Trump på tvärs mot det rimliga

Jag har tidigare berättat om president Obama och hans företrädares tillåtelse för amerikanska myndigheter att beslagta amerikanska medborgares egendom på vilken långsökt misstanke som helst. Lagen kallas för civil asset forfeiture, CAF. Det behövs ingen dom i en domstol, ingen efterlysning eller häktningsbeslut för att konfiskera egendom. Det kan räcka med att polis stoppar en bilist och upptäcker att denne har ”ovanligt” mycket kontanter på sig. I den moderna paranoida statens fantasi kan det vara tecken på droghandel eller andra svarta affärer. Därmed har polisen rätt att beslagta pengarna på plats. Även bilen kan beslagtas.

Det har visats att i flera fall har ingen brottsmisstanke kunnat verifieras, men det beslagtagna godset har likväl inte återlämnats. I flera fall när det gäller kontanter har dessa mirakulöst försvunnit från polisens bevisförråd. På andra ställen har polischefer öppet erkänt att de använt pengarna för att utrusta polisen med vapen eller annan utrustning som de anser sig behöva, men som inte inrymts inom budget.

Det sorgliga och orimliga är att president Donald Trump nu har, som det verkar, bestämt sig för att inte riva upp denna godtyckliga, okonstitutionella lag vilken trotsar all rim och reson. Även i Sverige kan pengar och egendom som använts i brottslig verksamhet konfiskeras. Men den kan inte tillfalla myndigheten. Istället säljs egendomen via Kvarndammen KVD eller andra godkända auktionssajter. Men då naturligtvis, eller ännu så länge kanske man tvingas säga, efter lagakraftvunnen dom. Erhållna pengar tillfaller sedan Skatteverket/Finansdepartementet och går in i ordinarie budget.

I USA är det inte enbart federala lagar som reglerar detta, även delstaterna kan stifta lagar som ger tillgång till brottslingars pengar, på varierande villkor beroende på stat. Ett av de sätt som pengarna delas upp på bidrar och till incitament att ta det man kommer över, kallas equitable sharing. Det betyder att olika myndigheter delar på bytet efter sin delaktighet i målet.

Detta djupt rättsvidriga system kom på tal när Trump mötte sheriffer för ett lunchsamtal. Tyvärr verkade den nytillträdde presidenten, liksom flertalet amerikaner inte känna till denna verksamhet. Så han uttryckte sympati för att de ville ha större befogenheter att konfiskera värden. Han verkade inte ha förstått att de önskade tillstånd till mer godtycke i lagarnas upprätthållande. Det är dags för Trump att mycket snabbt lära sig hur myndigheter och byråkrati försöker sko sig på en i deras verksamhet oerfaren ledare.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Trump på tvärs mot det rimliga

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Svenskarna gör det på ett mycket mer raffinerat sätt. Här stjäl man både rättigheter och fast egendom dagligen utan en chans eller i varje fall mikroskopisk sådan att få rätt mot vare sig ”allmänhet” eller myndigheter. Vad är politikernas och deras tjänstemäns säkring av t.ex. ”biologisk mångfald” annat än stöld av privat egendom och framför allt, vad är ”allemansrätt”?

 2. JIMMY skriver:

  Tack Mats och Samuel för att ni belyser godtyckliga konfiskerade rättsröta som numets finns i USA också ..
  Men ändå så är äganderätten brukanderätten stark där och i motsats till totalitära demokraturen Sverige.

  Nästa godtyckliga konfiskation( som förhindrar dig att använda bruka din egendom ) kan komma redan i vårbudgeten 2017, då man ämnar beskatta alla idag vanliga bilar med 10000 kr per år i fordonsskatter observera detta är nyar bilar från 1990 talet och framtill dagens datum på miljöbilar det görs ingen nåd eller åtskillnad i bonus malus.

  Och om du är egen företagare som har ett fordon som är registrerat som lättlastbil så blir det en schablon skatt på 14500 kr per år = pang rätt av enligt PDF filen bonus malus utredningen.

  • Göran skriver:

   Bilister betalar idag dubbelt så mycket i skatter som vägar, broar, tunnlar och likande kostar per år.

   Inser inte folk snart att den s.k. välfärdsstaten är ett tyranniskt monster? En klen tröst är att den kommer att avskaffa sig själv, när pengarna inte räcker längre.

   På mitt dass har jag Martin Borgs bok ”365 sätt att slösa med dina skattepengar”. Fy fasen vad en massa dumheter det läggs pengar på. Kommuner kan lägga pengar på rent strunt och politikerna tycker att det inte är något att bråka. Det görs avdrag för konstiga resor där en vanlig förtagare skulle få fängelse om denne gjorde samma avdrag i sin rörelse.

 3. Göran skriver:

  Det är väldigt konstigt att denna form av beslagtagande existerar i USA med tanke på deras regler kring husrannsakan där andra brott inte får utredas som upptäcks vid husrannsakan som inte har med det brott husrannsakan avser. I Sverige finns inga regler om det.

  Det de gör mot brottslingar i Sverige är att mäta ut egendom om de har skulder som har lämnats in till Kronofogden. Har de inga skulder så finns det inga skäl att ta något. Jag har inte hört talas om att man begär kvarstad för en utebliven skatt som det påstås att man ska betala bara för att Skatteverket anser så.

 4. Sten-Arne Persson skriver:

  Med djurskyddets hjälp har djurskyddshandläggare och djurambulansen i Skåne med hjälp av polis och skenrättegångar i förvaltningsrätten tillskansat sig djurägares djur och dessutom fakturerat orimliga summor för omhändertagandekostnader som ofta vida överstiger värdet på djuren. Det kallas inte ett straff då man utdömer djurförbud. Det kallas enbart en administrativ åtgärd som innebär att djurägaren inte får en rättvis rättegång i Tingsrätten med rätt till offentlig försvarare.

