Vita mäns fel och brister

Vid ett hypotetiskt resonemang nyligen, där vi funderade över vilken historisk epok vi skulle ha trott oss passa in i, kom ett flertal förslag upp. Men allt spekulerande tog slut när en kvinna i sällskapet sa att: ”Sådant där kan ni män hålla på och fantisera om, som kvinna har jag inte något annat val än att säga nutid. Alla epoker utan tvättmaskin, diskmaskin, centralvärme och modern sjukvård vore en försämring för kvinnor.”

Jag kom att tänka på det argumentet när jag läste Jenny Nordbergs manshatarkrönika i SvD. Vad har vita män någonsin gjort för Jenny och andra kvinnor? Få se nu, vi har utvecklat principerna för såväl vetenskapen som rättsstaten och demokratin. Vi har utvecklat kunskap och utbildning som nu är tillgängligt för alla. Vi gjorde allt detta med stor hjälp hemmavid och mycket slit av våra kvinnor. Ett slit och en hjälp som män i allmänhet uttrycker stor uppskattning för.

Under de 2500 år som gått sedan vita män började utveckla evidensbaserade teorier om verklighetens beskaffenhet och systematisera vetande samt utarbeta principer för samhällets styre, har nästan alla vita män och vita kvinnor tvingats till ett, jämfört med våra dagar, ofattbart slit. Det var först när vita män uppfunnit ångmaskinen, elektriciteten och förbränningsmotorn som en förändring för flertalet kunde skapas. Det är alltså bara de senaste 250 åren av 2500 års civilisationsutveckling som gett påtagliga lättnader för både kvinnor och män. Utan lättillgänglig och lättapplicerad energi hade fortfarande det mesta av män och kvinnors dagar varit upptagna av hårt slit som förhindrat vidare kulturutövande och förkovran. Så varför så många kvinnor ser med ogillande på dessa energiformer och agerar politiskt för att göra dem mindre tillgängliga, är en gåta.

Nu har vi uppfunnit tvättmaskinen, diskmaskinen och centralvärmen, med mera. Det är bland vita män också vanligt att vi sköter dessa maskiner, så att våra kvinnor slipper. Män uppmärksammar ofta sina egna kvinnor, liksom kvinnor i allmänhet för deras värdefulla bidrag till både privatliv och samhälle. Vad finns det egentligen för anledning att vara så hatisk mot män, Jenny?

Utan vita män hade du inte funnits. Utan vita mäns ansträngningar att utveckla idéer och samhälle hade du inte haft en dator att skriva din krönika på, ingen tidning att publicera den i. Du hade fått ägna dagarna åt att tvätta dina egna kläder, laga din egen mat och diska efter dig, i bästa fall.

Vad gör dagens priviligierade kvinnor som fått studera och välja yrke för att göra karriär, med sitt liv? De ägnar sig åt kristall-healing, holistisk yoga, bekymrar sig för saker som inte är något problem (tänk: klimathotet) och allsköns andra förnuftsvidriga verksamheter. Kvinnor ägnar väsentligt mer tid än män åt skvaller på Facebook, Instagram och Snapchat. Till stora delar handlar det om verklighetsflykt

Inser du vilket svek det är, inte bara mot de vita män som i två och ett halvt årtusende ansträngt sig för att göra vår värld bättre, utan även mot alla de kvinnor som skötte hus och hem i alla dessa århundraden för att deras män skulle nå framgång och för att det även skulle leda till förbättringar för kvinnorna?

Så vad är det för fel och brister vita män är behäftade med, som inte uppvägs av våra förtjänster?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Vita mäns fel och brister

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Jenny Norberg är nog dessvärre utanför all pedagogisk räckvidd. Önskar att hon kunde skickas till en annan planet med den tjusigaste garderoben från ”The Fifth Avenue” i New York i bagaget.
  Då hade de utplundrade skattemiljonerna Svenska Dagbladet tillskansat sig gjort verklig nytta.

  • mats skriver:

   Ja, Jennys svansföring i genusfrågor är märkvärdigt hög. Det verkar ligga något annat än saklig önskan om rättvisa bakom. Diplomatiskt uttryckt.

 2. Göran 2 skriver:

  Härligt provocerande artikel Mats!

  Om jag ska försvara kvinnor lite så var nog samhällets ordning innan 1900-talet att kvinnor kunde delta i uppfinnande såsom ångmaskin. Å andra sidan var byggdes Regalskeppet Wasa klart av en kvinna då chefen för bygget hade avlidit.

  Hoppar vi nu fram till 1900-talet och lite till så kan kvinnor faktiskt delta i uppfinnande. Med det menar jag att kvinnor kan rationalisera sina egna sysslor såsom att diska, sopa damm, tvätta, baka etc. Så frågan är då hur det kommer sig att kvinnor inte uppfinner hjälpmedel åt sig själva? Det verkar som att när män sätts på traditionella kvinnosysslor då uppfinner de genast en metod att göra det enklare.

