Vålds- och vapenutvecklingen

I USA är medborgarnas frihet på väg att ätas upp av en tilltagande polisstat. Olika myndigheter beslagtar nu större värden än vad alla rånare och inbrottstjuvar lägger vantarna på. Det som är skrämmande långt ifrån en rättsstat och andan i den egna konstitutionen är dels att myndigheter får besluta om konfiskation utan att den drabbade är misstänkt för brott, samt att myndigheten får behålla pengarna för eget bruk. En tydlig inbjudan till korruption med andra ord.

Det andra oroande är den militarisering av polisen som sker i hela USA. Dels som ett resultat av att militären förnyar sina vapengarderober och överlåter militär utrustning till polisen. Dels som ett resultat av att många avrustade soldater behöver jobb och steget till polisyrket är inte långt ett långt steg att ta. Även inom andra myndigheter beväpnas tjänstemännen. Det gäller allt från skattepersonal till naturvårdare.

Denna militarisering har dock inneburit att polisens valspråk ”To serve and protect”, inte hålls lika högt av statstjänarna längre. Istället har de blivit egennyttiga på ett sätt som inte främjar relationerna till medborgarna. Dessa i sin tur har nästan blivit mer rädda för att möta en polis än att möta en rånare.

En tredje ordning som tilltagit är att allt fler stater bejakar att privatpersoner beväpnar sig för självförsvar. Man tillåter att bära vapen på offentlig plats både dolt och öppet, lite olika i olika stater. Resultatet är att vapenförsäljningen slår nya rekord. Det är inte gamla jaktvapen som kommer till användning. Det är istället helt klart vapen vars främsta användningsområde är att skjuta på människor med.

Vapentillverkarna anpassar sin produktion. Det gäller både amerikanska, europeiska och andra tillverkare. Det finns nu en nästan oändlig variation vapen att nyttja för varje tänkbart tillfälle när någon behöver skjutas på, allt från små fickpistoler till militära automatvapen och prickskyttegevär. Jag lämnar här nedan ett antal länkar till några välkända och kanske några mindre kända tillverkare, så kan ni bedöma själva.

En annan effekt av denna vapenproduktion är att dessa vapen också blir tillgängliga över hela världen, åtminstone för de kriminella. Dels via olagliga kanaler. Dels för att vapnen är så lätta att kopiera Det mesta är ju idag tillverkat av plast och kan skrivas ut i en 3D-skrivare. Endast ett fåtal delar måste göras i metall.

Vi märker detta också i Sverige med ett ökat antal skjutningar, samtidigt som politikerna lever i naiv tro att de kan slå mot brottsligheten genom att försvåra lagligt vapenägande. Den politiken kommer aldrig att nå framgång, av ovan angivna skäl. Man skulle kanske kunna få till en större tveksamhet bland brottslingarna om de visste att de riskerar att bli skjutna på själva, av civilister. Att polisen skulle hinna fram och skjuta på dem oroar dem inte ett dugg.

Däremot har vanliga svenskar anledning att oroa sig för att dessa brottslingar lockar eller tvingar fram en utveckling som liknar den amerikanska. Dock alltså utan rätten till självskydd. Svenskarna kan inte känna sig säkra på att politikerna inte reagerar reflexmässigt och bestraffar de laglydiga (i form av inskränkningar i friheter och rättigheter). En liberal politiker (nota bene!) har exempelvis föreslagit att privatpersoner inte ska få äga/bära skyddsväst, för att inte kriminella ska kunna skydda sig mot polisens kulor.

Var denna utveckling slutar är svårt att veta. Men med historiskt facit från tidigare epoker är det mycket som pekar på ett blodbad av ett eller annat slag.

Colt

CZ

Desert Eagle

Kel-Tec

Heckler-Koch

Glock

North American Arms

Remington

Ruger

Sig Sauer

Taurus

Walther

Dan Wesson

Smith&Wesson

Springfield

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Vålds- och vapenutvecklingen

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Är vi så fruktansvärt degenererade att vi inte vill, orkar eller är oförmögna att försvara våra liv eller vår egendom utan låter korrupta politiker ta hand om det?
  Fega är vi tydligen också som inte vågar ha en mening om det är rätt eller fel att försvara våra liv och vår egendom utan uppträder som strykrädda hundar som kryper under närmaste soffa.
  Man häpnar över eländet.

  • mats skriver:

   Ja, när polisen drar vapen mot vanliga medborgare för bagatellartade förseelser, men backar undan konfrontation med det grova buset, då är central normupplösning ett faktum.

   Denna normupplösning fullbordas av politiker som inte kräver rätt saker av polisen och tilldelar resurser, samtidigt som de kräver fel saker av medborgarna.

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  Enkla vapen vinner över komplexa mekanismer. Robust, hållbar, med delar som är lätta att tillverka i en mekanisk verkstad. CZ:s Scorpion är en personlig favorit.

  Min rekommendation skulle vara en revolver eller pistol, med låg vikt, samt ett hagelgevär utan stock med kort pipa och med magasin; bägge dessa för närförsvar i hemmet eller i bilen.

  Som komplement bör man även inneha ett eller flera kulvapen med lång räckvidd, och till dessa införskaffa kikarsikte och tripod.

  Den händige med tillgång till en verkstad kan lätt tillverka enklare vapen med exempelvis den brittiska Sten-modellen som förlaga:

  [http://www.milsurps.com/content.php?r=422-Blueprints-for-The-STEN-MKII-(complete-machine-plans)] Ammunition är en annan historia, förstås.

  När det gäller att faktiskt skjuta bör man veta att det kräver viss övning – inte i att skjuta prick för i de flesta försvarssituationer är man närmare fienden än fem meter, utan för att kunna skjuta alls. Glöm allt Hollywood-tjafs om att skjuta i armar eller ben; du försätter bara andra i fara för förlupna kulor. Skjut i kroppen när du måste skjuta och säkerställ att fienden är försatt ur stridbart skick. Gråta, kräkas, fylla byxan och få panik måste vänta tills faran är över.

  Gå utbildning till jägare, gå med i skytteklubb, och öva.

  Använd aldrig vapen för att hota eller avskräcka; det eskalerar situationen. Hota aldrig med något du inte är beredd att göra – om du är beredd och behöver agera med våld så gör det utan att hota, eftersom hotet i det läget bara fungerar som förvarning. Leta inte efter bråk. Tro inte att ett vapen eller en skyddsväst gör dig skottsäker – du har inga ’extraliv’!

  Tro inte att det finns ofarliga ställen att bli skjuten på. Tro inte att soffbord eller innerväggar stoppar kulor – sten, tegel och betong kanske gör det (beroende på kaliber etc), men räkna inte med det. Se till att inte bli omringad om du blir konfronterad – håll ryggen fri och tveka inte att skrika på hjälp eller skrika att det brinner.

  Tänk inte i termer av ’rättvisa’; tänk flykt/försvar och att den som (över)lever kan slåss en dag till. Fastna inte i filmens logik om hur skottväxling går till – den är ett säkert sätt att hamna i problem. Har du gamla handböcker från militärtjänsten så gräv fram dem, sprid kopior till vänner och familj, och repetera kunskaperna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • mats skriver:

   Många kloka ord, när det kommer till allvar. Viktigast som sagt att inte hamna där och ändå kunna upprätthålla sin frihet.

Kommentarer är stängda.