Burkan bort

EUs högsta domstol har meddelat i en prejudicerande dom att det inte är diskriminiering att en arbetsgivare kräver religiöst, politiskt och filosofiskt neutral klädsel på arbetsplatsen. Så länge reglerna är generella och gäller alla anställda och alla religioner, så är det förenligt med lagen. Detta innebär att burka, niqab och andra huvuddukar får lämnas hemma eller att den anställde får sluta sitt jobb.

Saken är ju helt naturlig. Det är ingen rättighet för någon att ha ett visst jobb och dessutom bestämma över det mot sin arbetsgivares vilja, oavsett vad facket tycker och försöker påstå. Vill man inte ha jobbet på de villkor och med den policy arbetsgivaren/företagsägaren bestämt, så får man leta reda på ett annat, eller starta eget.

Europas judiska och muslimska ledare protesterar naturligtvis och menar att det är diskriminerande mot deras medlemmars religionsutövning. Det är just det som är poängen! Religion utövar man på sin fritid och inte på sin arbetsplats, så var det med den saken.

Det hela är ett mycket självklart beslut i såväl ett sekulariserat samhälle som i ett multireligiöst. Striden om själarna, missionerandet, ska inte ske på arbetsplatserna. Det hör kyrkobyggnaderna till. Tillbedjan till andliga eller politiska ledare på arbetstid förekommer bara i teokratier och i diktaturer.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Burkan bort

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Känner jag rätt nu när jag befarar att Svensk representation i Eus beslutande organ kommer att försöka få till ett undantag, så luddigt formulerat att ingen vill ta i det?
  Likt innebörden av förra artikeln skriven av Åke.S alltså.

  Låt några stycken ”lagrum” reglera detta om klädsel på arbetsplatsen, och sen är det förmodligen fritt fram att tolka frågeställningen hur man vill.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Striden om själarna, missionerandet, ska inte ske på arbetsplatserna”?
  Ingen socialist eller fackföreningspamp förstår va Du menar Mats!
  Man köper själarna för utplundrade skattepengar, det är betydligt enklare.
  Därför ser det ut som det gör i Sverige just nu.

  • akesundstrom skriver:

   Ingen borgerlig politiker heller – om vi nu skall vara strikt partineutrala. Jo, jag vet att du menar att även Alliansen består av ett gäng socialister, men detta kan behöva upprepas då och då för alla som ännu inte kommit underfund med detta anmärkningsvärda faktum. I dagens Sverige finns det inget enda liberalkonservativt parti. Däremot ett stort antal läsvärda bloggar, som dock bara kan få betydelse om de leder till politiska initiativ (som hittills uteblivit). Stor talförhet, men varför denna brist på intresse för att konkret återupprätta de liberala och konservativa värden som bevisligen omfattas av en majoritet av väljarna? Många tror att Alliansen går att påverka i rätt riktning, men den förhoppningen verkar inte så realistisk, i varje fall inte före 2022. Har vi råd att vänta så länge på förnuftets återkomst?

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Åke, konsekvenserna av funktionssocialismen är Mats en mästare i att förklara för oss som är intresserade men vad blir konsekvenserna för det socialistiska kollektivet om vi i framtiden får en lagstiftning som försvarar individen mot den kränkning och förnedring vi ständigt blir utsatta för?
    Det finns bara ett sätt att rädda Sverige från total undergång och det är att begränsa politikernas möjligheter att beskatta medborgarna, förmodligen det bästa sättet att befolka landsbygden igen.
    Kommentarerna från socialistpressen om BATRA är för komiska. Skulle det vara BATRAS närmande till SD som får siffrorna att dala. Knappast.
    Det är den socialistiska och oblodiga statskuppen 2014 (DÖ) som är orsaken och troligtvis inget annat. Den hamnar säkert i en svensk historiebok vad det lider.
    Däremot så påminner mig filmen ”Jag, Claudius” med Derek Jacobi från 1976 i hans mörkaste stund om människans erbarmliga dekadens och hopplöshet när han kallt konstaterar: ”Låt varbölden brista”.
    Det är inga statsmän synliga i Sverige för tillfället.
    ”Curre” i Curres (Nicolin) Elektriska i Västerås (gamla ASEA) var en man med resning. Han hade säkert gjort underverk i svenska politiken om han fått chansen.
    Vi gillar Ditt resonemang! Tack Åke

    • akesundstrom skriver:

     Jo, jag uppskattade också Curt Nicolin, även om hans fokus på ASEAs egenintressen ibland – som i synen på svensk kärnkraft – kolliderade med mer objektiva analyser. Fast även Gösta Bohman gjorde bättre ifrån sig än de misslyckade efterträdarna, arrogante Bildt, den tvetungade högersocialisten Reinfeldt och nu senast den osannolika katastrofen Batra.

     Mitt ärende var att efterlysa mer konkret ”action” från de goda krafterna i bloggvärlden. Jag gissar att du delar det önskemålet, men med varm hand överlåter åt Mats att vidareutveckla sådana tankegångar. Gärna det. Så vad är då hans ”spaning”? Har vi råd att vänta i ytterligare fem år på en renässans för de frihetliga och liberalkonservativa värderingar som de flesta svenskar efterlyser?

     Sant att många förvillas av PK-pressens hjärntvätt och av en prostituerad intelligentia i den starka statens tjänst, så prio ett bör vara att återställa universitetens självständighet, förbjuda alla former av statlig åsiktspropaganda och införa beslutande folkomröstningar, som i mönsterlandet Schweiz.

     Det senare må förefalla otympligt och ålderdomligt, men det är en väldigt effektiv metod för att återskapa ett sant folkstyre. Ett test om tiggeriet skulle garanterat befria oss från de ovälkomna gästerna utanför ICA, Konsum och Systembolaget. Och tömma de illegala bosättningarna på privat eller kommunal mark.

 3. JIMMY skriver:

  Visst var Sverige och västvärlden mycket enklare före 1990 talet!!

  Då visste man att kvinnor gick omkring i slöja i” Arabvärlden” därför att det såg man ibland på rapport under oljekrisen på 70 talet.

  Och folket inom frikyrkorna hörde ibland någon sträng pastor som varit i” Arabvärlden” och hur hemskt det var där och att man halshögg människor som medeltida skådespel nöje!!

  Och så sa man att vi skall tacka Herren och be att det aldrig blir så i vårat sekulära byggt på kristna väderingar Sverige.
  LOL!!

Kommentarer är stängda.