Skam på torra land

I USA har en ”ockult” lek spritt sig bland undomar. Den kallas för Charlie Charlie och går ut på att man lägger fyra pennor i kors med spetsarna på varandra, så namnger man två av de diagonalt motstående rutorna för ja och de andra två för nej. Därpå kallar man på Charlie och ställer ja/nej frågor och när en penna faller ned från traven får man ett ja eller ett nej.

Eftersom det är främst ungdomar som ägnar sig åt detta är det ofta frågor av typen är X kär i mig? Ska jag välja skola Y? Ska jag välja yrke Z? Blir jag gift? Ja, ni vet vad som ofta upptar ungdomars funderingar. Det hela är tämligen oskyldigt så länge man inte tar det på allvar.

Men nu går exorcister, jo det finns tydligen sådana på riktigt inom den katolska kyrkan, ut och varnar för att att man med den här leken bjuder in farliga demoner att ta över ens liv. Den som ägnar sig åt att kontakta andar och i synnerhet den som tror på aktiviteterna och andarnas budskap löper stora risker att i framtiden drabbas av riktigt svåra andar eller djävulsväsen.

Hmm, den som är vidskeplig och lättlurad riskerar att bli lurad utan att begripa hur eller varför. Det kunde jag sagt utan att vara exorcist. I mina öron låter det som om exorcisterna vill ha den marknaden för sig själva. Det säger en del om religionerna och kanske än mer om dess kyrkor och officianter.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Skam på torra land

  1. Thomas Gunnarson skriver:

    Det är nog mer New age än gammal tanke…

Kommentarer är stängda.