Brandrisken

Varför får vi inte vattna privata gräsmattor och rabatter? Kommunerna gör ju det på sina egna ytor. De gör det för att undvika kapitalförstöring av sina växter, säger de, och för att turister ska känna sig välkomna. Men en kommuns skatteintäkter ska väl gå till nytta för de egna medborgarna?

För bevattning behöver man inte ta dricksvatten ur kranen, det anser jag vara ett gott argument. Men i ett av världens sjörikaste länder måste det vara möjligt att bevattna  även under en torr sommar, utan större olägenheter.

Varför kletar man stor brandrisk och eldningsförbud, inklusive grillförbud på egen tomt, över större delen av riket? Enligt Brandskyddsföreningen ska all eldning ske med förnuft. Men var är förnuftet med stora generella förbud?

Här är nu så blött i backen att det börjar bli smetigt i ytan, SMHI har tagit bort alla varningar, men länsstyrelsens eldningsförbud råder lika fullt. Varför kan inte myndigheter anpassa sig snabbt till ändrade förhållanden och bruka sunt förnuft? De där hundra bilarna som brann samma natt i göteborgsområdet, varför satte de inte eld på hela stan, om det nu är så riskabelt med öppen låga att det till och med är förbjudet att tända grillen på balkongen?

Jag tror att myndigheterna testar svenskarnas lydighet. Kan vi fås att göra vad som inte behövs, endast på ren myndighetspropå, då kan vi fås till att göra vad som helst. Svenskarna skulle säkert ställa upp och gasa ihjäl judar, romer eller muslimer, om myndigheterna hävdade att det var nödvändigt. Svenskarna skulle säkert acceptera vilka pålagor som helst, om myndigheterna påstod att Sverige därigenom skulle rädda det globala klimatet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Brandrisken

 1. Tege Tornvall skriver:

  Länsstyrelserna har blivit en lekplats för allt fler pekpinne-byråkrater som inte platsar på annat håll.

 2. Jan Andersson skriver:

  Var inte bensinransoneringen med kuponger efter oljekrisen 1973 ett experiment som genomfördes endast i Sverige för att testa systemet och beredskapen? Lennart Öjesten på Expressen var rejält förbannad.

  Folk hamstrade bensin på alla möjliga och omöjliga sätt, innan mackarna endast tilläts sälja mot uppvisade kuponger. Många sökte extra tilldelning, några köpte bensin på tvåhundraliters helfat och rullade ner i källaren eller ställde på balkongen! Andra använde många reservdunkar på samma sätt. Själv tankade jag båtens utombordartank full utan att fundera på hur jag sedan skulle få bensinen in i bilen.

  Ransoneringen upphävdes efter en kort tid, och många stod där med sina bensinfat som måste tömmas på något sätt; enda möjliga var att använda bensinen i bilen som det var tänkt. Men det tog tid och efter månader och år började bränslet försämras och föroreningar komma med och många hade ständiga problem med igensatt förgasare. Dieselbilar gick på vinterbränsle på sommaren och tvärtom. Uttrycket ”skit i förgasaren” kompletterades med ”skit bakom ratten”.

  • Mats Jangdal skriver:

   Statistiken visade i efterhand att det såldes mer bensin under ransoneringen än normalt.

Kommentarer är stängda.