Sprickor i fasaden

EUs energiministrar är oense om målen för förnyelsebar energi. När de träffades nyligen för att diskutera målen för 2030 sa Tysklands energiminister, Peter Altmeier, att Tyskland visst kan tänka sig 15% förnyelsbar energi men att det kommer att kosta tyska folket 25 miljarder euro. Sätter man målet över 30%, fortsatte Altmeier, kommer det att kosta minst det dubbla och Tyskland kommer inte att tåla det.

Lika fullt sätter sig parlamentariker och representanter för medlemsstaterna och förhandlar om målen. Med vilket mandat då, kan man fråga?   Från Sverige deltog Fredik Federley (C). Vid midnatt den 13 juni gick tolkarna avtalsmässigt hem till sig och lämnade parlamentariker och representanter att förhandla med eller utan språkförbistring. Då fortsatte man med nattmangling. Klockan 03.30 enades man om att sätta målet till 32% förnyelsebart år 2030. Den 14 juni kl. 03.38 tog de en gruppbild.

Ett gäng människor med overifierat mandat, oklar gemensam språkförståelse, förhandlar utifrån en gissning om en klimatförändring om godtyckliga mål för en energiomställning där den ledande nationen gjort klart att allt över 15% är ekonomiskt oansvarigt. Lika fullt enas man om målet 32% och de är ense om att det är en bra kompromiss! Hur oansvariga kan våra politiker bli och ändå stå ut med sig själva?

Med sådan dårskap bland politikerna är det inte konstigt att till exempel solcellsindustrin med kringserviceföretag ser en chans att begära särbehandling som tullfrihet för kinesiska paneler och och subventioner för installationerna, liksom vad gäller nätavgifter med mera. De fabulerar friskt om den samhällsekonomiska nyttan.

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Sprickor i fasaden

 1. Göran skriver:

  ”…solcellsindustrin med kringserviceföretag ser en chans att begära särbehandling som tullfrihet för kinesiska paneler och och subventioner för installationerna…”

  För ett antal år sedan satte EU strafftullar på kinesiska solceller. Det resulterade i att solcellsindustrin i Sverige mer eller mindre dog. Det blev ingen efterfrågan på solceller på grund av att de blev för dyra. Sedan sätter staten igång med att subventionera solceller och solcellsindustrin kommer sakta tillbaka. Detta är fullständig dårskap.

  Samhällsekonomisk nytta? Jag skulle kunna se att den existerar om vi satte in hela solcellsindustrin i fängelse. Allt som drivs med subventioner, vad det än må vara, är samhällsekonomiskt onyttigt.

 2. Göran skriver:

  Komplettera denna artikel med att läsa en artikel på Klimatupplysningen som publicerades idag: ”Kina droppar solkraft”. Den visar verkligen vilken idioti subventioner leder till.

  http://www.klimatupplysningen.se/2018/06/18/kina-droppar-solkraft/

 3. Ivar Andersson skriver:

  Det räcker inte med subventioner för sol och vind producerar inte vid behov. Har inte data för Sverige men Tyskland hade i december 2017 installerat 55000 MW i vindkraft och 43000 MW i solceller, totalt 98000 MW i vind och sol. Som max producerades 43000 MW (43%), som medel 21000 MW (21%) och som minst 1300 MW (1.3%). Sverige har installerat 6500 MW i vindkraft. En kall vinterdag behövs i Sverige 25000 MW och sol och vind levererar kanske 1% (250 MW) och vattenkraften 50% så behöver vi förbränningsanläggningar som levererar 49% (12500 MW). Så det är hög tid att bygga en gasledning från Ryssland till Sverige.

 4. oppti skriver:

  Sol och vind ger billig el när solen skiner eller när det blåser.
  Effekttäckning på 100% ger energitäckning på max 30%-kanske 32%?
  Det krävs uppbackning eller nedpackning av vårt moderna samhälle.

  • Göran skriver:

   Det går inte att räkna på det sättet. Vindkraften kostar pengar även när det inte blåser. Då ska något annat producera elen.

   Dessutom behövs inte vindkraftselen i Sverige. I stort sett alla vindkraftsel som produceras i Sverige går på export. Vi förstör miljö, skapar hälsoproblem för både djur och människor för att människor utanför Sverige ska få el. Hur klokt är det?

  • Jan Andersson skriver:

   Var det inte 17 %, eller?

 5. Stefan Eriksson skriver:

  Ett par egna reflektioner:
  Altmeier säger att det kommer att kosta SKATTEBETALARNA i Tyskland 25mrd euro. Vad kunden nödgas betala vid kommande bristsituationer är något helt annat. (förmodligen mycket mer än dessa 25mrd)
  Altmeier säger att förtroendet för naiva politiska beslut är på upphällningen. Jag tolkar det som ordspråket lyder: Den som gapar efter mycket, förlorar ofta hela stycket.

  • Göran skriver:

   Tyskland har redan sett en tredubbling av sitt elpris. Runt 800.000 hushåll har fått sin el avstängd på grund av att de inte har råd att betala elräkningen. Ytterligare andra tyskar kallas för energifattiga då de inte har några pengar kvar på lönen efter att de har betalat elräkningen. Tyskland är nog en spegel av hur det lär bli i Sverige.

   • Anders Rydén skriver:

    Av en händelse hade en lantbrukstidning i förra veckan en rubrik som löd ”det är dyrt att vara fattig”.
    Artikeln handlade om solcellsel för lantbruk.

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Kan socialisternas slogans om vård, skola, omsorg och pensioner verkligen vara så avgörande faktorer i medborgarnas vardag att man inte törs slänga ut eländiga politiker och tjänstemän?
  Hur görs det enklast?

  • mats skriver:

   Den ”omsorgen” du nämner är nog mångas enda upplevelse av ”skatteåterbäring”. De tror därför att om de protesterar mot rådande ordning så blir av med den omsorgen, men tvingas fortsätta betala lika mycket i skatt.

   • Göran skriver:

    Vi har ett system som gör allt sämre och sämre över tid. Folket kommer hela tiden att rösta för detta system i tron att det ska bli bättre. Folket kommer att rösta för ännu sämre.

Kommentarer är stängda.