Vedeldning på upphällning

Svenska myndigheter agerar sin vana trogen tvärt emot uppgivna intressen och avsikter. Naturskyddande myndigheter tar över omsorgen om brukad mark, men låter den sedan förfalla. Polisen vill bjuda grova brottslingar på kaffe och bulla, samt tala dem till rätta. Men skötsamt folk ska jagas för enkla trafikförseelser som fortkörning eller att tala i mobiltelefon.

Samtidigt som MSB uppmanar oss göra oss mer redo för olika sorters avspärrningssituationer och Energimyndigheten propagerar för mer biobränsle för miljöns skull kräver Boverket förbud för gamla vedspisar, för miljöns skull. Nyordningen är tillkommen egentligen inte för att gamla vedspisar förbränner veden för dåligt. Nej, den är tillkommen för att vissa, långt ifrån alla, släpper iväg rökgaserna för tidigt. Dels ger det dålig värmeeffektivitet, dels ger det höga temperaturer i skorstenen. Det senare kan vara riskfyllt.

Men det är inga svårigheter att åtgärda, enligt proffs på området. Det vill säga folk som underhåller, renoverar och bygger om gamla spisar. Men byråkratin ska ju ha sitt. Det är Parkinsons lag och the Peter principle omigen.

 

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Vedeldning på upphällning

 1. Jan Suhr skriver:

  Det är väl också bara en tidsfråga innan man beskattar oss som värmer våra hus med ved.

  • mats skriver:

   Ja, det finns ständigt riksdagsledamöter som är beredda att återinföra den skatt på självuttag som vi hade fram till mitten av 80-talet, om jag minns rätt.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Jo, upplägget var då att bestämma en förmån som sedan beskattades när vedbränsle togs ur egen skog.
    Drivande var SAP tillsammans med de ”sovjetiska” ambitionerna från svensk skogs(pappers)industri.
    De vill nämligen ha rundvirket gratis.

    Träfiberlagen som infördes gjorde det i princip olagligt att elda med ved utan att ha meddelats ett undantag från bestämmelserna.
    DDR då, EU idag.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  F.o.m 1 Juli 2018 får du inte byta din spis utan att fråga kommunen, om jag läst förslaget rätt.
  En snabbutbildad ”främling” från miljökontoret knackar säkert på din dörr snart?

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Vår ”centralkomité ” i Bryssel är inte utan inflytande vad gäller vedspisens vara eller icke vara.
  Sedan är det väl som vanligt så att det självgoda Sverige kommer att implementera först, för att visa på sitt goda miljömedvetande.
  https://www.svebio.se/press/blogginlagg/ravarureglering-som-undergraver-klimatpolitiken-trafiberlagen-retur/

  • mats skriver:

   Oj, de vill införa dumheter för att skapa en hierarki över vilka som i dumhetens namn ska få tillgång subventioner respektive straff. Och över alltihop läggs en tung våt filt av byråkrati.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Sedan kan man ju för syns skull och på papperet följa idiotiska dokument, och sköta sitt verkliga när fögderiet inte är på plats.

  Det är bara din fantasi som sätter gränserna för civil olydnad.

  Själv håller jag som bäst på att skissa på en hemsnickrad brännugn på tomten, pardon – jag menar förstås en murad utegrill.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • mats skriver:

   En murad sak, aha! Kräver inte en sådan grundläggning? Har du sökt tillstånd för en grund (bygglov), käre kamrat?

 5. Jan Andersson skriver:

  För snart fyrtio år sen lyssnade jag på ett gäng från sågverksindustrin som gjort en studieresa till Kanada. De häpnade över att ett sågverk där eldade upp alla bakar och spill i en stor taklös cistern mitt på området; lågorna slog mot himlen från morgon till kväll. Svenskarna frågade: ”M-men varför i hela världen använder ni inte värmen till virkestorken?” Kanadickerna svarade totalt oförstående: ”Virkestorken? Den eldar vi ju med gas!”

 6. Göran skriver:

  Tänk om man kunde titta in i hjärnan på alla dessa byråkrater som bara sysslar med att hitta på totalt meningslösa saker. Kan man skära bort den delen av hjärnan?

  Inom privat näring sysslar man med att försöka hitta på saker som folk vill ha.

  Inom offentlig närighet sysslar man med att hitta på saker som folk inte vill ha, utan kan skinnas på.

  Att folk eldar i vedspis, godkänd eller inte godkänd, måste vara ett jätteproblem i Sverige. Förmodligen skulle det vara billigare att köpa en vedspis till alla som behöver en, än vad byråkratin runt detta kommer att kosta.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Lobotomi i all ära, men jag tror det behövs kraftigare åtgärder för att stävja meningslös myndighetsutövning. DJT i USA är väl inne på rätt spår när han uttrycker det som att ”dränera träsket” som administrationen består av.

   • mats skriver:

    Det effektivaste är det som Samuel brukar kräva, ”ta av dem pengarna!”
    Vi måste alltså övertyga svenskarna om att rösta fram politiker som inte vill ha väljarnas pengar.
    Snacka om uppförsbacke!

    • Göran skriver:

     Det är som att rycka nappen ur munnen på ett spädbarn.

     Det är alltid fokus på vad man får för pengarna, men det rätta fokus ska vara vad det kostar.

 7. Niklas skriver:

  Det bästa vore ju att stänga av pengaflödet till EU och till staten, så av vi blir av med begåvningsreserven på styrande poster.

  • Göran skriver:

   Ja, mer transaktioner på sidan av de normala. Byt tjänster och varor med varandra.

 8. Göran skriver:

  Det skulle vara kul med runt 50.000 personer i Sverige som vid deklarationen yrkade på minst 500 avdrag per skalle för saker de inte vill betala skatt för. Förmodligen kraschar hela Skatteverket om så skulle ske.

  Får de avslag så överklagar de. Det ska då först prövas igen hos Skatteverket. Och sedan ska domstolarna traggla igenom dem.

  Eftersom det inte går att säga sitt ord till politikerna på något sätt tycker jag att yrkade avdrag visar på vad man inte vill att skattepengar ska gå till och vad man inte vill att staten ska hålla på med. Skattepengar gör mest nytta om de får stanna kvar i den enskilde medborgarens plånbok.

  • Kgb35 skriver:

   Detta är det viktigaste. Pengakranen måste stängas. Och det måste göras innan landet är helt fördärvat. Frågan är bara hur?

 9. Niklas skriver:

  Ämnet diskuteras även på bl.a. skogsforum http://skogsforum.se/viewtopic.php?t=31389

Kommentarer är stängda.