Vem fan vill ha välfärd?

SVT har redan påbörjat sossarnas valkampanj. Nyligen meddelade de att de ska jobba särskilt hårt under året med att avslöja fake news. Måltavlan för deras ansträngningar är oberoende sajter på internet, exempelvis bloggare. För det syftet har också SVTs Vd, Hanna Stjärne blivit uttagen att delta i EUs arbete mot fake news. Är det bocken till trädgårdsmästare, igen?

Sedan kastar man in pensionären Britt-Marie Mattsson 70 år, för att göra en serie om sossarnas välfärdsstat. Om och om igen, program efter program, kastar hon fram som punkt 1 att vi alla mer än gärna betalar höga skatter om vi kan lita på att staten förser oss med den välfärd vi behöver. Som punkt nummer 2 marknadsför hon åsikten att allt som är fel eller inte blev som det var tänkt är New Public Managements NPM fel.

Hon har inte ens bemödat sig med att kolla upp lite managementhistoria för att kunna beskriva de senaste 60 årens teorier som jag gjorde för ett halvår sedan, med NPA, NPM och nu senast DEG. Men det var ju inte heller meningen med “dokumentär”-serien. Den ska ju bereda vägen för en socialdemokratisk valseger, alltså måste man preparera väljarna genom att berätta ett narrativ som ska leda väljarna till slutsatsen att det bara är sossarna som kan rädda oss.

Att välfärdsstaten finansiellt går på knäna för att sossarna och det nya arbetarpartiet gemensamt importerat ett helt nytt väljarunderlag, det är inget som ens nämns i programmet. Att det dessutom görs i en tid när de som har blicken riktad mot framtiden ställer en mängd frågor om hur vi ska jobba i framtiden och tjäna våra pengar när allt mer arbete kommer att utföras av intelligenta robotar, skymtar inte ens som ett problem på horisonten för pensionär Mattsson.

Men vem vill egentligen, med full insikt och kunskap om hur det verkligen ser ut, ha en välfärdsstat som inte fungerar? Vill vi inte mycket hellre behålla våra pengar i ett välståndssamhälle där vi själva kan välja hur vi ska leva våra liv och vem som ska få våra pengar? När ska vi få ett politiskt parti i riksdagen som är beredda att berätta detta för väljarna, och stå vid sitt ord?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Vem fan vill ha välfärd?

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Jo, jag vill ha välfärd.
  Men, inte en massa “annan skit” som kommit att betraktas vara “välfärd” i vår del av världen.
  Jag börjar på en lista här på vad jag inte anser vara välfärd, så kommer andra kanske att “fylla på” listan efterhand:
  Statligt presstöd, stöd till NGOs, stöd till diktaturer, stöd till vindkraft, stöd till järnväg, stöd till religiösa samfund, stöd till EU, osv, osv.

  • Ivar Andersson skriver:

   Bidrag till FN, IPCC, politiska partier, byråkrater typ samordnare kan reduceras kraftigt. Låt riksdagsledamöternas löner följa pensionernas utveckling i stället för att riksdagen bestämmer sina egna lönerna.

  • Göran skriver:

   Precis. Vad är välfärd, eller vad ingår i den.

   Subventioner av elbilar.
   Subventioner av s.k. miljöbilar.
   Subventioner av solceller.
   Subventioner av s.k. miljöbränsle.

   Pengar till nazister i Ukraina.
   Pengar till Hamas.
   Pengar till islamisterna i Turkiet.
   Pengar till genusvansinnet.
   Pengar till meningslösa utbildningar.
   Pengar till kommunist-, socialist- eller vänsterteatrar.
   Pengar till meningslösa kulturprojekt.
   Pengar till vedervärdig offentlig konst.
   Pengar till meningslösa språkkurser för politiker.
   Pengar till meningslösa myndigheter.
   Pengar till värdelösa myndigheter.
   Pengar till partistöd.
   Pengar till förlustbringande kommunal turistverksamhet.
   Pengar till meningslösa föreningar.
   osv.

   Det är inte bara de stora utgifterna som gör något. Det är miljarder små utgifter på allt möjligt skit som ni inte ens kan drömma om. Ingår allt det i en så kallad välfärden?

 2. Jan Andersson skriver:

  Subvention av elcyklar! Hjälp dem till hispan som kom med detta.

 3. Jan Andersson skriver:

  Varför inte en ny lång TV-serie som kan heta “Megalyxfällan” där Janne Josefsson kräver fram siffror på alla slöseriprojekt, vilken samhällsnytta pengarna gjort och en kvalificerad analys av varje enskild utgift gjord tillsammans av beviljarna och mottagarna. Samt låte en panel bestämma om det var nödvändigt i stället för att höja pensionerna. Troligen en succé utan motstycke i TV:s historia.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Ha,ha,ha , Det var en bra idé!
   Jag tycker till och med ditt namnförslag “megalyxfällan” va en träff mitt i !!

   Denna Tv-serie skulle förmodligen sätta agendan för stor del av samhället.

  • Göran skriver:

   Problemet är att just de som ska göra programmet tillhör slösarna.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Jag ber i min aftonbön att vi får en regering som skyddar mig, mitt LIV och min EGENDOM från kränkningar och övergrepp…!

 5. Sture Åström skriver:

  Är det inte snarast en självklarhet att ju rikare befolkningen är, desto mindre behöver den en statlig välfärd. Denna kan ju bara bedrivas som planekonomi, vilken är en väl beprövad katastrof.

  Sen bör förstås grundlagen göras tydligare och strikt logisk. Bl.a. måste politiken vara helt förbjuden att använda skattebetalarnas pengar för att:

  1. Driva politisk propaganda, ex.vis som “Fossilfritt Sverige” och “2030-sekretariatet”

  2. Skänka bort till andra, typ SIDA. Svenska folket har visat mycket stor beredvillighet att hjälpa andra folk, så frivilligorganisationer kan göra jobbet bättre med direkt ansvar för resultaten.

  3. Med mycket få undantag skall idrottsföreningar, studiecirklar, kulturtidskrifter, teatrar och operor betalas av medlemmarna-publiken.

  Skall detta fungera behöver vi en författningsdomstol, som har makt att stoppa politikers brott mot grundlagen.

Kommentarer inaktiverade.