Bert Karlssons västgötauppror

Bert Karlsson har i Skövde Nyheter fått sitt manifest publicerat. Jag svarade i kommentarsfältet, men kommentaren togs bort. Här är länk till hans manifest. Jag skriver inte ut hela hans inlägg. Mina svar nedan är numrerade enligt hans lista. Kortfattade svar, jag vet, men det är avpassat för en kommentar på en tidningssajt. Ni som läser här ofta vet säkert ungefär hur jag tänker. Jag skulle även göra andra prioriteringar på en del aktuella frågor. Exempelvis äganderätten för jord och skog måste stärkas. Bygglov och andra regelverk kring hur ett hus får se ut måste ändras till att ge ägaren större frihet.

 1. Migrationsverket –

Det är hela kedjan som måste granskas, migrationsverket, sociala sektorn, polisen, gränskontroll och tull.

 1. Sjukvården –

Tvärtom, privatisera sjukvården! Låt flera aktörer konkurrera, spara skattemedel genom att pressa priser, spara genom att minska byråkrati. Visst är det väl märkligt att en som kallar sig entreprenör vill förstatliga verksamhet? Varför vill man göra ett lokalt uppror för att ropa på mer statlig styrning?

 1. Integrationen –

Varför skicka kriminella till små orter utan polis?

 1. Bankerna –

Problemet är FRB (fractional reserve ranking) och bristen på en värdebeständig valuta.

 1. SMS-lånen –

Det är bättre att lära folk leva efter den kassa de har. De flesta klarar det på egen hand, men några kan behöva hjälp.

 1. Gränskontrollen –

Har jag redan nämnt.

 1. Byggbranschen –

Ta bort byråkrati och minska fackets makt

 1. Bidragsbrotten –

Alla brott ska beivras eller lagarna skrivas om. Hittepåbrott som bara stjäl polisresurser ska inte finnas. De flesta brottsofferlösa brott kan avskaffas.

 1. Matsvinnet –

Trams! Det bästa ekonomiska incitamentet för att inte slösa är att inte köpa in mer än man kan sälja. Den föreslagna lagen kan få till konsekvens att kunderna blir utan vissa produkter och att handlarna tappar inkomster. Inte bra för någon.

 1. Energi/miljö –

Vi ska släppa marknaden fri och beskatta alla energiformer lika, eller inte alls. Den vansinniga klimatpolitiken måste få ett slut. Klimatet kan inte regleras med politiska beslut, tanken är befängd!

 1. Polisen –

Vi ska tillsätta alla statliga chefer på kompetens, inte bara poliser.

 1. Pensionärerna –

Pensionssystemet måste ändras, inte slänga in mer skattepengar i ett redan korrupt system.

 1. Nato –

Sverige ska stå utanför Nato. Att vara med är för dyrt och för ofritt.

 1. Skolan –

Mer privata skolor och tillåt även hemskolning.

 1. TBE/prostata –

Vi kan inte tvinga folk att testa sig eller söka viss vård, om det inte är epidemisk smittrisk. Men provtagnings- och vårdmöjligheten måste finnas där.

 1. Assistentlagen –

Är det lagen eller handläggarnas kompetens och vilja att följa lagen som ska ses över?

 1. EBO –

Säger han som äger boenden som migrationsmyndigheten hänvisar till. Visst är det bra om migranter betalar sitt eget boende och inte ligger skattebetalare till last. Men migranterna måste anmäla var de finns och finnas tillgängliga för kontakter med myndigheterna.

 1. Illegala arbetskraften –

Om man befriar arbetsgivarna – företagarna från fackets tvång så ordnar sig mesta automatiskt.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Bert Karlssons västgötauppror

 1. Samuel af Ugglas says:

  Till alla dem som förtalar och hånar Bert Karlsson, sluta med det. Han har inte medverkat till det tillstånd korrupta politiker försatt Sverige i.
  Hans idéer analyserar Mats alldeles utmärkt.

  • Göran says:

   Jag vet inte om det är ett hån, men när jag läser Bert Karlssons förslag undrar om det inte har blivit något fel någonstans. Flera förslag kommer bara göra situationen värre.

   Bert Karlssons största merit är att han är en verkställare och inte en snackar. Han är tvärtemot en politiker: mycket verkstad och lite snack.

   En entreprenörs bästa egenskap är att göra och fundera mindre. Bert Karlsson sitter nog aldrig hemma och funderar på vad som kan gå fel, utan gör fel och bryr sig inte så mycket om det utan kavlar upp ärmarna mer, för han vet att alla lyckade saker ofta har en massa misslyckanden bakom sig.

 2. Stefan Eriksson says:

  Jag tror att Bertans” manifest har svårt att få gillande hos merparten av KD. Resonemang om “förstatligande” av skola och sjukvård lär inte få gehör hos KD.
  Migrationen och hur den skall “tacklas” är inget ämne där KD profilerat sig i någon utsträckning.
  KD låter frågor om migration och motagande av asylsökande avgöras av “någon annan”. De tar inte i det ens med tång.

