Medborgarlön i Finland

I Finland har man just avslutat en tvåårig provperiod med medborgarlön till 2000 slumpvis utvalda arbetssökande. Detta experiment var mindre omfattande än vad MP vill genomföra i Sverige. Resultatet visar att deltagarna inte fick jobb i högre utsträckning än kontrollgruppen, men de hade bättre ekonomi och var lyckligare.

Typiskt var också att de personer som redan har ett eget driv klarade att ta steget från bidragsberoende till egen försörjning efter provperiodens slut. Medan de med svårare förutsättningar, både som avsaknad av eget driv eller vad arbetsgivarna uppfattar som negativt för anställning, inte hade arbete efter perioden.

Min slutsats av dels egna perioder med arbetslöshet och information om försöker i Finland är att det är lönsamt hjälpa personer med driv till en omstart. Arbetsgivarna måste uppmuntras att se möjligheter även med de arbetssökande som inte är uppenbart anställningsbara. Samt att de som står ännu längre ifrån arbetsmarknaden måste få individanpassade program om de någonsin ska komma ur bidragsberoende och vissa gör det aldrig.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Medborgarlön i Finland

 1. Dandersan skriver:

  Ekonomisk stress är farlig. Det är väl Finlands lärdom. De som fick sin försörjning delvis tryggad slapp stressen.
  Lite som finansiering av konstnärer och skriftställare.
  Inte mer produktiva men mindre stressade.

 2. Niklas skriver:

  Sedan är ju frågan hur många skulle jobba, om de ändå fick medborgarlön. Få brukar ju jubla över att semestern är över och man är tillbaks på jobbet…

  Fast det skulle kanske bli fler som jobbar halvtid eller deltid?).

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Normalt inom EU är man inte beskattad för inkomster under “60% av landets medianinkomst”. Men det gäller inte i Sverige. Här gäller ett Grundavdrag på ca: 20 000kr om året. Alltså, månad 2 per år är fullt beskattad för en låginkomsttagare… En extrainkomst som medborgarlönen på 5000 per månad kan betraktas som ett höjt Grundavdrag med 60 000 kr per år, alltså ett skattelättnad på den summan… Det innebär ett Grundavdrag på 80 000 kr per år… Ungefär något mindre än vad Trumpen genomförde i USA, eller något mindre än vad de upproriska fransmännen har (€1350 per månad). Så resultatet innebär att vi borde införa medborgarlön – eller höja Grundavdraget.

  • Göran skriver:

   Grundavdragen i Storbritannien:

   På lön: 12.5000 pund.
   På kapitalinkomst: 3.000 pund (tyvärr nyligen sänkt från 10.000 pund).

   Moms på mat: 0 %.

   I Sverige är målsättningen att beskatta de med lägre löner så mycket som möjligt.

   Mest perverst är att se hur mycket skatt som måste betalas för att kunna köpa en sak för 80 kr (100 inklusive moms):

   Moms: 20 kr
   Löneskatt: 43 kr
   Arbetsgivaravgift: 46 kr
   Summa skatt: 109 kr

   På detta skulle jag kunna lägga till skatter som tillkommer för produktion och distribution av denna vara.

 4. afugglas skriver:

  Varför skall jag betala för att någon annan helt okänd skall kunna ligga i en soffa och hånflina mig rakt upp i ansiktet och tänka, din dumma djävel?
  Varför leka med siffror när vi ändå vet att politikerna plundrar oss på det mesta de kan?
  Varför skall jag tvingas att gömma mina tillgångar undan tjuvar och bedragare?(politiker)
  Frågelistan kan göras lång.

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Det är väl bra att finnarna prövar på, så att vi kan få resultat som inte är filtrerade av de genompolitiserade lärosätena här i Sverige?

  Att medborgarlön skulle leda till jobb är det väl ingen som påstått i Sverige? Att det däremot leder till bättre psykisk hälsa torde vara självklart; en av de absolut källorna till ibland suicidal ångest och svår depression bland handikappade, och särskilt då de med kognitiva funktionsnedsättningar/-hinder, är den osäkra och svaga ekonomin. De vet helt enkelt inte om F-kassan kommer att betala ut sjukersättningen eller ej, och de vet hur rättslösa de är mot myndigheten och dess tjänstemän, och framför allt vet de hur dålig förmåga de själva har att försöka få rätsida på det hela.

  För dessa, som om jag inte missminner mig, som sedda som grupp i Sverige har en arbetslöshet uppemot 80% eller högre, och då så gott som alltid i just de låglönejobb där invandrare skall premieras av Af, och dessutom med tidsbegränsade projektanställningar där LAS inte gäller, torde en stabil medborgarlön rent krasst vara en investering då det skulle sänka kostnaden för vårdinsatser orsakade just av deras osäkra försörjning.

  Det vore ett värdigt projekt för svensk del, anser jag, då just psykiskt sjuka svenskar, och då särskilt de med kognitiva funktionshinder/-nedsättningar, är den mest utstötta och diskriminerade grupp som finns.

  I ett land utan de senaste fyrtio årens invandring, utan de extrema skatterna, med sambeskattning, och där det vore en självklar dygd för en familj att hålla sams och samman hade det varit annorlunda, förhoppningsvis, men så är inte Sverige – det är ännu i levande minne att föräldrar som inte ville lämna bort barn med begåvningshandikapp till statliga institutioner sågs som besvärliga och tvangs strida mot myndigheter för att själva få ta hand sitt barn.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Mats Jangdal skriver:

   En uppmaning till compassionate conservatives att inte bara tänka på den egna plånboken, utan se den i en större kontext.

Kommentarer inaktiverade.