Klimat- och miljöslask

Här kommer en klimat- och miljöslask. Det vill säga att jag redovisar en massa länkar till text jag läst, men där jag inte orkar eller hinner utveckla längre resonemang kring var och en av dem. Bara korta kommentarer. Följ länkarna och läs själva, om det verkar intressant!

Strandskyddarna är en liten grupp aktivister i Bohuslän som bestämt sig för att separera markägare från deras nyttjanderätt av sina stränder. Jag har berört dem i ett tidigare fall.

National Geographic dementerar en bild och uppgifter om svältande isbjörnar och isbjörnarnas utsatta situation i Arktis. Bilden är helt enkelt inte sann!

Språk, förra varma perioden för drygt hundra tusen år sedan, utvecklade människan språk. Utan den värmeperioden kanske vi inte ens hade kunnat tala om klimatförändringar idag.

I sommar har det som vanligt varit larm algblomning. Men ingen stockholmare verkar se sambandet mellan att Finlandsfärjan och Gotlandsfärjan har dispens några år till att släppa ut orenat avlopp från 4000 passagerare per tur, i Östersjön och Stockholms skärgård. Lokalboende som jag talat med påstår att när strömmarna är svaga kan se algblomningen som ett spår på havet där fartygen har sina rutter.
Coast and Sea Center är en svensk aktivistgrupp med många dykare. De söker bevara det anser viktigt och värdefullt, inte sällan i strid med andra intressen, så som äganderätt, industriproduktion och naturlig förändring.
SVT har under sommaren naturligtvis bidragit med att sprida sin katastrofberättelse. Allt är den kapitalistiska människans fel.

Sverige är ett av 14 eu-länder som kräver mer säck och aska, mer självplågande klimatpolitik. Fjorton stollar som är vår tids flagellanter.

SSAB får miljardstöd för försöka göra kolfritt stål via vätereduktion. Naturligtvis motiverat med klimathänsyn. Kräver mycket elenergi, en dröm om kärnkraft?

Vänsteraktivisterna på SLU uttrycker förvåning att deras skötebarn, torvmossar får så liten uppmärksamhet i klimatdebatten.

I Göteborgs hamn anläggs en ny hamnanläggning för naturgas. Nu är plötsligt den fossila naturgasen lika med framtiden!

CO2 koncentration i atmosfären är högst i områden med mest tropisk regnskog och minst bilar. Förklaringen att det är en naturlig del av att i dessa områden är naturens ämnesomsättning som störst, är inte populär i alarmistkretsar. Det måste vara så att mätningarna missar något.

Skog är ingen kolsänka sett till hela kretsloppet. Vilket är precis vad många av oss hävdat. Men det lär inte påverka varken klimatpolitik eller svensk skogspolitik.

Ross McKitrick förklarar den självklara sanningen varför låga energipriser är bra för konsumenterna. McKitricks hemsida.

SvD bedriver i vanlig ordning klimatalarmistisk propaganda inför valet.

Jesper Bleeke på Mises förklarar varför klimatalarmismen och dess politiska svans är både omoralisk och odemokratisk.

Nordostpassagen lockar igen. Kina och Ryssland drömmer om en isfri tid då passagen till atlanthamnarna kan gå över Nordpolen. Än är det inget som tyder på att det kan bli verklighet.

Som en förberedande studie inför byggande av högkostnadståg har KTH redovisat forskning som visar att det är oekonomiskt att placera järnvägsstationer utanför större orters centrum. De får för få resande och för många tar ändå bilen. Fulltext PDF här.
Men ingen, varken forskarna eller journalisterna verkar ställa sig frågan vilka en sådan station skulle vara till för. Den är väl inte tänkt att serva folk som har ärende i centrum, för då förstår jag att det blir fel.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Klimat- och miljöslask

 1. Dandersan skriver:

  NW passagen öppnades aldrig i år.
  Arktis har varit osedvanligt kallt i sommar, vilket givit ca 30% större snötäcke än normalt på Grönland.
  Odens kapten har rapporterat om osedvanligt svårt isläge.

  Klimathysterin får bränsle genom att media utelämnar rapporter från det som de tidigare kallat för klimatets Kanariefågel-Arktis.

 2. Göran skriver:

  Oj, vad mycket att kommentera. Jag får göra det under dagen. Börjar med isbjörnarna. Jag har inte träffat på en enda miljöpartist i årets valstugor som har den minsta aning om hur många isbjörnar det finns, om antalet isbjörnar ökar eller minskar eller om de svälter eller mår bra. De har nog inte någon kunskap att antalet isbjörnar varierar under hela året. Det dör isbjörnar och det föds isbjörnar. Antalet isbjörnar är således aldrig konstant. Dock har medeltalet isbjörnar varit i stort oförändrat de senaste 30 åren och ligger i dag på runt 28.500 stycken. År 1948 var medeltalet 7.000 isbjörnar. Det råkar även vara det år Al Gore föddes.

