Gretas vuxna

Greta twittrade förra veckan att hon fick kritik för sitt ”arbete” och efterlyste därvid vuxna. Eftersom hon gjorde det på engelska svarade jag på engelska, två gånger. Dessutom twittrade jag 23 gånger och presenterade drygt 30 länkar till vuxna klimathotsskeptiker. Konstigt nog blev jag inte avstängd.


Jag redovisar dessa twitterinlägg nedan. Först Gretas Tweet
.
I am indeed ”deeply disturbed” about the fact that these hate and conspiracy campaigns are allowed to go on and on and on just because we children communicate and act on the science. Where are the adults?


Tweet till Greta, 1/8.
You and your followers are NOT acting on science! You’re acting out of fear after being fooled by charlatans. That is what is disturbing and scary.
We don’t want are world taken hostage by fools who claim bogus consensus is science with an urgency.


Tweet till Greta 2/8.
The adults? Your mom and all her extremely well media connected friends? The pro marketing people behind you? The NGOs staging your appearances? The billionaires funding them? You are just a facade for their politics. How sad will you be when you realize?

Då blev jag blockad av Greta! Så då twittrade jag detta.
@GretaThunberg Plz turn around, face the adults taking advantage of you in a loathsome fashion. Those adults are the targets for climate realists about the false AGW message, not you. You’d do best by going to school, grow up and keep an open mind.

På Judith Currys hemsida, en mycket bra och lång jämförelse mellan olika barns inverkan på sin samtids frågor.

I en kommentarstråd på Newsvoice, om klimatet, skrev Erik Forsman, följande dikt. Jag lånar den och hoppas han förlåter.


Den som inget vill veta, och inget nytt lära, kan heller inte kunskap bära.
Den som inget vill veta, och inget nytt lära, håller enbart sig själv nära – aldrig andra kära.
Den som inget vill veta, och inget nytt lära, enbart sin självbild skära och intellektet blir till stelnad tjära.
Den som inget vill veta, och inget nytt lära, har slutat leta och streta
och kommer att sluta som en klimat-Greta.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Gretas vuxna

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Fantastiskt talande dikt, hur hittar du allt klokt du förmedlar och förklarar. är det någon som kan rädda Greta så är det du Mats!

 2. Dandersan skriver:

  En av de vuxna är väl läraren som varje fredag sitter med en tom bänk framför sig.
  Men de som kunde lindrar hennes panikångest finns på myndigheterna.
  SMHI kunde berätta om solar brightening och dess påverkan på klimatet.
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

 3. Göran skriver:

  Greta talar om vetenskap. Vad är klimatvetenskap för Greta? Har någon av er hört Greta nämna något om vilken vetenskap hon avser eller ni hört henne hänvisa till någon speciell vetenskap eller forskning? Här menar jag inte något reportage på SVT eller Expressen typ, utan direkt till en forskningsrapport t.ex. (inte IPCC).

  • Mats Jangdal skriver:

   Hon brukar nämna Keelingkurvan, men inte att den är en falsk sammanlänkning av kurvorna från Siple respektive Mauna Loa.

 4. Dan Ahlmark skriver:

  Ett bra initiativ med goda argument av Mats. Att tala sanning till barn är inget fel, även om det gör dem ledsna. När jag skrev min artikel om Greta, som sedan återpublicerades i klimatupplysningen.se, undvek jag frågan om hennes skuld och lade allt ansvar på föräldrarna : https://nyadagbladet.se/kronikor/greta-ett-vilselett-barn-i-klimatalarmismens-tjanst/ Om hon varit en normal 16-åring hade hon haft ett visst ansvar, men kanske befriar hennes medicinska problem henne från det. Kan inte tillräckligt mycket psykiatri för att bedöma det. Men att klart och tydligt tala om skälen varför vi tycker hon pratar skräp, är en god gärning.

  Hennes argumentation varför segelbåten är bättre än flyg är mycket lustig. Hela skrovet på segelbåten och många komponenter är byggt på olja, och det är inte lite som gått åt. Själva produktionsprocessen av båt och material är nog inte heller så CO2-vänligt.

