EU dyker ned i vattenfrågan

För att ett medborgarinitiativ ska nå Europaparlamentet krävs att det samlat ihop minst 1 miljon underskrifter. Nu har det första sådant initiativ nått parlamentet. Det är right2waters krav att inget privat ägande av vatten ska få förekomma inom EU. Framför allt är det tillgången till dricksvatten och hushållens behov som kampanjgruppen vill reservera för offentliga beslut. Motionärerna och parlamentet uppfattar det som ett krav på att allt vatten i alla medlemsländer ska underställas samma EU-direktiv.

Medborgarinitiativet andas både kommandoekonomi och totalt förakt för såväl naturgivna som kulturella skillnader inom Europa. Som förväntat finns det parlamentsledamöter som nappar direkt på förslaget, men det finns också de som har invändningar. En som vid en hearing med olika grupper tydligt anförde invändningar var den brittiskea ledamoten Chris Davies från liberala partiet. Han påtalade att det är kostsamt att producera vatten med hög kvalitet och att den privata sektorn är mycket lämpad att göra detta till ett lågt pris. Andra ledamöter som tysken Richard Seeber och fransyskan Sopie Auconie ansåg att frågan är känslig och det gäller att varsamt fram. Ingångna fördrag måste hållas och etablerade samarbeten mellan privat näringsliv och offentlig service inte kan överges utan vidare.

Gérard Payen, orförande i de privata vattenföretagens förening, menade att en tredejdel av Europas befolkning får sitt vatten från privata företag och det fungerar till allas belåtenhet.

Oron finns dock kvar, nästan 1,7 miljoner medborgare i EU anser att allt vatten kan konfiskeras för att sedan ransoneras till medborgarna av straffbefriade oavsättliga tjänstemän inom stat och union. Dessa undertecknare av initiativet ska rösta om bara någon månad. Med tanke på hur tokigt vissa delar av det redan gällande vattendirektivet har slagit, är det bara att hålla tummarna för att det går bättre denna gång. Räddningen kanske är att initiativet kommer från medborgarna och inte från politikerna eller deras tjänstemän. Sådant brukar gå maktens ära för när.

This entry was posted in Äganderätt, Frihet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to EU dyker ned i vattenfrågan

  1. Samuel af Ugglas says:

    Räcker det inte med skandalerna i Kalifornien som avskräckande exempel där träsktalibanerna tycker att det är för lite vatten i Stilla Oceanen och i ett vansinnesprogram stänger för livsmedelsproduktionen för att rädda en liten ansjovisvariant?

  2. Niklas says:

    När vattnet väl är kollektiviserat, så kan marken bli nästa steg, om inte annat så med motivet att rädda den biologiska mångfalden… 🙁 Kommandoekonomi lär bli lika misslyckat i EU som i Sovjet.

Comments are closed.