Fiat-Chrysler avråder från köp av deras bilar

Trots att Fiat 500 som elbil är dubbelt så dyr i inköp för konsumenten som en vanlig bensinmotordriven Fiat 500, så kostar den ytterligare 50% för Fiat-Chrysler att tillverka. Vi talar här om priser i storleksordningen $15.000, 30.000 och 45.000 ”på gatan-priser” respektive tillverkningskostnad. Koncernledningen uppmanar folk att inte köpa elbilsvarianten.

Samtidigt i Europa tuffar Bryssel på och kräver minskade utsläpp och högre priser.  Fiat och BMW tillhör de europeiska tillverkare som beräknas inte kunna målen i tid. Vad väntar då, dispens eller konkurs?

Hardcoremupparna till vänster vill ha bort privatbilismen helt, medan de ängsliga borgerliga hattifnattarna vill föröda vår ekonomi och levnadsstandard genom att till varje pris göra oss oberoende av importerade bränslen från otäcka länder som Ryssland, Venezuela, USA, Kanada och arabvärlden. Men att köpa palmolja från Indonesien eller sprit från Brasilien, det går bra. Dessa länder måste vara föredömen i demokrati och mänskliga rättigheter. Politikerna i Bryssel verkar inte ha några höga tankar om frihandel.

Påpassligt släpper OECD en rapport (nätkopia här) vilken lika förutsägbart som amen i kyrkan påstår att utsläppen från bilismen dödar en vansinnig massa människor till en kostnad som är astronomisk. Hela slutsatsen bygger på hypoteser och antaganden, vilka anpassats till att bekräfta utgångspunkten. Vi har ingen pålitlig metod att mäta hur skadliga utsläpp och friktionspartiklar från trafiken är i verkligheten. Därtill kommer svårigheten att skilja dessa föroreningar de som kommer från andra källor, inklusive naturliga processer. Än mindre säker är bedömningen av kostnaden i sjukdom och för tidig död.

Finns det någon möjlighet att vanligt folk får styra en liten gnutta över sina egna liv? Vanmakt och stress över att inte kunna påverka sin situation uppges också vara starkt sjukdomsframkallande och leda till för tidig död.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.