Miljöaktivister mördas

Organisationen Global Witness har sammanställt en rapport som hävdar att ett nytt rekord slogs 2014. Aldrig tidigare har så många miljöaktivister mördats, påstås det. Jo, några av dem var säkert miljöaktivister, men väldigt många av dem som lyfts fram som exempel var istället fattiga bönder i tredje världen som varit aktivister mot staten i tvister om besittningsrätten till marken de brukar.

I flera fall verkar det som om staten i respektive land lovat bort deras mark till internationella bolag som haft andra planer för marken. Att kalla det för miljöaktivism är inte korrekt, även om miljökonsekvenserna av småskaligt jordbruk, av delvis självförsörjningskaraktär, skiljer sig från plantageverksamhet eller gruvbrytning.

Att en miljöaktivistorganisation inte lyfter fram äganderättsaspekten är inte förvånande. De gör ju vad de kan här i västvärlden för att utplåna äganderätten. Om det inte vore så allvarligt ämne hade jag kostat på mig att raljera över att det mördas för få miljöaktivister här i världen. Istället konstaterar jag att mer sans hos miljöaktivisterna hade varit önskvärt.

Al Jazeera verkar vara enda stora nyhetskanal som rapporterat om detta. Men de har inte sett skillnaden mellan vara aktivist för miljön eller att vara aktivist för äganderätten.

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.