Desinformationen kring Aleppo

Hur vet ni vem som är ond och vem som är god i Syrien? Kommer korrekt information via SVT? Syrien och famljen Assad har länge varit ett besvär för Irael via Golanhöjderna och Syriens inflytande över Libanon. Bråkar man med Israel får man på köpet USA som ovän.

Så när fredspristagaren Obama fått smak på mer krig i mellanöstern, från Afghanistan till Libyen, då valde man att försöka klämma åt ett land till. I detta fall Syrien som gränsar mot både det allierade Israel och NATO-medlemmen Turkiet. Genom att utbilda islamistiska rebeller som skulle kunna störa eller rent av störta Assads huvudsakligen sekulära regim.

Men så la sig ryssarna i händelserna och började hjälpa Assad. Assad är visserligen en diktator som inte borde få sitta kvar, men han är knappast värre än religiöst motiverade extremister. När nyheterna förmedlar att rebellerna i Östra Aleppo beskjuts, menar de egentligen att de religiösa dårarna beskjuts. När nyheterna meddelar att många civila riskerar att skadas är det bara delvis sant. Där finns visserligen många civila, men de flesta har haft chansen att lämna Aleppo. Många, kanske de flesta, av de som finns kvar sympatiserar med extremisterna, även om de inte deltar aktivt i krigandet.

Nu är det något slags uppgörelse på gång om Mosul också. Intressemotsättningarna är huvudsakligen desamma, men förvärrade. För nu är det närmare Turkiet och i en viktig stad för de nationslösa kurderna. Den tyranniske men demokratiskt valde Erdogan i Turkiet vill expnadera åt alla håll. Helst skulle han vilja återupprätta det Ottomanska väldet. Förre EU-ministern och EU-förhandlare för Turkiet, Egemen Bağış, Spår en ny vår för Turkiet. Det så kallade kuppförsöket som skylls på exilturken i USA, Fethullah Gulen, sägs ha varit en vändning för turkiska folkets hopp om en ljus framtid.

Dessa stollar ville Reinfeldt och vill väl fortfarande Löfvén ha med i EU. Erdogan är visserligen demokratiskt vald, men det är också Putin. Är valen riggade? Ja, men främst det spel som sker innan valen, med fängslande av opposition etc. Under de knappt 100 år som ryssarna fått rösta har de lärt sig att rösta på Moskvas kandidat. Det är lugnast så. Ungefär så fungerar det även i Turkiet, rösta på Ankaras kandidat.

Så, vem bestämmer i Mosul och Aleppo? Det är att antal krafter och makter som i eget intresse, egna maktambitioner mal sönder ett uråldrigt och urspårat kulturområde. Utan rangordning av vilken intressent som är värst, kan följande nämnas: USA, Ryssland, Israel, Turkiet, Syrien, Irak, Iran, Saudiarabien ”kurdistan”. Även vi ”oskyldiga” åskådare påverkas av detta vansinne, med ett närmast ogenomträngligt flöde av desinformation och proganda, okontrollerbara och oförutsägbara folkomflyttningar, fluktuerande oljepriser, en svag egen valuta och maskerad inflation. Jag har säkert glömt något också.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Desinformationen kring Aleppo

 1. Rutger skriver:

  I början på detta krig satsade svenska regeringen pengar på den sk ”demokratiska” oppositionen, ett par hundra miljoner svenska skattekronor i olika omgångar. Träffade för ett antal år sedan Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet där han innehar Dag Hammarskjölds professur och frågade honom om det inte var så att pengar från det svenska humanitära biståndet även användes till att köpa vapen. Det kan mycket väl vara så svarade han. Ingen vet ju hur dessa pengar använts. I början av denna konflikt upptäckte jag också att tidningarna Proletären och Nya Tider gav samma version av kriget. Det flesta ville ändå ha Assad kvar även om han inte var helt populär men att upprorsmakarna var i första hand olika islamistiska grupper.