  MP använder sig av en skadad och därav svältande isbjörn på en av sina valaffischer. Ohederligt, omoraliskt, lurendrejeri eller kanske ren och skär okunskap?

  Ni som är insatta i klimatfrågan. Prata med några MP:are. Kunskapsnivån är skrämmande låg, vilket miljö-eller klimatämne ni än tar upp. Vill ni fortsätta att tro på att Sverige styrs med någon gnutta förnuft, tala inte med någon MP:are då.

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är det länk nr 2 handlar om, att NG, ber om ursäkt att man felaktigt använt en bild på en sjuk isbjörn för att illustrera klimathotet. En bild som sedan fått stor spridning och felaktigheterna mångfaldigande.

 3. C-E Simonsbacka skriver:

  ”SSAB får miljardstöd för försöka göra kolfritt stål via vätereduktion. Naturligtvis motiverat med klimathänsyn. Kräver mycket elenergi, en dröm om kärnkraft?”

  Koldioxidfri stålproduktion
  Stålföretag, däribland Österrikiska koncernen Voestalpine AG och POSCO i Sydkorea, har förutom SSAB:s, LKAB:s och Vattenfall:s HYBRIT – projekt, också lanserat initiativ för att utveckla vätebaserad ståltillverkning.

  Voestalpine AG ingår tillsammans med Siemens, VERBUND och Austrian Power Grid (APG) i ett konsortium (H2FUTURE project) som har vunnit ett kontrakt på 18 MEUR från EU för att utveckla en elektrolys pilotanläggning, som i Linz kommer att framställa vätgas genom elektrolys. Dvs. man använder elektricitet för att spjälka upp vattenmolekyler till vätgas och syre.

  I november 2009 deklarerade Sydkoreas POSCO planer för att slutligen stoppa koldioxidutsläppen genom att byta till en vätebaserad stålprocess från 2021. Bolagets slutgiltiga mål är att producera stål som använder väte producerat av kärnreaktorer för att ersätta kol. POSCO kommer att fokusera på två typer av närbesläktade reaktorer, högtemperaturreaktorn (VHTR) och den gaskylda högtemperaturreaktorn (HTGR). Bolaget uppge år 2016 att Japan har utformat en lämplig smältningsbeständig högtemperaturreaktor (VHTR) och att Kina kommer under 2017 att beställa en liknande gaskyld högtemperaturreaktor HTR-PM. Framtiden enligt POSCOs uttalade åtagande är att använda kärnenergi för vätereduktion.

  Hur pass miljövänlig sådan framställning av vätgas blir beror mycket på varifrån elektriciteten kommer; elektricitet från till övervägande del eller enbart från landbaserad intermittent vindkraftsproduktion från vindkraftsparker, med tekniska livslängder på ca 15 år, är ur ett livscykel- och helhetsperspektiv orealistiskt och miljöpåverkan blir dessutom stor till signifikant.

  Är nog lite skeptisk till den ekonomiska möjligheten för ny stålteknik, särskilt med tanke på de volatila marknadsförhållanden som den globala stålindustrin har uthärdat sedan finanskrisen 2009 och den efterföljande globala råvarukonjunkturen förutom, att kommersialiseringen av nya produktionsmetoder skulle kräva mycket stora summor kapital måste också de konservativa stål kunderna vara villiga att testa och köpa produkter från nya processer, vilket kommer att ta tid.

  P.S. Ingick i Stålverk 80:s masungsprojekt

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Vad ska man tro hur det blir med ett sådant gissel i stål som vätesprödhet, när man använder vätgas i processen?

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Borde inte väljarna se till att få rensa i den svenska administrationen från toppen.
  Bara ”regeringskansliet” har 4.900 anställda och så finns det säkert en massa individer knutna till kansliet, i en gråzon som redovisas någon annan stans.
  Sverige har ju inte någon större folkmängd att tala om och för den kriminaliserade medborgaren finns det minst 1,2 miljoner övriga tjänstemän som tar sig friheter att tyrannisera oss.
  För övrigt tycker jag att Jimmy Åkesson är strålande som vågar använda det ”Fria Ordet” med förslag om att stänga ”klimatslask” kanelen P3.

 5. Åke Sundström skriver:

  Ang skogen som kortsiktig kolsänka men långsiktigt neutral. Det har analogiskt betydelse för klimatpolitiken i dag och till vidare, dock inte långsiktigt. Men det är alltså rätt att använda detta argument i nuläget, i synnerhet om man utgår från alarmisternas tes att bekämpningen av en ofarligt gas är brådskar för att rädda jorden från undergång. Skeptiker avvisar förstås alla sådana propåer utifrån vetskapen att hotbilden är falsk.

Kommentarer är stängda.