skolmästrare själva har för bakgrund. För har de själva deltagit utan protest, tillhör de inte den oskuldsfulla skaran med rätt att ”kaste första sten”. Som jag ser det utsätter de nu både lärare och elever på Lundsberg för en kränkande behandling. Killen som höll i det heta strykjärnet, han mår inte bra idag. Han (och några till) är dessutom föremål för polisutredning och kommer inte undan ett personligt ansvar.

Vi närmar oss ett valår, sossarnas Stefan Löfven pratar gärna om ”varenda unge” och han har partikamrater som gärna vill stänga alla friskolor och privatskolor. De har ju redan lyckats förbjuda hemundervisning i Sverige. Där står vi nästan ensamma i hela världen vad gäller avskaffandet av föräldrarnas rätt att göra val för sina omyndiga barn. Det är oklart var Löfven står i frågan om frihetliga alternativ inom skola, vård och omsorg. Kan denna manöver vara ett sätt för hans extremistiska partikamrater att tvinga honom ta en tydlig vänsterställnig?

Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, utropar ”Äntligen” vid beskedet att Lundsberg stängs. Är det bara för att de flesta lärarna på skolan är organiserade i det andra förbundet, eller är det för att det stämmer väl in med en socialistisk dröm om enbart offentliga skolor? Nog är det väl ändå underligt att en facklig ledare blir glad när de som hon är tänkt att organisera förlorar jobbet?

Lövens kollega i USA, demokraternas ledare, herr Obama och hans partivänner gör vad de kan för att stänga privata skolor. De vill dra in deras version av skolpeng, eller åtminstone använda den på ett mer styrande sätt. De tror att de fria skolorna bidrar till segregationen i det amerikanska samhället. Men undersökningar visar på precis motsatsen. Det är de allmänna skolorna som befäster segregationen. Eftersom de allmänna skolorna har ett geografiskt upptagningsområde så får de de elever som finns i området. Är det ett fattigt område med stora sociala problem följer de med in i skolan.

De fria skolorna har ett intressebaserat upptagningsområde. Till dessa skolor kommer elever som gjort ett aktivt val. Det ökar skolans chanser att lyckas med undervisningen, för de har intresserade och motiverade elever. De allmänna skolorna tvingas göra något med de elever som gjort ett passivt val. Det är ett mycket sämre utgångsläge. Men det är inte de fria skolornas ”fel” eller skuld att konsekvensen blir sådan. I synnerhet när myndigheterna försöker tvinga medborgarna att passivt ”välja” de allmänna skolorna, så kan det inte vara de fria skolornas fel att de allmänna skolorna redovisar dåliga studieresultat. Det är myndigheternas.

I Lundsberg avskedar styrelsen rektorn och ställer sina platser till förfogande. Det gör mig lite undrande till hur de ska hinna få fatt i rätt personer att vidta de åtgärder som tillfredsställer Skolinspektionens (och medias) blodtörst innan bilan faller om ett halvår?

Andra kommentarer om stängningen av skolan här, här, här och här. Information om demokraternas önskan att stänga privata skolor i USA här och här. Vad jag tidigare skrivit om amerikansk skolpolitik, här.

Både jag och media har vår information om händelserna på Lundsberg i andra hand (hörsägen). Är det något jag missuppfattat på ett avgörande sätt ska jag rätta min text när det kommer till min kännedom.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Skolinspektionen stänger Lundsberg

 1. Staffan D skriver:

  Den riktiga överklassen utmärks av att man är lika vänlig mot vaktmästaren som mot VD, konstaterade en greve. På lite olika sätt, visst, men vänlig mot båda.
  Vi mer vanliga bör också se vänliga ut, ute bland folk; vi ler lite. (En aning, bara.)
  Lundsberg förstår jag mig inte på. Mobba andra grovt, och kalla det ”nollning”…!
  Rätt underklassigt!
  Men nu tycks det vara slut för Lundsberg.
  (Jag tror inte att (s) vill stänga privata skolorna. Deras egna barn går där! Liksom totalt 12% av grundis-barnen och 24% av gymnasisterna. [Wiki])

  • mats skriver:

   Det är väl utmärkande för hela debatten kring Lundsberg, riksinternaten och privatskolor öht. Att man inte förstår dem, inte förstår hur de fungerar (och därför mest får höra nedvärderande omdömen), inte förstår varför de faktiskt behövs, inte förstår vilken nytta de gör i allt från konkurrensutsättning och alternativ till de offentliga skolorna, till betydelsen för utrikespolitiken och exportindustrin.