  Man utdelar djurförbud och omhändertar djur utan en rimlig bevisvärdering. Detta leder i praktiken ofta till ett livsvarigt näringsförbud med konkurs som följd. Gå gärna in på Astrids Miljö- och Samhälsblogg, sök gärna på ”Galenskapen i Karlstad” där finns också mängder av andra exempel på rättslösheten. Jag har varit på två rättegångar som har varit i klass med forna tiders häxprocesser.

  Länsstyrelsernas djurskydd är ett av de största hoten mot svenskt jordbruk och svensk livsmedelsförsörjning. Den ena djurgården lägger ner efter den andra i skräck för dessa djurrättsaktivister i skepnad av djurskyddshandläggare. Idag har vi c:a 3 800 mjölkgårdar kvar.

  Största tjuven i samhället har blivit staten som med den ena förevändningen efter den andra beskattar, avgiftsbelägger och bötfäller vårt jordbruk som helt saknar lönsamhet. Man frågar inte efter vilka metoder man använder för att förtäta vårt lands cancersvulster(storstäder) för att utarma vår landsbygd. Åter igen skall man fokusera på att speciellt noga granska jord- och skogsbruket för att komma till rätta med deras arbetsmiljöer, som de bland annat skyller på för att få folket att tro att bönder är särskilt kriminella. Tack för denna avslöjande länk Samuel.
  http://www.atl.nu/lantbruk/arbetsmiljoverket-jagar-osund-konkurrens/
  Är det här vår kulturberikning skall arbeta med att snoka runt för att kunna dirigera de redan etablerade stöldligorna som härjar ute i vårt land?

  Detta är inget mindre än landsbygdsförräderi i första hand och landsförräderi i andra hand då detta kommer att kunna leda till hungerssnöd i hela landet. Med tanke på hur vår massmedia har fört svenska folket bakom ljuset i årtionden, kommer det att uppfattas som en blixt från klar himmel när butikshyllorna en dag gapar tomma i storstäderna. Vem vill vara med då?

 5. JIMMY skriver:

  Värt att notera om man väljer att införa denna bonus malus diktat straffskatt på bilar http://www.google.se/url?url=http://www.regeringen.se/contentassets/e38bb79787714469bc0a1a519669cf7a/sou-2016_33-webb.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ved=0ahUKEwjS6OCTkpXSAhWCKiwKHUu5CCQQFgggMAI&usg=AFQjCNGnnE1e0wLicV9yzhR2ZviPiBWOsw

  Är att om alla Svenska registrerade fordon billister” men borde räcka med ca 30% ” ställer av sina Svenska fordon bilar- Fredagen den 29 December 2017, så att man får tillbaka fordonsskatten på det du redan betalat in på din bil- och slutar åka till jobbet med bilen låt säga till 1 April 2018.

  Då tvingas regeringen ta tillbaka bonus malus förslaget och kasta det i papperskorgen där det hör hemma!!

  Detta på grund av akut snabbt brist på bilskatterer som då uteblir!! och att genast ställa av bilen före nyåret 2018 ger ett snabbt politiskt resultat detta är snabbare än att gå via några riksdagspartier som ändå inte vill lyssna på folket men då blir det ett annat politiker kollaps ljud i skällan!! och tvingas då ändra sig när fordons bensinskatte intäkter pengarna till deras gratis flyg till EU och taxi försvinner åt helvete!!

  • Göran skriver:

   Om bilister gjorde som du föreslår, då försvinner även en massa skatter från bensinen.

   Men ändå bättre vore om folk började köra bilar som är registrerade i ett annat land. Då slipper Stockholmare och Göteborgare betala biltullar. Det går även bra att parkera gratis. Hastighetskameror kan man också strunta i.

   Men jag förmodar att de höjer skatterna på de bilister som inte är obstinata.

  • mats skriver:

   Förslaget är ett år gammalt och fick hård kritik. Inget har väl hörts om det sedan dess?
   Men säker kan man förstås aldrig vara med det vanstyre vi har idag.

   Ett skarpt förslag borde mötas av häftiga protester.

 6. Göran skriver:

  En skatt på 10.000 kr per år är lite mer än 27 kronor per dag. Varje gång man ställer på sin bil kostar det 50 kr. Det finns således anledning att fundera på att ställa av bilen om den inte ska användas på en vecka eller längre.

  Ska man åka utomlands i en vecka, två eller mer kan man ställa av bilen om den står på en långtidsparkering på t.ex. Arlanda. Ställa på bilen går i samma sekund som man trycker på knappen på Transportstyrelsens hemsida. Så vid en resa på 14 dagar tjänar man (12 x 27 – 50) 274 kr. Det blir väl halva parkeringsavgiften ungefär eller i alla fall en stor del av den.

 7. JIMMY skriver:

  Tänk på att ställa av bilen eller fordonet senast den sista dagen i skattemånaden då man ändå får betala för hela månaden då den börjat på din Svenskregistrerade bil.

  Att köra vräkiga dieselbilar som är registrerade i ett annat EU land är sedan flera år tillbaks mycket vanligt på stora Amerikanska jeepar !!

  Då man enkelt startar brevlådeföretag i baltländer och registrerar bilen där för några hundra Svenska kr per år, och det stämmer att då kan du totalt skita i parkeringsböter samt fartkameror du kör ju alltid i en arbetsbil tjänstebil eftersom du arbetar just nu idag i EU landet Sverige om polisen länsman frågande stoppar dig och vill höra din inövade brödtext förklarande ramsa.

Kommentarer är stängda.