Tolkningar

Ryssland har gott om naturgas och vill sälja till Europa. Medan förhandlingarna om Nordstream pågick ville de säkra upp sydligare tillförsel. En genom Ukraina och en via Syrien och Turkiet. I Europa har de gröna under denna tid varit negativt inställda till allt de kallar “fossilt” bränsle, alltså även naturgas. Så Europa har tvingats till dyra “hållbara” alternativ.

För USAs del var det oroande att stormakten Ryssland skulle få knyta Europa närmare sig. Alltså har CIA spelat en viss roll i kulisserna. Ofta nog med de gröna, enligt principen att min fiendes fiende är min vän. Att gasen spelade en viktig roll för upptakten till konflikten i Ukraina vet alla som hängde med.

Mindre känt är nog att CIA inte lyckats styra Erdogan i Turkiet så som de önskat. Så när det såg ut som om rysk gas skulle börja skickas till Europa via Syrien och Turkiet, vände sig CIA mot sin tidigare allierade, Assad i Syrien. Att ge sig på NATO-landet Turkiet var lite för magstarkt även för jänkarnas underrättelsetjänst. Därför skapade de IS för att störta Assad.

När detta krig, med rysk support på motståndarsidan blivit allt för utdraget och flera EU-länder, även NATO-medlemmar började klaga allt för högljutt på flyktingvågen och talade om att stänga sina gränser, fick man tänka om. Ett försök till statskupp i Turkiet skulle flytta på Erdogan och ersätta honom med en USA-marionett. Men det gick också i stöpet och nu är de flesta med misstänkta västsympatier i Turkiet avlägsnade från positioner med inflytande.

Under tiden förhandlar USA med Qatar om att leverera deras stora mängder gas via Turkiet. Eftersom USA kontrollerar Qatar är det en acceptabel om än inte idealisk lösning. Så långt händelser under Bush och Obama. Nu kommer Trump in i handlingen. Krig är bra för dem som säljer kanoner och krut, men för annan business är det inte så bra. Nu har även USA funnit och lärt sig utvinna stora mängder naturgas på hemmaplan. Men ack, Parisavtalet är ivägen! Så Trump meddelar att USA inte längre kommer att hålla sig till det. Underförstått att nu är även USA öppet för affärer med naturgas!

Därmed är CIAs krig i Syrien inte lika motiverat längre. Underrättelsetjänsterna blir lite putt på Trump som tror att det är han som bestämmer och inte hans underhuggare. Det viskas om hemliga avslöjanden mot Trump, men än har inget kommit fram. Israel är alltid lika glada när någon arabstat får på nöten, kvittar vilken eller varför. Men naturligtvis är det extra glädjande om de närmaste grannarna drabbas mest. När Trump vill sälja amerikansk gas lämnas Qatar åt vargarna. Iran och Saudiarabien passar på att puckla på varandra om Qatar. Nu höjs röster i Israel att Mossad fått bestämma för mycket. Det behöver man inte vara Palestinavän för att inse är berättigad kritik.

Med Tysklands stora, både praktiska och ekonomiska, problem med sin “hållbara” omställning Energiewände, kommer nu den interna kritiken mot frau Merkel. Klimatpolitiken har varit för sträng. Kan man inte tänka sig att Tyskland säkrar upp med lite mer gaskraftverk, det är ju den “snällaste formen av “fossilt” bränsle? Med två gasledningar över östersjön och tankbåtar från USA och/eller ledningar via Ukraina eller Turkiet (från Ryssland eller Qatar) finns det ju lite olika leverantörer att förhandla med.

Klimathotet kanske tyskarna kan vänta med att lösa, tills åtminstone efter frukost? Tillsammans kan Ryssland och USA avsluta IS närhelst de vill. Återstår att finna en passande lösning för Assad, där han “frivilligt” kan kliva åt sidan och få en fristad i ett annat land.

Detta är mina tolkningar av vad som sägs, skrivs och sker. Utan att veta säkert och utan förstahandskällor, kan jag bara påpeka att detta är mina tolkningar av vad som synes ske.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tolkningar

  1. Stefan Eriksson says:

    Huruvida CIA tidigare varit allierad med klanen Assad i Syrien finner jag högst tveksamt. Assad har haft någorlunda vänskapliga relationer med Iran så länge de funnits vid makten i Damaskus.
    Låter som en “ohelig” allians, som ju aldrig kan ha hållits höjd i dunkel, så länge Israel ligger där det ligger.
    Därvidlag har Ryssland haft Syrien som sitt starkaste fäste i Mellanöstern allt sedan kolonialmakterna drog sig ur infernot.

Comments are closed.