Ett annat Mandalay

Jag började skriva på detta när jag fått senaste numret av Jak&Jägare i min hand i fredags för en vecka sedan. Där finns en artikel om att antalet människor som tar jägarexamen ökar, men antalet som löser statligt jaktkort minskar och en berättigad fråga hur det går ihop. Kan det vara vargen eller ålderspyramiden? För den som inte vet, kan det förtydligas att det i Sverige finns i princip endast två sätt att lagligt äga ett skjutvapen.

Det ena är att vara tävlingsskytt och det andra är att vara jägare. En tävlingsskytt måste vara med i en godkänd skytteförening och avlägga prov. Då kan man få en tidsbegränsad licens för målskjutning. Slutar man tävla måste man sälja vapnen.

En jägare måste ta jägarexamen och får därefter söka livstidslicens på upp till fyra eller sex vapen avsedda för och godkända för jakt. Någon jaktmark eller bevis om aktivt jagande behövs inte. Sedan något decennium får jägare även jaga med halvautomatiska vapen, både hagel och kula. Med halvautomatisk menas att vapnet laddar om automatiskt men skytten måste avfyra varje skott manuellt genom att dra i avtryckaren.

Helautomatiska vapen är det mycket få svenskar som får licens för. De lagliga halvautomatiska jaktvapnen har vissa begränsningar, antingen juridiskt eller konstruktionsmässigt. För viss jakt är patronerna i magasinet juridiskt begränsade till 2. På de flesta jaktvapen är magasinsbrunnen så konstruerad att stora magasin inte kan anslutas. Normalt är fyra eller fem skott maximalt vad som ryms i ett jaktmagasin, beroende på kaliber.

Självklart kan man bygga om sitt halvautomatiska jaktvapen så att man kan ansluta större magasin. Det handlar då oftast om att byta kolv. Själva mekanismen rör man inte, om man är förståndig. Det finns många tillverkare som tillverkar kolvar passande till jaktvapen och som ger denna ökade magasinskapacitet. Notera att i Sverige är sådan ombyggnad i princip förbjudet. Här får jaktvapen nämligen inte ha militärt ursprung och därför inte heller ett militärt utseende. Något som kan tolkas mycket olika av myndigheterna. Exempelvis borde Sveriges vanligaste älgstudsare vara förbjuden med den definitionen, eftersom repeterstudsaren kamrad för 6,5×55 antogs som svenskt militärvapen 1896. Även de två näst vanligaste kalibrarna, .308 winchester och 30-06 har militärt ursprung.

De flesta som bygger om sina vapen till militärt utseende använder någon av kalibrarna .223 remington (AK5), .30 russian (Kalashnikov) eller 9mm Parabellum (K-pist). Varken grundvapen eller ombyggnad är särskilt dyr. Till och med i dyra svenska förhållanden klarar man sig ganska långt med 20.000 kr. Det som kostar om man skjuter lite mer, är ammunitionen. Det är fort gjort att spruta 100 skott genom vapnet.

Inte ens i USA är det särskilt lätt att få licens på ett helautomatiskt vapen. Men i videoupptagningar låter det som om skytten i hotell Mandalay Bay, Stephen Paddock, skjuter med ett automatvapen. Det kan ganska enkelt åstadkommas på ett av två olika sätt. Båda nyttjar vapnets rekyl för att imitera ett automatvapen och åstadkomma snabbare repetition av avfyrning än vad man kan göra genom att röra avtryckarfingret. Uppgifterna som framkommit om Paddock stämmer inte med de vanliga gärningsmannaprofilerna för grova våldsbrottslingar eller sådana som utfört masskjutningar. Märkligheterna är så många att det redan florerar rykten om att det hela är iscensatt av myndigheterna och Paddock bara råkar vara en syndabock som inte kan försvara sig. Nej, jag vet inte, men det är rimligt att jag redovisar det.

På ett vapen där man bytt stock är vanligen bakkappan fäst på ett cylindriskt rör. Då byter man den bakre delen, så att hela vapnet rekylerar på röret mot bakkappan. Det kallas för bump-fire. Automateld åstadkoms genom att man tränar in hur man ska avfyra första skottet och sedan hålla fingret stilla så att vapnets rekylerande skapar ”automateld”. Den andra varianten, som kan utföras även på jaktvapen är att man fäster en fjädrande del i varbygeln bakom avtryckaren. Även här är det vapnets rörelse som ger en imiterad automateld när man håller fingret stilla. Dessa anordningar säljs lagligt och heter då Hellfire.

Det är troligen något av dessa två system Paddock använt. Man kan nämligen höra att eldhastigheten varierar lite för mycket för att vara riktig automateld. Lika fullt dock med förödande resultat.

Det jag hade tänkt skriva, med anledning av artikeln om fler med jägarexamen men färre med jaktkort, är några funderingar som inte tas upp ens i den längre artikeln i papperstidningen, är möjligheten till vapenköp för andra ändamål än jakt. Halvautomatiska vapen har nämligen blivit ganska populärt. Samtidigt har det blivit mycket vanligare när man går in i en svensk vapenaffär, att de har många svartmuskiga kunder, men jag har inte träffat några sådana i de olika jaktlag där jag varit med och jagat. Jag har dock hört sägas att åtminstone några av dem jagar i olika jaktlag.

En annan fundering rör svenskars möjlighet att beväpna sig för självförsvar, vilket är olagligt. Men har man vapen lagligt så är man i vart fall redo om situationen skulle eskalera och det blir påkallat med det förbjudna självförsvaret eller något slags civil resning.

Alla tre perspektiven är minst sagt oroväckande. Att de över huvud taget kan tänkas, har politiska orsaker i hur Sverige styrs av våra politiker i förhållande till en internationell utveckling som inte inger någon känsla av lugn och stabilitet, varken här hemma eller utomlands. De ökade skjutningarna mellan kriminella grupper i Sverige, där det är klarlagt att flertalet grupper har utländsk bakgrund, gör inget för att dämpa oron.

Det stora misstaget har svenska politiker redan gjort när de i princip avskaffade de svenska gränserna och gränskontrollen i den naiva tron att alla som kommer hit vill leva som svenskar och att anpassning kommer att ske utan mankemang. De spädde på det misstaget genom att förutsätta att de som kommer hit är arbetsföra, arbetsvilliga och beredda att betala svenska skatter samt inte skicka eventuella bidrag utomlands. Att reparera de misstagen kommer att ta tid och kosta pengar. Men först måste politikerna erkänna sin blunder och därefter fatta mod att åtgärda saken.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ett annat Mandalay

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    För ca 98% av den svenska befolkningen är livet och egendomen SÄKRAD för evig tid, inbillar man oss (av politiker med egna livvakter) så varför bry sig när man kan ägna sig åt moraliskt förfall?
    Att göra livet till ett h—te för nästan, det lär man ut i skolan.
    Tekniken kring vapenutvecklingen är intressant och fantasifull men överträffas galant av sjukligheten i fantasin hos våra politiker.

  2. Göran skriver:

    Jag kommer ihåg när jag gjorde lumpen (=militär slavtjänstegöring) att vi stoppade i två fjädrar i kpisten. Blev en väldig eldhastighet och det gick bara att trycka av en gång för slutstycket åkte aldrig tillräckligt långt bak för att haka upp där, så det slutade bara när magasinet var slut.

Kommentarer är stängda.