Världens oro – inte klimatet

Ytterligare en debattartikel som inte tagits in i MSM.

IPSOS presenterade i juli 2018 en opinionsundersökning från 28 länder över hela världen. Mätperioden var 22 juni till 6 juli. Två månader innan det svenska valet var det 27% av svenskarna som ansåg att det egna landet var på väg åt rätt håll, och 73% åt fel håll. De 27 procenten motsvarar ganska väl vad S fick i valet. Det resultatet är femte från botten.

Det intressanta för detta debattinlägg är vilka frågor som engagerar världens folk. I undersökningen fick de svarande ange vilka fem områden som oroar dem mest. Så när ni läser procentsatserna nedan kom då ihåg att det betyder att så stor andel av de svarande hade detta område på sin topp-5-lista. I topp för hela världen sammantaget ligger följande fem områden som oroar folk: arbetslöshet, fattigdom & ojämlikhet, brott & våld, ekonomisk & politisk korruption, hälsa och sjukvård.

Först på plats 13 kom klimathotet. Efter exempelvis utbildning, terrorism och skatter.

Tittar vi på enbart Sverige var det 50% som ansåg brottslighet vara det största problemet. Där ligger vi nästan i topp, med endast Peru, Mexiko, Chile och Sydafrika med över 50% oroade. På andra plats för svenskarna kom invandring, med 33% oroade, bara i Tyskland och Italien oron större. Samtidigt oroar sig svenskarna mest av alla för extremism, 27% av svenskarna gör det. Man kan undra vilken slags extremism de hade i åtanke.

Klimatoron är inte så stor i Sverige som man kan tro om man läser svenska tidningar, lyssnar på SVT/SR/UR och våra politiska partier. Endast 10% anger det som sin största oro.

Medan det skjuts på gator och torg i Sverige står politikerna handfallna inför det som oroar 83% av svenskarna. Däremot lovar politikerna högtidligt och allvarsamt högre skatter och allvarliga inskränkningar av den personliga friheten, för klimatets skull. Det som bara 10% av svenskarna har på sin topp 5.

Tillsammans är detta uppgifter som bör oroa på ett djupare plan. Här finns en djup spricka mellan väljarnas prioriteringar och de frågor som lyfts fram i debatter och media. Svenska politikers krav att vi ska gå före fungerar inte. För resten av världen kommer inte att följa oss på vår fattigdomsmarsch.

Minst av alla i hela världen oroar sig svenskarna för korruption, endast 6%. Det finns nog anledning för svenskarna att inte vara så trygga i den tron. Särskilt med tanke på det som avslöjats ovan.

Med detta redovisat är det hög tid för svenska klimathotsskeptiker att komma ut ur garderoberna. Vi är många, vilket framgår av Ipsos undersökning. Jag fick samma intryck när jag den 2 februari i år hjälpte till att dela ut faktablad från Klimatsans vid en demonstration i Helsingborg. Vi är många och vi måste börja höras och synas för en nykter hållning till klimatlarmen.

Andra debatterar kriminalitet och invandring högljutt och med ibland hårda låsningar, så det avstår jag. Men klimatfrågan är i Sverige bara högljudd från ett enda håll, alarmisternas. Det måste vi ändra på!

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Världens oro – inte klimatet

 1. Dandersan skriver:

  Notera att det var innan den soliga sommaren.
  Sol och torrt väder ”drabbade” oss mitt i semestern.
  Varmare än normalt var det också.
  Det brukar vara det när det är mer sol.
  Sverige och övriga Europa har fått ca 10% mer sol sen mätningarna började 1983.
  Då blir det varmare. Är detta kopplad till vårt CO2 utsläpp-knappast!

  • Göran skriver:

   Då mycket av molnbildningen på jorden är kopplad till kosmisk strålning har den strålningen troligen förändrats så att Sverige och Europa fått mer sol.

Kommentarer är stängda.