Revanschismen

Informationskriget rasar sannolikt värre än någonsin under kalla kriget. Lögnerna kanske inte är värre, men spridningen är med modern teknik oöverträffad i historien. I media pågår en ursinnig svartmålning av Ryssland. Varför det? Det finns intressen, framför allt i USA, som behöver en yttre fiende. Uppenbarligen anser flera av dem att Ryssland passar som handsken i skurkrollen.

Jag gör inga anspråk på att veta eller förstå allt, men nog verkar det finnas mer än en anledning till att informationskriget är så intensivt. Det finns oligarker både i öst, väst, nord och syd. Med den moderna världens teknologi tillgänglig vill de alla lägga hela världen under sig. Något annat är otänkbart. Oligarker är en särskild sort, som inte nöjer sig med mindre än all makt. De kan både samarbeta och konkurrera för att nå det målet. Den konkurrensen är en viktig del av kanske vårt enda försvar. Det och en fast beslutsamhet att inte göra affärer med dem.

Så oligarkerna i USA vill konkurrera ut oligarker på andra platser, Latinamerika, Asien och Ryssland. För att lyckas måste man så split och misstro bland väljare, politiker och media. Just nu är det Vladimir Putin som är västs syndabock nummer ett. Är det en tillfällighet att den smutskastningen av Putin intesifierades under Barack Obamas presidenttid?

Obama var USAs förste svarte president. De svarta, egentligen världen över, när en revanschism (eller revisionism) mot alla vita. Mot kolonialt förtryck och slaveri, detta trots att icke-vita människor (afrikaner, araber, asiater) totalt sett varit mer involverade i slavhandel genom historien. Denna slavhandel har även omfattat vita slavar. Vad vore bättre än att passa på att utnyttja ett presidentiellt övertag för att så split mellan de vita? Det finns tillräckligt många vita medlöpare som riktar blicken åt annat håll för att låta sig luras och bli nyttiga idioter, för att låna ett uttryck från en annan tid och ett annat sorts “oligark”. Inte minst är dessa nyttiga idioter upptagna med att sprida villfarelser om en förestående klimatkatastrof.

Ryssland är ingen ofarlig fiende. Men varför peta på björnen om man inte vill brottas med den? Ju mer man utpekar Ryssland som ett hot, desto mer anstränger sig dess ledare för att behålla ett totalitärt grepp om det ryska folket. Med hänvisning till ett yttre hot, precis som oligarkerna i USA hänvisar till Ryssland som det externa hotet.

För den som inte minns, har Ryssland en stolt historia av kultur, älskad både där och här. Låt oss nämna bara några få, Sergei Prokofiev, Nikolaj Rimski-Korsakov, Sergej Rachmaninov, Michail Glinka, Igor Stravinskij, Pjotr Tjajkovksi, Dimtrij Sjostakovitj, eller författarna Anton Tjechov, Alexander Pusjkin, Leo Tolstoj, Fjodor Dostojevskij, Vladimir Majakovskij, Maxim Gorkij, Boris Pasternak, Aleksander Solsjenitsyn, för att bara nämna några av de mest kända. Dessa har producerat vad som i Sverige ofta föraktfullt betecknas som finkultur, men i Ryssland är folkkultur som valigt folk är stolta över.

Min personliga åsikt är att kontakter med Ryssland ska knytas via deras kulturella intresse. Då passar inte punk, hiphop eller indiemusik. Inte heller feministisk SCUM-litteratur. Kräv ärlighet och redovisning i affärerna. Ta lite längre tid och utbyt kulturella referenser och omdömen. Då kommer vi runt oligarkerna. Rädslan för väst och trehundra års minnen av invasionsförsök från Karl XII, Napoleon Bonaparte och Adolf Hitler ger vika för deras redan existerande intresse för vår bästa kultur.

Lyft fram det gemensamma, från Rurik och den ostliga handelsrutten till Byzans, till andra kungliga och kulturella utbyten mellan Ryssland och övriga Europa. Vi har en gemensam historia med Ryssland som vi helt saknar med Japan, Kina, Indien, Mellanöstern och Afrika och deras oligarker. Så spring inte deras ärenden i deras revanschism mot vita européer. Låt bli att sprida falska nyheter och propaganda som bara splittrar den gemenskap amerikaner, européer och ryssar trots allt har i rikt mått.

Edward Lucas, en britt i USA har vittnat inför Kongressen och redovisat sitt vittnesmål för Cepa i något som inte kan beskrivas som annat än en ren krigsförklaring mot Ryssland. Han vill se de ryska oligarkerna förstöra Ryssland, för att det sedan ska bli en parkpromenad för de amerikanska oligarkerna att ta över allt när de “befriar” det ryska folket. Tro inte på hans dumheter! Han har lång erfarenhet av Sovjet och östeuropa som korrespondent redan under kalla kriget. Men det betyder ingalunda att han inte är köpt för något slags propaganda.

