Datainsamling och manipulation

Datorer är en fantastisk uppfinning! De kan hantera stora mängder data i en hastighet som människan inte kommer i närheten av och de gör det med överlägsen precision. Tillsammans med kommunikationsvägen för data, internet, har en helt ny värld öppnats för alla människor.

Inte minst innebär det här en aldrig tidigare skådad möjlighet till fritt tanke- och åsiktsutbyte mellan människor, även över stora avstånd. Där finns också möjligheten att berätta sanningar på aldrig tidigare skådat vis och man kan berätta sanningen om makthavarna från en säker plats där dessa inte kan göra en illa.

Myndigheterna älskar att ackumulera data om oss medborgare. De vill veta allt. Därför är det nya GDPR direktivet skrivet så att det ger större frihet till staten att lagra information om medborgaren, än för medborgaren att lagra information om staten eller om andra medborgare. Men allt för stora mängder data blir oöverskådliga, därför vill staten begränsa vad vi medborgare får bruka våra datorer till. Det blir ju mycket enklare att hitta olagliga avvikelser då. Varningar om dessa konsekvenser av statlig datalagring kom redan 1971 i Sverige. Sådana varningar uppfattades väl närmast som en uppmuntran av Palme & co.

Det som hänt på senare tid, med främst Google och Facebook är att privata företag försökt, inta bara att kommersialisera kontrollen av datatrafik, utan även monopolisera den. Detta har upprört andra företag och även vissa myndigheter. Det kan förklara en stor del av den storm som nu pågår.

Samtidigt måste man undra hur det kunnat bli så. Den som läser villkoren för att använda FB inser ju att det är precis detta de skaffar sig rätten att göra och de kommer naturligtvis att utnyttja denna rätt på alla tänkbara sätt som tjänar deras syften. Därför är det mycket märkligt att våra myndigheter i så hög utsträckning kräver av medborgarna att de ska skaffa sig ett FB-konto för att kommunicera med myndigheten. I det upplägget avhänder sig ju även den skattefinansierade och förmodat demokratiskt styrda verksamheten kontrollen av sin kommunikation. Låt oss hoppas att de i spåren av denna debatt upphör med detta!

Även media har gjort den märkliga bedömningen att det är lämpligt att de kräver inloggning via FB för att kommentera tidningarnas artiklar. När FB alltmer kopplar bort mellanhanden media reagerar de. Men det är väl sent. De har ju självmant gått i fällan, förmodligen av lättja och okunnighet. Lättja och okunnighet är precis det som vi inte vill ska definiera seriös media. Så de har skjutit sig i båda fötterna med ett enda skott.

Vi fria medborgare och internetanvändare måste på alla sätt vi kan försvara vår rätt till ett öppet och ocensurerat internet. Nedmonteringen av censur var ju en av de viktigaste faktorerna bakom demokratins framgång och tillväxt. Då kan man inte rimligen tro att nyinförd censur kan brukas till att försvara demokratin.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Datainsamling och manipulation

 1. Ivar Andersson skriver:

  ”Nedmonteringen av censur var ju en av de viktigaste faktorerna bakom demokratins framgång och tillväxt. Då kan man inte rimligen tro att nyinförd censur kan brukas till att försvara demokratin.” Så brukar staten agera. Finns ingen logik i statens agerande. Först blir bränslesnåla dieselbilar klassade som miljöbilar och nu ska dom helst förbjudas. Ett annat exempel: Hösten 2015 står Löven på Medborgarplatsen och säger att ”i mitt Europa bygger man inga murar”, för att några veckor senare meddela att det är just precis vad han avser att börja göra, sekonderad av en gråtande Åsa Romsson.

 2. Jan Andersson skriver:

  Var är Datainspektionen som förbjuder den allra minsta idrottsförening att lagra medlemsuppgifter digitalt?

 3. kallepelle skriver:

  OT nu skall socialisterna stjäla privatskogar igen för att ”skänka” dem till stadsborna som valfläsk. Naturvanvårdsverket utför brottet. Egendom är stöld?

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Se de här figurerna och glöm dem inte: https://www.svd.se/medier-vi-har-enats-om-ett-nytt-etiskt-system.
  Det är elitskicktet av svenska samhällsomstörtare som du och jag ofrivilligt betalar genom skatteutplundringen!

  • Göran skriver:

   Nu gör de om reglerna så de kan publicera ännu mer skit rent ut sagt. Om det blir så att det kommer in anmälningar som visar sig ha rätt så ändrar man systemet så att det blir svårare att få rätt.

Kommentarer är stängda.