 5. Åke Sundström skriver:

  Många bra frågor, Mats. Men jag envisas med min åsikt att vi bör ägna ALLT krut åt att bekämpa elefanten i rummet, våra svenska professorer i klimatrelaterade discipliner.

  Utan deras ljugande, på senare tid med en kvinnlig meteorolog i centrum, skulle ingen Greta ha kunnat göra anspråk på rollen som en frälsargestalt. De enda naturvetare som har forskarhedern i behåll är (som jag nu kan erinra mig) Gösta Walin och Gösta Pettersson, plus en eller två personer till. Hur det ligger till Lennart Bengtssons trovärdighet eller behöver man inte påminna om i detta forum. Och att läroboksförfattaren Klas Eklund, en mästare i konsten att vilseleda utan att nedlåta sig till att ljuga, har varit tongivande bland de lika tysta ekonomerna är inte heller någon nyhet här på Frihetsportalen.

  • Åke Sundström skriver:

   PS. Varken Walin eller Lennart Bengtsson har förtydligat sina resonemang om att kolcykeln bevisar att Människan är boven bakom den engradiga uppvärmningen. Detta måste gå att förklara på ett även för lekmän begripligt språk och det är jag övertygad om att i varje fall Gösta klarar av.

   Så låt höra, för detta är ju det enda halmstrå som återstår av alla andra alarmismstödjande fakta som visat sig vara falska. Det må sant, som Walin menar, att mer CO2 i huvudsak gör nytta, men den invändningen lär inte störa klimatmånglarna nämnvärt och inte heller övertyga den allmänhet som tror på IPCC:s hotbild.

 6. Stefan Eriksson skriver:

  Hur funkar det nu igen?
  Om jag länkar till denna artikel;
  https://www.nytimes.com/2019/08/02/opinion/climate-change-greta-thunberg.html
  är det ett fall för ersättningsanspråk på frihetspoetalen?
  Eller är det helt förbjudet?

  Jag känner mig okunnig om vad som kommer att gälla.

  Men, artikeln sammanfaller med ämnet idag iaf.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Ursäkta, frihetsportalen skall det ju faktiskt stå!

  • Mats Jangdal skriver:

   Bra artikel, i synnerhet som det var NYT. Men du får inga pengar av mig för att du länkade och jag vägrar betala till NYT för att de får gratis reklam.

   • Stefan Eriksson skriver:

    En bra artikel är det, nej, jag bara är dåligt uppdaterad om vad som verkligen har blivit av med de upphovsrättsliga nya reglerna som skall gälla.
    Kolla kommentarerna, intressant läsning.

 7. Mats Jangdal skriver:

  Det har varit avbrott på leveransen av ettor och nollor från mitt webhotell, så att Frihetsportalen var otillgänglig. Det har de nu fixat.

  • Ivar Andersson skriver:

   Var det ettorna eller nollorna som inte levererades? Jag tror på nollorna som brukar vara kvar på Rosenbad med omgivningar 🙂

 8. Uno Hansson skriver:

  Hur kan Ni veta att det är föräldrarna som har uppmuntrat Greta att göra det som hon gör och inte tvärtom. Skäms ni inte för era konspirationstänkande? Svagt… mycket svagt…!

  • Mats Jangdal skriver:

   Läs Malena Ernmans bok får du se! Vi torgför inget konspirationstänkande, visar bara på verkligheten. Det är hennes föräldrar och andra vuxna, som utnyttjar detta barn som ska skämmas!
   Här är min recension av Malenas bok. https://www.frihetsportalen.se/2019/05/munchausen-spokar-igen/

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jag må vara trög, men absolut ingen konspirationsteoretiker. Hur menar Ni nu Uno?
   Skulle Greta ha uppmuntrat sina föräldrar till….vadå?

   Jag konstaterar utan ett uns av konspirationstänk att ”äpplet faller inte långt från stammen” eller att ”man blir som man umgås”, är uttryck som väl kan appliceras på den unga flickans livsåskådning, med undergångsteorierna i förgrunden.

   Förklara gärna för mig hur Ni ser på saken, och jag skall tänka över om jag har lust att skämmas för min åsikt om denna hysteriska begivenhet.

Kommentarer är stängda.