Amerikansk religiositet minskar

Tillhör du dem som tror att Jesus denna dag för knappt två tusen år sedan uppsteg till sin fader i himlen? Då tillhör du en krympande andel av världens befolkning. PEW institute mäter regelbundet olika saker, däribland hur människor i olika länder uppfattar sig själva i religiöst hänseende.

Det finns flera intressanta iakttagelser. USA är ett extremt västland. Inte i något annat västland bedömmer så stor andel av befolkningen sig själva som religiösa. Å andra sidan har där inträffat en skarp förkjutning mellan generationerna. De som är födda de två sista decennierna på 1900-talet börjar närma sig europeiska nivåer, där mindre än hälften ser sig som religiösa. Den karismatiska kristna rörelsen till trots.

Däremot ökar andelen ungdomar i Europa som ser sig själva som relgiösa en aning. En trolig förklaring till detta är den stora muslimska invandringen. Hur kommer den missmatchen mellan sekulära européer och religiösa invandrare, som dessutom kommer med en annan religion, att falla ut?

En annan intressant notering är att en majoritet av israelerna ser sig själva som sekulära. Så när de ser sig som ett folk så är inte religionen det avgörande, det är härstamningen, rasen. vilket logiskt sett måste innebära att när judar talar om det judiska folket så gör de det utifrån ett rasistiskt perspektiv.

Ett annat resultat är att ju bättre utbildning folk har, desto mer religionskritiska är de. Förhoppningsvis innebär det att utbildningen har förbättrat deras förmåga till logiskt tänkande och att det är det som slår igenom.

Konservativa människor är mer religiösa än vänstermänniskor. Men med den ökande bildningsgraden och sekulariseringen av världen måste det snart bli en konservativ-liberal rörelse som bejakar borgerlig sekularism.

Man tolkar tydligen dessa undersökningar olika, till synes beroende på om man själv är troende eller ej. Sålunda tror chefen för Gallup att religiositeten i världen ökar, eftersom den ökar i vissa grupper ungdomar. Var och blir salig på tro, fortfarande alltså. Här följer några länkar till undersökningar och kommentarer.

WaPo artikel

Gallup tabell pdf

Gallupchefens kommentar

Price Economics kommentar

TNA kommentar

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen. Bokmärk permalänken.

7 svar på Amerikansk religiositet minskar

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad är det för mening att överhuvudtaget nämna eller diskutera kristendomen som har överlevt 2.000 år när våra politiker förnekar, vanhelgar och kränker de tio budorden än mindre förstår innehållet?

  • mats skriver:

   Nu var inte kristendomen måltavla för min betraktelse eller PEW studier för den delen, utan religiositet som sådan. Oavsett religion.
   Min kanske viktigaste fråga till läsekretsen är denna, om sekulariseringen forsätter bland tidigare kristen befolkning, samtidigt som religiositeten ökar bland dem som bekänner sig till islam, kommer det att spela någon roll för vår framtida samhällsutveckling?
   Vidare, om den förbättrade integration, som våra politiker säger sig vilja uppnå, inte innefattar religiös integration (till kristendom med bakgrund i asatro eller sekularism), vilken sorts integration kommer man då att uppnå?

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Dogmatisk socialism är väl även det religositet, kanske rent av den värsta sorten då den bygger på stöld och röveri?

    • mats skriver:

     Där har du gett exempel på en tro som i alla avseenden kan mäta sig med de mest fanatiska religiösa övertygelserna. Vad som kanske är värst av allt med den ”religionen” är att det inte ens finns en grundbok i dess morallära att hålla sig till. Istället är det de påbud som för tillfället utgår från högsta partiledningen som gäller som enda moraliska rättesnöre.
     Ett paradexempel på relativistisk morallära med andra ord.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Religiös ,sekulär, eller skenhelig !
  Andelen skenheliga vore en intressant upplysning.
  Att under en religiös täckmantel mörda våldta och ödelägga med syftet att stärka sin egen makt,
  är det i särklass sämsta karaktärsdragen.
  Gruppen skenheliga borde bekämpas med till buds stående medel.
  Definitivt ingen grupp att integreras med.

  • mats skriver:

   Ja, skenheligheten, dyrkan av själv, är ju en särskilt svår religion att bli sams med. Dygden ödmjukhet förekommer ju inte i den religionen.

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Ett sekulärt samhälle kan aldrig bli annat än en parentes i historien då det helt bygger på ekonomisk styrka. Och det är alltid tillfälligt…
  En stark religion/tro ger något till alla medborgare, vilket inte ett liberalt sekulärt samhälle kan göra….
  Sedan får man ha vilken åsikt som helst om det faktum.
  En ung man av muslimsk bakgrund, uppvuxen i Göteborg, t.ex…
  Som inte lyckats i den svenska feministiska skolan, kanske även något dålig svenska utan bara någon förortsdialekt…
  Vad har han för framtid?
  Med jämnåriga flickor som fixat sin skolperiod på ett helt annat sätt…
  En utväg är då att ansluta sig till IS, t.ex….

Kommentarer är stängda.