Högfördummade demokrater

PEW presenterade de sista dagarna av 2017 en intressant undersökning med iakttagelser om olika frågor. En del svar var väl väntade, medan andra överraskar lite mer. Vi tar några exempel.

Tillfrågade vilket parti de sympatiserar med och vilken utbildningsnivå de har, visade det sig att amerikaner som sympatiserar med eller röstar på republikanerna i liten utsträckning tror att människan påverkar klimatet. Det är färre än 30% i alla grupper. Men för amerikaner som sympatiserar med eller röstar på demokraterna så tror de mer på klimathotet ju högre utbildning de har. Från 38% bland lågutbildade, 61% bland medelutbildade till 73% bland de högutbildade.

Jag har sagt det förr och det finns även vetenskapliga undersökningar som stöder det, att högutbildade människor är lättare att lura än andra, för de tror att de är överlägsna. Detta belyses också av en annan fråga, där republikaner anser att högre utbildning numera innebär en nackdel för samhället. Det är ett tydligt trendbrott mot tidigare undersökningar. Medan demokrater precis som tidigare tror att mer högre utbildning gör gott för samhället.

Denna omsvängning hos de konservativa är kanske inte så mycket att förundras över med tanke på den flodvåg av pk-ism som sköljt över amerikanska universitet. Där överkänsliga studentföreningar lyckats få universitetsledningarna att utestänga gäster och föreläsare som inte säger det som de politiskt känsliga och lättkränkta studenterna vill höra. Dessa studenter och ungdomar födda årtiondena närmast millennieskiftet som på grund av sin oförmåga att uthärda verkligheten kommit att benämnas snowflakes, snöflingor.

Det visar sig också att för första gången sedan man började mäta, 1994, så har politisk uppfattning kommit att bli den i särklass mest särskiljande faktorn i en rad frågor. USA är nu djupt splittrat på ett sätt som det inte varit förut. Det återstår att se om och hur det normaliseras. Om det inte normaliseras kommer det bli utomordentligt viktigt i varje val framöver vilken sida som vinner valen, inte bara för USA, utan för oss alla. Om skillnader liknande dessa existerar även i Sverige kanske vi får veta senare i år, vi har ju ett valår som bör innebära ett viktigt vägval framför oss.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Högfördummade demokrater

 1. Göran skriver:

  Skillnaden kanske finns i Sverige. Det är bara det att i Sverige är 5 % republikaner och resten demokrater.

  Att ha en högre utbildning medför inte automatiskt att man är mer bildad. Hur mycket av de ämnen som Mats ventilerar på denna blogg finns det en utbildning för eller rättare sagt, läser en ingenjör i elektronik om klimatet, hälsa, jordbruk, äganderätt, yttrandefrihet m.m.? Svaret är nej. Förmodligen läser denna ingenjör sitt ämne och resterande tid delar artiklar på Facebook om klimathotet och i övrigt skaffar sig eller har redan skaffat sig ett inpräglat tänkande om hållbarhet, allas lika värde och en massa andra floskler som personen överhuvud taget aldrig har funderat på om det är som de säger.

  En sak är säker. Desto mer statlig utbildning en har desto mer statlig indoktrinering har en blivit utsatt för.

  En lustig sak med vänstermänniskorna eller välfärdsivrare är att de inte vill ta något eget ansvar. De vill inte själva ta några risker – såsom det innebär att vara egen företagare. De tror att utbildning automatisk ger vissa färdigheter – såsom att uppfinningar är något som hjärnan utvecklar utifrån utbildning. Men, nyss nämnda kräver att någon tar ansvar, någon tar risker, och att någon rent praktiskt omsätter idé till handling – uppfinna.

  En sak som vänstermänniskorna har drivit fram i sin värld av att inte ha ett personligt ansvar är att kraven sänks på i princip allt. Klarar vänstermänniskan inte av en utbildning, då sänker man kraven på utbildningen. Om man med mätningar upptäcker vissa skillnader mellan människor då tar man bort mätningarna. Man undersöker inte orsaken till skillnaderna och försöker rätta till dem. Undantaget är att man rättar till skillnaden till det sämre, dvs. till det lägre kravet.

  Om någon vill ta del av hur pass förödande demokraterna är i USA för USA, gå till Youtube och sök på Thomas Sowell. Denna historiker ger hur många exempel som helst på hur till exempel de svarta i USA presterar sämre och sämre mer eller mindre på grund av demokratisk politik.

  Thomas Sowell, har en uppfattning att det mest viktiga är att kunna sitt eget språk ordentligt. Titta på svenska skolor. Att kunna svenska riktigt bra är inte viktigt längre. Eleverna behöver inte kunna stava eller skriva en mening grammatiskt korrekt längre. Läser man så kallade veckobrev från lärare hittar man stavfel, särskrivningar, trippel särskrivning, oförmåga satt skilja på när det ska vara “de” eller “dem”, eller “var” eller “vart”, eller grammatiskt inkorrekta meningar. Det verkar dessutom vara någon helig ko att inte få diskutera att vi faktiskt har dåliga lärare i dagens Sverige.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Själv är jag urusel på Svenska språket och häller knappt reda på vad som är ett adjektiv eller verb. Så därför kompenserar jag med en hel del gehör på gott och ont.

   “Vänstermänniskor” så som du beskriver det här ovan brukar jag (med risk för att upprepa mig) benämna såsom anhängare av ideologin “nånannanismen”.

   Nånannanismen präglas av att det finns ALLTID någon annan att “smeta ut” ansvaret på för sin egen gärning. I all synnerhet det handlar om något som kan upplevas vara besvärande såsom miljöbelastning, värderingar om “ditt och mitt”, och hur vi samsas i den gemensamma omgivningen.

   Mp och dess politik präglas av viljan av att visa sig bättre än omgivningen och låta “andra ” ta hand om det vi upplever som besvärligt själva.
   Fy skäms!

   • Anders Rydén skriver:

    Jag tror det är just någonannanismen som är grundproblemet till #meetoo.
    Att smeta ut ansvaret för sina gärningar verkar vara mer regel än undantag för de mer kända personer som har hängts ut.
    Samtidigt har det varit få i deras nära omgivning som har förklarat att deras gärningar inte är okej.

    • mats skriver:

     Tror du har en viktig poäng där. Flickor och kvinnor itutas att de kan göra vad de vill och att det inte har några negativa konsekvenser för dem. Där blir de grundlurade och förstår uppenbarligen inte hur eller varför.

 2. Thor Ahlstrand skriver:

  Mats!
  Är benägen att hålla med Dig i stort! Visst finns det personer som anser sig vara mer än andra! Oftast är det de som mer lyssnar till sig själva och tror men sig ha svar på alla frågor!’Med livserfarenhet och sunt förnuft i kombination kommer man långt ! Självkritik och ett någorlunda gott omdömme är också till god hjälp!

Kommentarer inaktiverade.