 3. Besviken på Berts spretiga och tunna program, nästan allt viktigt fattas. Och visst är han en apart torped i det räddhågade KD-gänget.

  • Samuel af Ugglas says:

   Tänk om svenska folket fick stryka kandidaterna på valsedlarna efter olämplighet och uteblivit ansvarstagande, är det en utopi?

   • Göran says:

    Vad jag känner till får du stryka namn på valsedlarna.

    • Ivar Andersson says:

     Vad jag minns får man bara kryssa. Inte stryka för då är valsedeln ogiltig. Hoppas att jag minns fel.

 4. Enligt min mening måste ett nytt parti ha en liberalkonservativ profil och bryta osynlighetsspärren genom att driva viktiga krav som i dagsläget helt förtigs av 7 -klövern och PK-pressen. T ex fånga upp den halva av befolkningen som ogillar EU och skulle rösta för ett utträde, om den möjligheten gavs. Krav på författningsdomstol och nej till klimatpolitiken är andra ämnen med stort gehör, om väljarna ges korrekt information om hur underminerad demokratin har blivit och vilket magstarkt bedrägeri klimatnojan innebär, utöver att vara ett extremt tungt välståndssänke. Ett krig mot dagens förödande framtidsimperialism skulle också vara en valvinnare – om väljarna fick klart för sig att dagens riksdagsmajoritet har som enda strategi att hålla konsumtionen uppe med hjälp av starkt negativa låneräntor och att därigenom i praktiken bestjäla våra barnbarn. En historiskt unik och superfarlig strategi.

  • mats says:

   Jaa du Åke, jag är inte sugen på att lägga vad som kanske skulle vara mina sista dagar på att vandra runt i riksdagens korridorer, maktlös likt spöket i Hamlet.
   Men om jag fick jobba med en majoritet som hade dessa frågor och någon till om frihet och äganderätt på dagordningen, då skulle jag tycka det var värt det.

   • Åke Sundström says:

    Alltför defaitistiskt, Mats. Ett parti som kräver EU-utträde får både riksdagsplatser och ett betydande inflytande (givet en rimligt kompetent partiledning). Minns vilken makt lilla MP tillskansade sig när Fredrik sålde ut sina väljare (och sin själ) för att få fortsätta att vara statsminister.

    F ö är väl ditt engagement i klassiskt liberala partiet och ditt nyttiga bloggande inte något tecken på att du tröttnat, trots att du(vi) ännu inte har en majoritet i ryggen. Men sanningen sparkar…och är värd en fight även i motlutstider, kanske speciellt just då.

    • mats says:

     Jo, så är det nog. Men man blir ju trött till slut. Insåg som barn, eller ungdom att man måste hävda sitt varje dag, annars är någon där och lägger beslag på det.
     Avtal, deklarationer och lagar respekteras inte. Man måste hota med smäll på fingrarna och leverera det på ett kännbart sätt varje gång. Det är survival of the fittest i betydelsen uthålligast som gäller.

  • Göran says:

   Oavsett vad man har för agenda måste man ha några personer som kan framföra den. Personer som kan förklara saker och ting på ett väldigt pedagogiskt och begripligt sätt.

   Jag skulle sätta upp centralplanering högt på en agenda. Förklara alla negativa effekter med centralplanering.

   Jag skulle förespråka att politiker och myndigheter ska skiljas från skolan

   Jag skulle förespråka slakt av de flesta myndigheter, och göra som Donald Trump: massiv slakt av regleringar.

   Jag skulle helt och hållet privatisera vården. Jag skulle införa ett sådant system för sjukvården som de har i Estland. De har 5 % offentlig vård och resten privat och ingen politisk kontroll över sjukvården.

   Ny partier som bara har nyansskillnader mot dagens partier är dömda att misslyckas. Men det är inte det som är problemet med hur det går för partiet. Det viktigaste är vad som händer med Sverige och inget av dagens partier eller nya partier har någon agenda som kan återställa Sverige så att säga. Vi behöver backa Sverige till år 1950. Hög tillväxt och bland de lägsta skatterna i världen.

   I stället för att förvalta entreprenörskapet i Sverige har socialdemokraterna lekt SMS-lån sedan 1950.

 5. Göran says:

  Vad jag tror att folk gillar eller gillade med Bert Karlsson är att han är det sunda förnuftets röst. Tyvärr, försvann nog det med detta uppror. Vad hände?

  • Jag tror att han valde vilket parti som helst som tog emot honom. Bara en plattform att stå på, för att se till att saker händer. Bert är en “doer” om någon. Lyssna, moderera, häng med efter statsisbytaren.

Comments are closed.