  För att vara lite rättvis ska jag säga att det faktiskt inte är så att män är konstanta uppfinnare utan det är faktiskt bara en ganska liten grupp människor som mer eller mindre konstant tänker på utveckling. Denna lilla grupp tillför ett enormt värde i form av kapital och välstånd. Utan dem skulle människans liv på planeten Jorden vara eländigt.

  Märk väl att personer som Jenny Nordberg mer eller mindre vill utplåna den lilla gruppen uppfinnare.

  • mats skriver:

   Jo, visst är jag medveten om att gruppen män som uppfinner och tänker nytt är ganska liten. Men precis som du säger, nu när kvinnor till och med uppmanas att delta i detta är utgör de som faktiskt bidrar en ännu mindre grupp.
   Det har funnits riktigt intelligenta kvinnor som bidragit till utvecklingen. Den mest underskattade av dessa är förmodligen Xantippa, Sokrates hustru. Samtiden gjorde narr av dem båda för att de grälade och Sokrates inte kunde hålla ordning på sin hustru. Sanningen är nog att hon var en av de starkaste intellektuella utmaningar han hade. Det som samtiden uppfattade som gräl var troligen intellektuellt meningsutbyte som gick högt över menighetens huvuden. Jag tror de inspirerade varandra på ett betydelsefullt sätt.

  • Rutger skriver:

   Tycker också att Mats har skrivit ett bra inlägg. Lite synpunkter till på män som uppfinner, det är en mindre grupp av män som gjort de banbrytande uppfinningarna som det moderna kylskåpet. Men vi får inte glömma av den stora mängden män som har fixat och donat och gjort husen bättre, stabilare och skönare att bo i för att uppfylla kvinnornas önskningar. Alla små ”uppfinningarna” för att göra vardagslivet lättare i bondesamhället har inte blivit patenterade.

   Vilka är det som köper verktygen så att de kan fortsätta med detta att förbättra, att sätta upp nya hyllor för damernas skor etc. Man kallar Claes Ohlson lite spydigt för ”gubbdagis” när kvinnorna går till chica affärer för att köpa ännu en stilig blus.

   Vilka är det som istället för att själv ta hammaren klagar på att det så lång tid för att vissa saker ska bli färdigt.

   Vill i sammanhanget påminna om Female Forms of Power and the Myth of Male Dominance: http://www.faculty.fairfield.edu/dcrawford/rogers.pdf
   En undersökning om hur det var i bondesamhället. Männen hade den formella makten men i det verkliga livet fick man dela på både ansvar, arbete och inflytande.

   Vi kan fråga vem det var som bestämde när vikingagubbarna var ute och slogs? Tror inte att dessa damer slutade med att bestämma när gubben kom hem.

   • Rutger skriver:

    Litet tillägg. Mats skrev ”Så varför så många kvinnor ser med ogillande på dessa energiformer och agerar politiskt för att göra dem mindre tillgängliga, är en gåta.” Energiformer och uppfinningar som gjort livet lättare.

    Samma fråga kam man ställa när det gäller mångkulturen.
    Det verkar i första hand vara kvinnor som förespråkar mångkuturen för de har inte riktigt förstått de vita männens slit för att göra vardagslivet bättre. Kvinnor förespråkar att det ska vara fritt fram för kulturer som inte ens uppfunnit en cykel och att det ska berika vår kultur. se gärna http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2016/vecka39/db16sep29.htm

    • Göran 2 skriver:

     Precis. Därför måste männen kliva fram och säga ifrån oavsett vad kvinnor tycker om det. För eller senare blir det våld och då kommer knappast kvinnorna stå på vallen och försvara utan då ska mannen göra det.

     Därför bör män kliva fram idag så att det slipper bli våld i morgon.

   • mats skriver:

    Ja, minsta barn vet ju vem det är som bestämmer hemma.

    • Göran 2 skriver:

     Men ofta när de ”hårda” besluten ska tas gällande barnen är det ofta mannen som får göra det.

 3. Göran 2 skriver:

  Har någon konstaterat samma sak som jag. Desto friare kvinnans ska vara och desto mer hon ska vara utanför den traditionella familjestrukturen, desto sämre mår hon. Desto färre ”riktiga” män det finns, desto sämre mår kvinnan. Kvinnor mår inte bra av att män beter sig som möss.

  Hela feminism-rörelsen gör att kvinnor mår sämre. Samma rörelse gör män till mesar och det i sin tur gör att kvinnorna mår ännu sämre.

  Jag kan slå vad om att Melani Trump mår förträfligt bra psykiskt, bättre än de flesta kvinnor i Sverige eller USA.

Kommentarer är stängda.