Hatbrott – ett tolkningsföreträde

Istället för censur ropar nu allt fler etablerade aktörer, framför allt politiker och media, men även forskare, företag och privatpersoner, på att vissa uttalanden ska bedömas som hatbrott och förbjudas eller beläggas med straff. Men det är som vanligt eufemismer med dold avsikt. Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllne dosor, som Fröding skaldade.

Det hela handlar alltså om att skaffa sig ett tolkningsföreträde som gör att man kan införa censur, med straffsanktioner! Man vill kunna göra det utan att bli avslöjade med censur. Man vill upprätthålla en fasad av yttrandefrihet, när man egentligen trätt ut på ett brant sluttande plan ner i en avgrund av ofrihet, demagogi och propaganda.

Kraven på att få bestämma över internet blir allt hårdare, och de kommer från många olika håll. Det är frågan om att få utöva makt via censur. Det kallas för kontroll på hatespeech, fake news eller något annat. Men det är som vanligt strävan att skaffa sig tolkningsförträde, eller monopol på tankar och ord, som vi kan säga vi som fortfarande orkar tänka själva.

I slutänden handlar det om vem som får bruka statens våldsmonopol för att ta kontrollen över det språkliga rummet. Kontrollen över tankar och ord som kan leda till handling och utveckling, alternativt stagnation och misär. Normaltillståndet är att staten inte för utvecklingen framåt. Det gör fria individer. Därför behöver vi också fria ord och yttrandefrihet.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Hatbrott – ett tolkningsföreträde

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Den här kom från MRRS http://mrrs.se/ordf_blog/principvidrig-grundlagsandring-forbereds/

  Har inte svenskarna fått nog av Löfven/BATRA och socialism ännu?

  • mats skriver:

   Kombinera det där förslaget om att bland annat etnicitet eller religionstillhörighet skall censureras innan det publiceras, med rubricering av hatbrott, så får man en mycket giftig cocktail som det fria ordet knappast överlever!

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Ytterligare lite Löfven/BATRA idelogi med tolkningsföreträde för våldsbejakande socialism:
  http://www.varldenidag.se/nyheter/petning-av-prast-anmals-till-justitiekanslern/Bbbqgl!Wc2AAju6046cd0NQGt6KA/

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Samizdat får vara allas vår inspirationskälla.

  Ett system som det svenska saknar möjligheten till självreglering – det svenska folket saknar lagliga vägar för att rösta bort sin regering, sin riksdag och även för att underkänna lagförslag.

  Inte ens en domstol som prövar lagar gentemot en konstitution finns.

  Detta är inte en statsbildning avsedd för en post-nationalstatsera, eller fri kommunikation och god tillgång på kunskap; detta är en statsbildning avsedd för att förvägra folket makt över sig själva som individ och som kollektiv och för att bevara makten hos ett oligarkiskt korporativ.

  Det svenska folket kan inte själva välja eller vräka vem som styr dem.

  Men vem bryr sig om det när man diskutera ‘Mellon’, den senaste Trumpismen, eller priset på resor till Mallorca/Cypern/Phuket/nästa ‘exotiska’ resmål?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Risto Matinen skriver:

   Det är väl den bästa kommentar du någonsin skrivit?! Håller du med?

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Tack för beröm.

    Jag önskar att jag kunde dra någon annan slutsats, men hur jag än vrider och vänder på möjliga, sannolika och rentav absurda vägar framåt så finner jag inga som fungerar inom systemet.

    Att försöka råda hur man skall läka det politiska systemet känns lite granna som att råda en intill gravens rand försupen kamrat att byta från vit till brun sprit…

    Huruvida det är det bästa jag skrivit? Det är inte min sak att säga; därtill är jag alltför blyg. Förhoppningsvis kan allas våra ord till varandra i etern skapa en folklig vrede och även en lika folkligt förankrad probleminsikt för att våra ledare, politiker, journalister, genusteologer och kultur’arbetare’ skall stå både bundna och handfallna.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • thojak skriver:

     Agreed (tyvärr) 100%, Rikard. Spot-on ! 🙂
     Svenska samhället, all-of-it, har sjunkit så djupt ner i overklighetens/absurditetens kvicksand att där sannolikast inte finns någon hjälp att komma upp – a total constructive loss, dvs irreparabel som man plägar säga inom shipping efter ett haveri.
     Den självkokta grodan är fulländad…

     Om där öht finns en lösning så kan den endast finnas via en tvångsförvaltning av hela samhällskroppen, den avgörande frågan här blir då ‘bara'(!) att mobilisera lämpad(e) förvaltare…

     Mvh/TJ

  • JIMMY skriver:

   Måste även jag instämmande tacka Rikard med flera övriga kloka inläggare som jag kan få läsa här på Frihetsportalen.
   Mvh trevlig helg..

