Drönare och bönder

EUs jordbrukspolitiker och andra intresserade hoppas mycket på ny teknik inom jordbruket. Det gäller särskilt om den nya tekniken kan effektivisera arbetet och minska behovet av insatsmedel som gödsel och bekämpningsmedel.

En sådan teknik är lokalt extremt detaljerad för kartläggning och kontroll av växtligheten inom enskilda fält. Det kan i viss mån uppnås med hjälp av drönare som med rätt fotografisk utrustning kan se exempelvis hur väl fotosyntesen fungerar för i princip enskilda plantor. Samma teknik kan självklart användas inom skogsbruket och har redan funnit sin väg dit.

Men svensk domstol har nyss gjort denna utveckling olaglig i och med kameraförbudet i drönare, i kombination med vår allemansrätt. I andra länder ser man positivt på denna teknikutveckling, inte minst byråkraterna. Men i Sverige ser byråkraterna bara hot mot enskilda ”lösdrivares” integritet. Dessa markbundna drönares bekvämlighet och inbillade integritetsskydd prioriteras framför markägarna och modernäringens utveckling.

Men staten får obehindrat flyga över privat mark med bemannade farkoster oavsett höjd och med satelliter på hög höjd. Allt registreras och används mot den enskilde markägaren eller lämnas ut till offentligheten att användas mot markägaren. Att domstolen gör denna skillnad på privatpersoner och företagare jämfört med myndigheter är oroande.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Drönare och bönder

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vi kunde knappast förväntat oss någon annan utgång.
  Om landsbygdsbefolkningen ändå kunde enas om att blockera alla importmöjligheter för livsmedel och banta ner den inhemska produktionen till endast för deras eget självhushåll kanske inställningen hos den högt värderade domarkåren ser lite realistiskt på omvärlden utanför sina pansarglas försedda betongbunkrar i storstadsghettona.

  • Sten-Arne Persson skriver:

   Så styvmoderligt som svenska toppolitiker och svenska myndigheter behandlar våra bönder och vår landsbygd så lär det inte bli någon förbättring. I synnerhet som herrefolkets bondehatande massmedia ser till att inget politiskt inkorrekt kommer fram den vägen. Du har rätt Samuel, ingen av dessa aktörer som jag nämnt ovan kommer att sakna bonden förrän deras kylskåp och kyldiskar är tomma eller att elförsörjningen är utslagen.

   Problemet är hur man skall få den korporativistiska LRF-toppens närmast oreserverade stöd, för vad än regering och riksdag beslutar, att upphöra. Hur många gånger har vi inte hört ”Bror och Syster Duktig” i LRF förkunna att de som klagar på lönsamheten i jordbruket bara är dåliga företagare. När officiell jordbruksstatistik visar att detta inte är sant. Undra på att LRF-toppen blir desperat när jag avslöjar att EU-statistiken visar att de ljugit sina medlemmar och hela svenska folket rätt upp i ansiktet de tjugo åren som vi varit medlemmar i EU.

   Om svenskt jordbruk och landsbygd skall överleva måste LRF-medlemmarna kräva att förrädarna i LRF-toppen ställer sina platser till förfogande. Sker inte detta skall man sluta betala LRF-avgiften. Medlemsantalet minskade glädjande nog förra året med 14 % om jag inte kommer ihåg fel. Ett gott tecken vi verkar vara inne i en brytningstid. Svenskarna röstade ”fel” emot euron som valuta. Britterna röstar ”fel” och nu har folket i USA också gjort det i presidentvalet. Har folket äntligen genomskådat herrefolkets falska massmedia? Det är bara att titta på gråterskorna i svensk TV i morse här har vi män ingenting att säga till om i ”jämställdhetens namn”. Hur länge har inte svenska män förtalats kollektivt av SVT enbart för att slå sönder våra familjer. Och visst har de lyckats. Hatet mellan mannen och kvinnan har verkligen odlats av svensk massmedia. Detta är ingen slump! Så vem är det som odlar hat?

 2. Göran 2 skriver:

  Personligen är jag för att om en drönare flyger över mitt hus så har jag rätt att skjuta ner den eller oskadligöra den på annat sätt (inkluderar även sådana från myndigheter). Men vad har jag att göra med om någon flyger sin drönare på sin egen mark. Blir jag filmad när jag är på någon annans mark får jag väl skylla mig själv.

 3. Niklas skriver:

  Alltid trist när domstolar skämmer ut sig genom att missförstå äganderätten. Men en ny lag kan vara på gång, enligt en del politiker, som också finner domen orimlig.

 4. Niklas skriver:

  En intressant artikel på tidningen Skogens hemsida säger det mesta om den idiotiska domen i HD http://www.skogen.se/nyheter/kameror-och-dronare-i-skogsbruket-igen

Kommentarer är stängda.