Veckans brott

Jag råkade hitta ett klipp från Veckans brott på tuben. Det är upplagt 20120126, alltså för drygt två år sedan. Där framgår att av 1,4 miljoner anmälda brott klaras 16% upp. Men endast en mindre del av dessa 16% resulterar i fällande dom.

I klippet redovisas följande personuppklarningsprocent (där man lyckas koppla en förövare till brottet) per kategori:

Våldsbrott 18% (trots att gärningsman är utpekad i 80% av fallen)

Stöld, inbrott 2,5%

*Narkotikabrott 58%

*Trafikbrott 65%

Bedrägeribrott 12%

De med * markerade, plus snatterier i butik och liknande, är vad Leif G. W. Persson kallar polisinitierade brott, där polisen stoppar en människa eller får henne levererad och sedan försöker ta reda på vad de kan få henne fälld för. Dessa höjer den totala statistiken till en nivå som inte ger en korrekt bild av verkligheten.

Detta redovisades i veckans brott för över två år sedan. Ändå finns det fortfarande poliser där ute i vår verklighet som tycker att deras viktigaste arbetsuppgifter har tagits ifrån dem om de inte får trakassera fortkörande svenssonbilister. Den efterlysning SVT gjorde av folks egna erfarenheter har inte redovisats. Frågan är om den tystats. Efterlysningen ligger kvar på SVT veckans brotts hemsida. Jag har skickat e-post och frågat om det finns något att redovisa, men inte ens fått något svar.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Veckans brott

 1. En väldigt dum jämförelse. Inbrott, våldtäkter etc anmäls väl till polisen i de flesta fall. Men vem anmäler en fortkörare om inte polisen redan är på plats?

  • mats skriver:

   Är det en kritik riktad mot mig eller ska jag skicka passningen vidare till Leif som var den som pekade på det orimliga i att polisen inte ens klarar upp brott där förövaren är namngiven av brottsoffret? Uppenbarligen ansåg professorn att det fanns anledning att göra jämförelsen och att han därför påpekade det uppseendeväckande utfallet av den.

 2. Du och jag har inte alltid samma åsikt, vilket gör det intressant att läsa Frihetportalen varje morgon. Men i det här fallet får jag väl anta att professorn hade en dold agenda med sin rapport, annars hade han väl inte gjort en sådan jämförelse

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det lutar snarare åt att svenska folket begriper att polisens enda och viktigaste uppgift är att dra in pengar till maktgalna politiker. Det gör man enklast genom att kriminalisera medborgaren, inte skydda honom/henne gentomt övergrepp från myndigheter eller andra medborgare.
  Det hade varit intressant om “de kloke” kunde redovisa hur många förbrytelser samma rättsvårdande myndigheter lyckats “förhindra”.
  I Amerika fick nyligen NSA’ s högste chef frågan hur många terrorister man avslöjat och gripit, inte en enda! Det är inget dumt konstaterande!

 4. Niklas skriver:

  Vad är då uppklarningsprocenten när det gäller brott mot allemansrätten då http://www.lantbruk.com/ledare/stoppa-brott-mot-allemansratten-nu

  • mats skriver:

   Menar du från myndighetens perspektiv, där de förutsätter att det är markägarens om begår brotten, eller menar du markägarens perspektiv?

   • Niklas skriver:

    Ur markägarens perspektiv, förstås. Markägaren behöver ju knappast nyttja allemansrätten för sin verksamhet på egen mark…

Kommentarer inaktiverade.