Man bör också ta till sig vad Udo Ulfkotte skrivit om “Gekaufte journalisten”, skamligt nog inte översatt till svenska. Men det är väl symptomatiskt för en mediakår i förnekelse.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Revanschismen

 1. B-J Bjurling says:

  Lars Lönnroth tar i sin memoarbok “Dörrar till främmande rum” upp just detta med den gemensamma historien och det stora ryska intresset för nordisk historia (t.ex vikingatiden) och litteratur, åtminstone i akademiska sammanhang och under perestroikatiden, liksom de ryska akademikernas stora önskan om utbyte med norden och väst. Och språket borde väl inte vara något problem om det är sant som det brukar påstås att ryssarna generellt är mycket duktiga på språk. Det är lite häftigt att se youtubeklipp från konserter i Ryssland med franska artister som t.ex Mylene Farmer och höra massiv allsång på franska. Om det är dåligt ställt med utbytet av kultur, vetenskap och idrott mellan Sverige och Ryssland så ligger felet knappast hos dem.

 2. Göran says:

  Som det ser ut nu verkar Ryssland bli den sista kapitalistiska marknaden i världen. Det är nog det propagandakriget handlar om. Hur mycket hatar inte väst att Ryssland inte vill ha med genmodifierade grödor till exempel.

  Ryssland lär få den friskaste befolkningen och övriga världen de sjukaste.

 3. tellus says:

  Ryssland, China f.a., men även övriga Asien, Sydamerica m.fl. arbetar intensivt med att krascha dollarn.
  Detta är ett vitalt hot mot USA´s välstånd. Man har ju totalt levt över sina tillgångar mkt. lång tid.
  Budgetunderskott 50 år. Handelsunderskott 40 år. Inte undra på att USA utmålar Ryssland som en mycket hotfull fiende. Alla imperier blir mer krigiska och desperata mot slutet av sin utmätta tid.

  • Göran says:

   I genomsnitt kraschar pappersvalutor vart 40:e år.

   De flesta människor i Sverige tror att Sveriges papperspengar har säkerhet i en svensk guldreserv. Blir kanske smärtsamt att upptäcka att så inte är fallet. Därav är jag emot förbud mot tiggeri eftersom många människor i Sverige kan behöva bli tiggare, speciellt pensionärer.

 4. Vi bör nog skilja mellan den ryska statsmakten och det övriga Ryssland. Ryssarna har nästan utan undantag levt under envälde så länge den ryska staten har funnits. “Lillefar” kallades tsaren på sin tid. De tycks sakna vana att leva självständigt med ansvar för sina egna liv. Detsamma kan sägas om de flesta andra envälden, som saknar demokratiska traditioner och institutioner. Där står valet mellan kaos och en stark stat.

  • mats says:

   Ryssarna är inte dummare än andra människor. Gör vi legala och snygga affärer med ryska medborgare påskyndar vi deras omdaning av deras ledarskap. Det är i vart fall teorin.

  • Anna says:

   “De tycks sakna vana att leva självständigt med ansvar för sina egna liv.”
   Det är ytterst sorgligt hur du uttrycker dig om ryssarna! Trots enorma motgångar har ryssarna är en av det starkaste folket med en egen identitet!

   Det är grunden också för hat och avund från väst/USA! En stor världsomfattande Konflikt är väldigt nära. Den identitetslöse USA/Väst ligger väldigt illa till när starka nationer sammlar alla krafter för sitt försvar! Och styrkan finns även i den samhörighetskänsla som vi har stort sätt helt förlorat i väst…….

 5. Samuel af Ugglas says:

  För min del anser jag att man skall ta itu med de svenska samhällsomstörtarna i första hand.
  Här ett av värsta exemplen!!!

  http://www.atl.nu/skog/halften-av-sveriges-vargar-dor-efter-illegal-jakt/

  Det borde var straffbart att sprida tvivelaktiga påstående framför allt när svensk lagstiftning är inblandad. Det är ett direkt påhopp om icke verifierade anklagelser. Se till att få stopp på lögn spridandet här hemma först och gör slut på det infantila media som tillåts leka åklagare och domstol över svenska folket.
  Ryssen klarar sig alldeles utmärkt utan svenska stollar och knäppgökar!!!

  • Risto Matinen says:

   Ursäkta att jag inte kommenterade under min vanliga pseudonym, men min förra dator kastade in handduken. Lyckades schabbla bort min inloggning på Gravatar/Wordpress. Listade senare ut vilken den är…

 6. Niklas says:

  Det där med gemensam historia kan nog vara lite känsligt för ryssarna. De vill nog inte bli påminda om att St Petersburg egentligen är en fortsättning på Landskrone och Nyen. Det finns även ryssar som tvivlar på att Rurik var från Sveahåll, utan snarare var av slaviskt ursprung.

  • Göran says:

   Ryssarna har varit utsatta för en väldig indoktrinering och falska nyheter under en lång tid. Det är inte många år sedan ryssarna fick veta att runt 1 miljon ryssar dog under Vinterkriget och Fortsättningskriget. Ett krig som kanske var det mest katastrofala för Ryssland under Andra Världskriget. Dock i Ryssland (eller Sovjetunionen mer korrekt) framställt som en succé.

Comments are closed.