Vi lyssnar på POS!

Per-Olof Samuelsson misströstar och tror att ingen lyssnar på honom och hans pod. Men det är klart att vi gör, och instämmer med hans kloka ord.

”Det drabbar ingen fattig”

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Vi lyssnar på POS!

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Kan inte upprepas för ofta:
  ”De flesta förstår att det är fel att stjäla andras pengar.
  Men om man ber staten att göra det, och kallar det för skatt, så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla pengar”.
  Förf. okänd.
  Socialisterna har överlåtit incitamentet att beskatta folket till min granne/grannar, själva skummar de grädden av vår uppoffringar, t.ex. godsägaren Göran Persson till St. Torp i Södermanland.
  Sverige är fantastiskt!

 2. Göran skriver:

  Bara en moms på 50 % skriver POS. Hur mycket skatt är det i ett bilköp? Låt säga att bilen kostar 300.000 kr inklusive moms. För att få ihop den summa i handen behöver du arbeta ihop minst.428.000 kr. Således får staten in:

  Löneskatt 128.000 kr
  Arbetsgivaravgift: 136.000 kr
  Moms: 60.000 kr
  Total skatt: 324.000 kr (135 % skatt)
  Bilen kostar inklusive skatter: 564.000 kr

  Bilen kostar med 50 % moms: 360.000 kr

  Omvandla detta till tid. Låt säga en timlön på 180 kr.

  428.000 kr / 180 = 2.378 timmar
  360.000 kr / 180 = 2.000 timmar

  Du förlorar 378 timmar eller 47 arbetsdagar som du kunde ha tillbringa med dina barn eller vänner.

  Helt klart en fördel med 50 % moms. Men det skulle aldrig fungera eftersom dessa 50 % skulle låta mycket mer än de 135 % som är den verkliga skatten men ingen skulle förstå hur den blev 135 %.

  • Åke Sundström skriver:

   Blir missvisande därför att arbetsgivaravgiften inte är en skatt, utan en avgift som finansierar din framtida pension. En enhetlig moms i stället för dagens lappverk vore en nåd att stilla bedja om, det har POS helt rätt i.

   • Göran skriver:

    Hela arbetsgivaravgiften är inte pension. Dessutom haltar ditt antagande eftersom det då går lika bara att säga att skatt inte är skatt eftersom det finansierar dittan och dattan.

    Allt som tas ifrån mig utan mitt samtycke som går till staten är skatt oavsett vad som sedan betalas tillbaka till mig.

    Det är även så att den så kallade pensionsavgift som tas från mig idag går till dagens pensionärer. Om jag ska få tillbaka mina pensionspengar i framtiden måste någon då avstå från sina pengar för att ge till mig.

    Om jag fick välja själv, skulle jag inte välja att mina pengar placeras i ett pyramidspel.

    Men oavsett nyss nämnda, ville jag bara visa på hur förbaskat mycket vi betalar i skatt till staten och i gengäld får vi urusel utdelning för dem.

    • Åke Sundström skriver:

     Ense om slutsatsen att skattetrycket är högt, men kalkylen är felaktig, av det skäl jag nämnde, men också av andra. Det ÄR skillnad mellan skatter och sociala avgifter som t ex betalar våra pensioner. Inte minst i den typ av kalkyl du presenterade. Den österrikiska skolan hävdar att all skatt är stöld, men sociala avgifter är inte stöld, däremot ett tvångssparande med ett inslag av stöld för den händelse att pensionavgifterna delvis hamnar i andras fickor är inbetalarens. I vilken mån detta sker eller kommer att ske är för tidigt att bedöma. Och rimligen instämmer du i POS:s (och min) slutsats att en hög moms vore bättre än dagens godtyckliga och byråkratiska lappverk och skatter och avgifter. Eller?

 3. Niklas skriver:

  Gör skatten frivillig och låt framför allt de som väljer att betala skatt välja vad skatten skall gå till, så blir väl alla nöjda och glada.

 4. Tack för att ni lyssnar! 🙂

Kommentarer är stängda.