  • Staffan D skriver:

   Cornucopia
   (Lars Wilderäng) skriver idag om Lundsberg. Om vad Guardian har berättat. Bl.a. att ”förr löstes detta familjerna emellan”. Men nu kom ett offer in på sjukhus… Brännskadad i ryggen från ett strykjärn. Lite svårare att förtiga så’nt.
   Och DN sade 28/8 att det förekom skendränkning: Offret ligger på rygg med ett rör i munnen, och sedan häller man vatten ned i röret…
   (’Waterboarding’ kan ni läsa om på en.wikipedia.org )
   Bara 17 av Lundsbergs-eleverna lär ha föräldrarna utomlands…

   • mats skriver:

    Artikelförfattaren där bara spekulerar, lägger inte fram några fakta alls. Jämförelsen mellan waterboarding och ubåten ”håller inte vatten” om uttrycket tillåts. Ubåten är mycket lindrigare om inget annat utöver den beskrivning som givits tillförs. Som att få vatten i en snorkel.
    Men det är inte detta nedstängningen av Lundsberg handlar om i sak. Nollningen, mobbningen, hanteras i vederbörlig ordning av polisen. Skolinspektionens agenade är politiskt och ingår i det kollektivistiska Sveriges försök att utrota alla fria och privata aktörer från skola, vård och omsorg.
    Det är denna rättsröta ryktesspridningen om Lundsberg tjänar till att befästa.

    • Samuel af Ugglas skriver:

     Kristallklart Mats, det kan knappast sägas tydligare. Lägg gärna till följande. Många andra skolor är numera helt kravlösa, kvaliteten på studenter från övriga institutioner är så undermåliga att det sticker för mycket i ögonen på skolpolitikerna och då tar man gärna offren på internaten som gisslan för en utopisk och destruktiv agenda som gärna kan befordra tjänstemännen politiskt.

     • Staffan D skriver:

      Om 24% av gymnasisterna går på privata skolor [Wiki] lär (s) inte vare sig vilja eller kunna stoppa detta.
      – Sverige är på många sätt ett lättare land att leva i än förr. Skolan, t.ex. Invandrarföräldrar i Stockholms-förorterna skickar in sina barn till fria skolor (elit-skolor, om ni vill) i innerstaden. (De är gratis, i vårt land.) — Eller bara i enkelhet: Jag hamnade i en bus-klass på mellanstadiet. Då fanns ingen hjälp att få. Nu däremot flyttar man bara!

 2. Niklas skriver:

  Måste säga att stänga hela Lundsberg för lite överaktiv nollning, är ju en närmast löjeväckande åtgärd som saknar all rim och reson. Att bokstavlig brännmärkning inte har på nollning att göra, verkar (nästan) alla vara överens om. Men att stänga en hel skola för en sådan sak? Måste väl falla inom vårdslös myndighetsutövning?

  Rätt utförd är nollning ett mycket bra sätt för nyanlända studenter att lära känna varandra. Det har jag själv god erfarenhet av som både nybliven ultunesare och nybliven medlem av Västgöta nation. Ingen direkt pennalism att tala om, trots att man då var s.k. ”vidrig småtting” i en styv vecka. Allt skedde med glimten i ögat och så ska det också vara.

 3. Staffan D skriver:

  November 2011 polisanmäldes Lundsberg av Skolinspektionen. Misstankarna gällde pennalism i form av misshandel, olaga hot och olaga tvång mot minderårig. (Polisanmälan lades senare ned.)
  – SVT (Uppdrag granskning) berättade i maj 2012 bl.a. om ett övergrepp där en manlig elev tvingats utföra oralsex på en annan manlig elev när andra elever var närvarande. Oktober 2012 ansåg Skolinspektionen att dessa missförhållanden fortfarande rådde: ett vites-förläggande utfärdades.
  – Och den nu ’brännskadade’ eleven (en av två) fördes först till Karlskoga lasarett och sedan till Universitetssjukhuset i Örebro. [Allt Wiki]
  — ”Plaza Kvinna” skrev i veckan om ”Maktspelet på Lundsberg”. Elev misshandlas: ”Förra gången fick han stryk för att han inte, med munnen, lyckats fånga ostbollarna som slängdes på honom. Blåmärkena sitter kvar i veckor.”
  http://plazakvinna.com/noje_kultur/portratt/langlasning-maktspelet-pa-lundsberg/
  – Om nu överklassen ser detta som nöje och förströelse tycker jag, gamle konservativ, faktiskt att vi borde byta ut vår överklass.

  • mats skriver:

   Detta inlägg (Staffan Ds ovan) fastnade i skräpfiltret ett tag innan jag upptäckte det, jag beklagar detta.
   Såvitt jag vet var det inte en polisanmälan som låg till grund för Skolinspektionens granskning 2011.
   Uppgifterna i Uppdrag Granskning har inte kunnat beläggas. Det glunkas om att det kan ha varit på Sigtuna. Ett rykte således.
   Den brännskadade eleven fördes till Örebro, enligt uppgift för att Karlskoga lasarett inte hade någon övernattningsplats för barn. Han kommer tillbaks till skolan idag när den öppnar igen.
   Incidenten med ostbollarna hände definitivt på Sigtuna. Det var det de blev fällda för i 2011 års razzia mot riksinternaten.

   Både du och jag gör klokt i att kolla upp påståenden innan vi sprider dem vidare. PKP journalisterna har jag redan gett upp hoppet om.
   En överklass som missköter sig kommer att bli utbytt, det visar historien.

Kommentarer är stängda.