Nato-hotet frånTurkiet

Redan inom 24 timmar stod det klart att den verklige kuppmakaren i den turkiska “militärkuppen” var Erdogan själv. Att han på detta vis lyckats med odemokratiska utrensningar är illa nog, men nu kommer andra oroande rapporter från Turkiet. Nafeez Ahmed har granskat Erdogan och Turkiets förhållande till IS.

Officiellt bekämpar Turkiet IS, men i hemlighet stöder man dem, för att komma åt kurderna. En efterlyst turkisk IS-terrorist vid namn Savas Yildiz tillfångatogs av kurdiska YPG. Där har han avslöjat att han besökt Turkiet flera gånger, men inte gripits. Han hävdar att han och flera ledande IS-terrorister kan röra sig fritt mellan Turkiet och Syrien. En del av dem är dubbelagenter.

Vissa av dessa uppgifter har bekräftats av andra källor. Men den stora frågan är om Erdogan spelar ett dubbelspel? Mycket är oklart, men helt klart är att Europa inte sträcker sig söder om Bosporen.

En annan sak som kommit i dagen är att USAs cirka 50 kärnvapen som finns stationerade på flygbasen Incirlik i Turkiet kan vara i fara. Dessa har nyligen, från att ha varit föråldrade, moderniserats på flera sätt. Högsta turkiska befäl på basen, general Bekir Ercan Van tillhör de arresterade. I samband med motreaktionen på “kuppen” bröts strömmen till flygbasen. Det är osäkert hur detta har påverkat olika säkerhetssystem.

Det är till och med oklart om kärnvapnen i sin helhet finns kvar på basen. Dessa kärnvapen är i vart fall allra minst en viktig bricka i varje förhandling och det politiska spel som pågår mellan USA/NATO och Turkiet, men sannolikt även EU och Turkiet. Det kan så småningom visa sig att den omotiverat korade 2009 års fredspristagare genom sin naivitet och allmänna oförmåga till internationell politik har fört världen närmare ett nytt storkrig.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Nato-hotet frånTurkiet

 1. Stefan Eriksson says:

  Jag vet inte om det är en skröna eller inte, men har någon gång hört ryktats om en schaman i Nordamerika som någon gång på mitten av 1800-talet lär ha varit framgångsrik i sina “förutsägelser” om ond bråd död för enskilda “hövdingar” för de vita, och om mer omfattande
  “stamkrig” som komma skall.
  Denne schaman lär ha prickat in ww1 och 2:an i tid och rum ( tolkningar om “månvarv” och geografiska beskrivningar flödar naturligtvis), och han har dessutom talat om det “sista kriget” med gnistan i det han kallar ( troligen fritt översatt ; “tvåflodslandet”).
  Det skulle i så fall vara WW3 och ha sin upprinnelse där i trakten av Eufrat och Tigris.

  Huuugaliiiigen!!!,, men det är väl en fantasifull skröna ? eller ??

 2. Göran says:

  Jag känner en kurd som är läkare och bodde i Sverige. Det var svårt med jobb som läkare för honom. Han flyttade tillbaka till den kurdiska delen av Turkiet. Där startade han ett sjukhus med några andra kurdiska läkare. Det var många år tillbaka. För några veckor sedan kom turkisk polis eller militär och grep honom. Det visade att massor med läkare hade blivit gripna. Hans familj fick loss honom, men sjukhuset är nu i turkisk ägo.

  Som ni alla vet handlar Erdogans son olja med IS. Han har en dotter som driver ett sjukhus för krigsskadade IS-soldater. Att IS kan röra sig i Turkiet har varit känt länge. De flyttar tupp och annat inne i Turkiet. Kurderna i Irak har en kil mellan IS. När IS ska genom denna kil, tar de sig in i Turkiet och går norr om denna kil.

  • mats says:

   Jag kände inte till dessa detaljer. Men stämmer det, så är alla eftergifter för Erdogan utomordentligt allvarliga!

Comments are closed.