 4. akesundstrom skriver:

  Jo, vi lever grannar med Hitlers bokbål, George Orwells dystopier, Samizdat och andra sovjetiska realiteter. Som både Mats, Samuel och nu senast Rikard beskrivit. Ord förbjuds därför att de hotar den politiska nomenklaturans indoktrineringsprojekt och hegemoni, ingenting annat. Hatiska muslimska slagord eller andra obsceniteter lämnar maktens män oberörda; allt som vänder blickarna åt andra håll än Helgeandsholmen är välkommet.

  Men det finns anledning tillägga att angreppen på yttrandefriheten har sin grund i att själva det demokratiska systemet inte bara är hotat utan för Sveriges del de facto redan har slagits i spillror. Genom den veritabla statskupp som förskönande kallats Decemberöverenskommelsen, men mer talande karaktäriseras av förkortningen DÖ. Formellt skrotad av Alliansen, men i realiteten i högsta grad levande. Ett trixande värdigt Orwells Sanningsministerium. Och bara en moderat riksdagsman har haft kurage att reagera, hur skrämmande är inte det?

  Och även med DÖ ur bilden efter nästa val, så finns fröna till andra övergrepp kvar via en lång rad andra demokratiförstörade systemfel. T ex frånvaron av en författningsdomstol, universitetens och skolväsendets politisering, partistödet och den omotiverat höga 4-procensspärren.

  Två sidor av samma mynt. Korrekta, men politiskt “känsliga” ord, termer och analyser censureras – och demokratin undergrävs. Den goda nyheten är att dessa angrepp på vår västerländska civilisation sent omsider möter motstånd. Med Brexit och Trump:s oväntade seger som tydliga exempel, liksom Polens och andra f d öststaters begynnande revolt mot den nya Sovjetstaten, d v s EU. Reinfeldt-kopian Merkels avgång efter höstens tyska val blir förhoppningsvis nästa dominobricka som välts omkull.

  Hatbrottsivrarnas tid må vara nu – men deras kommande nederlag finns det nog ingen anledning att betvivla. Bortom dagens mörker kan vi ana ett ljus.

  • Risto Matinen skriver:

   Är det ett hatbrott att vinna på trav, förvisso negerfritt?

   Jag tillhör dem som vunnit på trav långt innan negerinvasionen, så lita på mig att spela där jag slipper negrer…

 5. Risto Matinen skriver:

  Konstigt att man i vissa fall måste meddela att få pengar man tjänat in på ålderns höst. Det borde var självklart hur bolagen ska bete sig.

  Nio kronor i månaden skulle jag få från AMF, men inte gjorde de något åt det. Fick för mig att kolla vad jag borde få, och det visade sig vara över tvåhundra per månad…

 6. Jan Andersson skriver:

  “Dessa ord kan du dö av.” Det verkligt stora problemet med den nya lagen är att någon måste skriva listan med förbjudna ord och kommunicera till alla svenskar. Och uppdatera varje vecka. Och alla som reser in in i Sverige måste också få en lista översatt till världsspråken, ungefär som de som reser till Australien får en folder “Dessa djur kan du dö av”. Yttrandefriheten är vår allra viktigaste “frihet” och kan endast existera utan några som helst begränsningar; vid första ansatsen att begränsa den så är det inte yttrandefrihet längre. Själv kommer jag inte att bry mig ett enda skvatt om dessa patetiska inskränkningsförsök av en tragiskt patetisk regering. Och förresten: vem är din vän i morgon?

 7. kallepelle skriver:

  Dagens Expressen ger ett bra nyspråksexempel. De skriver inte våldtäkt längre. Nu skrivs det våldsbrott om den grova VÅLDTÄKTEN i Barkarby. Svenska språket blir nu bara rosa fluff!

Kommentarer inaktiverade.