  • mats skriver:

   Intressant att du fått sådana farhågor bekräftade av en person som rimligen har god insyn i förd politik! Det kostar oss alltså i direkta utgifter till dumheterna, inte bara indirekt som jag beskrev på slutet.

 2. Vad gäller kuppen i Turkiet, tycker det var fascinerande att inom 24–48 timmar hade man gripit en fruktansvärd massa människor, har för mig att det rörde sig om ett par tusen av bara advokater och domare. Vilket är väldigt talande. Man kan ju begripa att en massa militärer som uppenbart var direkt involverade i kuppförsöket greps, men hur kan man på så kort tid vaska fram flera tusen människor inom rättsväsendet? Det finns ju inga möjligheter att man kan ha hittat dem genom undersökningar och utredningar på den korta tiden. Den enda vettiga slutsats jag kan dra är att Erdogan var väl förberedd redan innan kuppförsöket för att slå till mot alla dissidenter. Vilket får åtminstone mig att misstänka att Erdogan själv hade en hand med i kuppförsöket.

  • mats skriver:

   Ja, att ”upproret” var en skenmanöver iscensatt av Erdogan själv stod ju klart inom ett dygn eller så. Det är ofattbart fegt av de europeiska ledarna att inte våga säga det högt.

   • Second that!

   • Åke Sundström skriver:

    ..men ännu fegare av alla våra förment oberoende och objektiva ”forskare”. Sign Rutger hänvisar till samtal med en av dessa, Peter Wallensteen, men har inte denne varit precis lika tyst som alla andra när det gäller Erdogans kupp??

    • mats skriver:

     Ja, en forskare som har denna problematik som forskningsområde borde kunna delge sina fynd. För det är väl inte så illa att han inte kommer ut i media med sina rön?

     • Åke Sundström skriver:

      Mer sannolikt att hen tiger av omsorg om sina försörjningsplikter. PK-pressens fokus är väl för övrigt att tiga ihjäl politiskt obekväma inrikes händelser. Vad som händer i Turkiet drabbar inga ömtåliga svenska tår.

      • Göran 2 skriver:

       Det går kanske att likna det med att såga av grenen man sitter på. Bara det att grenarna nu för tiden är väldigt tunna.

 3. Göran 2 skriver:

  Motståndet mot Assad är att han är lierad med Iran. Därav vill USA och Israel har bort honom och även de arabländer som inte gillar Iran.

  Dilemmat är att Assad håller ihop en nation med många etniska grupper. Det ger honom legitimitet av de som bor i Syrien. Dessa etniska grupper vet, att om Assad försvinner då startar ett blodigt krig mellan dessa etniska grupper och folkmord kommer att ske i stor skala.

  De flyktingströmmar vi har sett till Europa och Sverige kommer bara att vara en bäck i jämförelse med den flod som kommer att komma om Assad försvinner.

  Den arabiska våren har inget med demokrati att göra utan med att USA försvagade dessa länders valutor. Folken reste sig upp av ekonomiska skäl. Korkade journalister och politiker förmedlade en annan bild.

  Vad gäller vem som är god eller ond. Jag tycker Putin har en bar åsikt om den saken. Den som betalar mest strider man åt. Just nu betalar väl USA bra för att få legoknektar att strida för Mosuls ”befrielse”. Man vet inte ens vem invånarna i Mosul sympatiserar med. De kanske befriar en stad som inte vill bli befriad.

  I Irak krigar USA med kurderna. I Syren krigar NATO-landet Turkiet mot kurderna. Turkiet låter till och med IS komma in i Turkiet för att kriga mot kurder.

  • mats skriver:

   Ett bra förtydligande, vilket får mig att inse att jag borde lägga till Storbritannien och Frankrike till de länder som var med och delade upp (ödelade) Mellanösterns tidigare länder. GB och F är säkert med och styr i bakgrunden fortfarande.

   • Göran 2 skriver:

    Brittiskt flyg har fått godkänt att skjuta ner ryskt flyg. USA behöver inte starta kriget med stort W.

Kommentarer är stängda.