Vindkraft trumfas fram

Jag kritiserade nyligen Energimyndigheten bland annat för att deras redovisning av vindkraftens kostnader inte är trovärdiga. Här kommer mer bränsle, lånat från Bertil Perssons redovisningar.

I Energimyndighetens, EM:s, rapport ER 2016:17 ges elproduktionskostnad för vindkraft till 35-55 öre per kWh vid en produktion om 16 TWh per år, Bilaga 1 (sid. 3, Figur 1). Följande fel finns i ER 2016:17:

 1. Rapporten bygger på upp till 25 år som livslängd men är 12-15 år av 10 000 verk i Danmark och England[1][2]. Kalkyl med vindkraftens kalkylprogram ger elproduktionskostnaden 119 öre per kWh, Bilaga 2
 2. EM antar effektivitet 38 procent – utfallet för åren 2014-2016 var 28 procent
 3. EM beräknar ökande effektivitet för stora verk medan effektiviteten minskar från 33 procent för 2,3-MW-verk till 30 procent för 3,3-MW-verk (stora verk ställs för tätt), Bilaga 3. (I projekt Markbygden ETT ställs t.ex. verken ned till 3 gånger turbindiametern inbördes avstånd, medan kravet är 7 gånger dito, Bilaga 4).

Jag kan inte redovisa excelprogram (bilaga 2 och 3) eller pdf (bilaga 4) om jag inte har en länk. Men Perssons siffror är bestickande! Av de 179 verken i Markbygden ETT är det endast tre som klarar kravet på avstånd 7 gånger rotordiametern.

 

Vidare ges andra perspektiv på vindkraft och just Markbygden i tidningen Trucking nr 12, 2017. I ett reportage om företaget Berco, som bygger och bygger om terrängvagnar för att passa civilt bruk i olika former, visas en bild på en BV 206 på sidan 58.

Bildtexten lyder: En BV 206 hyrvagn inne på service. Notera gallerskyddet på taket, som vittnar om att vagnen jobbat i en vindkraftpark. Där kan så kallade iskast på tiotals kilo slungas iväg av turbinbladen och falla från höjder på uppåt 100 meter, och skulle med lätthet slå igenom vagnens plastkaross.

På sidan 34 inleds ett fyra sidor långt reportage om just Markbygden. Där redovisas att företaget BDX fått uppdraget att förbereda för en liten etapp av Markbygden ETT. Det handlar om att förvandla många hektar orörd blötmyr till vägar, vändplaner och fundament. Allt sådant som för en vanlig markägare är strikt förbjudet enligt Miljöbalken. Här genomförs det med statens goda minne och skattebetalarnas pengar.

I en bergtäkt på området krossar man 12.000 ton berg i veckan, men ska öka till 15.000 ton. För vart och ett av de 78 fundamenten gräver man ur 1700 kubikmeter jord, sedan gjuter man med 650 kubikmeter betong. Totalt för de 78 verken blir det 900.000 m3 schaktmassor och 47.000 m3 betong. Den totala planen för Markbygden är på över 1000 vindkraftverk.

Finns det ingen ansvarig människa i detta land som kan ställa den enkla frågan om vi verkligen behöver fara fram på detta vis med våra samlade resurser?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vindkraft trumfas fram

 1. Göran skriver:

  Om man jämför förstörelsen av mark mellan vindkraftverk och vattenkraftverk skulle skulle man kunna räkna ut antal TWh man kan få per kvadratmeter eller kvadratkilometer per år.

  Vindkraft är så korkat så det liknar ingenting.

  Eftersom det kommer att bli kallare framöver behöver vi producera mer energi i Sverige. Jag gissar att vi behöver bygga stora växthus i Sverige och för att maten som produceras i dessa i ska bli oekonomiskt dyra behöver vi billig energi och alla jämförelse med länder med mycket vindkraft visar att elpriset blir minst 3 gånger dyrare än vad det var innan vindkraft.

 2. Jan Andersson skriver:

  I Tyskland kostade el bortåt 3 SEK/kW förrförra vintern. Det kostar att först bygga mängder med vindkraftverk, sedan lika mycket reservkraft i brunkolskraftverk. Undrar vad svenska MP skulle säga om ett sådant elpris i Sverige! Jubla eller pudla?

  • Göran skriver:

   MP gillar att styra med skatter så de vill väl att vi ska bylta in oss i filtar i våra hem i stället för att ha värmepannan påslagen.

   Eftersom energiskatten stiger proportionellt med produktionskostnaderna kommer MP naturligtvis påstå att det är samhällsekonomiskt lönsamt. Det är bra det att vi aldrig kommer att få veta vad vi hade kunnat få i stället för skatterna.

Kommentarer är stängda.