SMHI fabulerar

SMHI försöker rationalisera sin ursäkt till varför de fått klimatutvecklingen fel. De skriver:
Beräkningarna baseras på de nya scenarier som är utvecklade för CMIP6. Dessa scenarier består av antaganden om framtida socioekonomisk utveckling och mängden växthusgaser i atmosfären, och utgör det bästa kunskapsläget som finns idag.


CMIP6 är deras senaste dataprogram för klimatsimuleringar. I det har man matat in ”scenarier”, det vill säga fantasier. Dessa är bland annat antaganden om framtida socioekonomiskt läge, som det om det påverkar klimatet. De kopplar det i fantasin till fantasin om ”växthusgasernas” inverkan på klimatet.


Så har de mage, det vill säga brist på självinsikt, att kalla simuleringarna i sitt dataprogram för det bästa kunskapsläge som finns. Jag har helt enkelt inte ord för att beskriva hur exceptionellt vansinnigt heltokigt detta är. De som är intagna på psyket och kallar sig själva Napoleon är mer trovärdiga!

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 svar på SMHI fabulerar

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Jaaa!
  Då förstår jag;
  SMHI= Svenska Mentalt Handikappade Individer.
  Apropå han som kallade sig Napoleon.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  OT. eller inte, här kommer lite skrämselpropaganda på morgonkvisten:

  VARNING: Kan påverka blodtryck och allmäntillståndet hos i övrigt normala människor.

  https://landetsfria.nu/2020/nummer-113/corona-pandemin-ar-bara-genrepet/

  • Mats Jangdal skriver:

   Landets Fria ges ut av mediehuset Grönt för alla som vill ha ett fritt, demokratiskt, solidariskt och hållbart samhälle bortom tillväxtdogmer och arbetslinjer.
   Det ägs av Lennart Fernström.

 3. Jonas skriver:

  Misstänker att Rockström har diverse programfel i sina modeller. När man modellerar olinjära ekvationer är det ju typiskt att ”lösningen” i en dator spårar ur efter ett tag. Ekvationerna är ju numeriskt instabila.
  Jag tror att hans ”tipping points” är numerisk instabilitet i datalösningen. Tror att de är rätt dåliga programmerare, vilket skulle kunna förklara varför han ser så många tipping points.

  Jo, det är rena idiotin de håller på med. Helt meningslösa datorberäkningar. De skulle ju lika gärna kunna bygga prognosen på mönstret i kaffesumpen.

 4. Dandersan skriver:

  CMIP6 redovisar solens inverkan på klimatet, med den reservationen att de ser ingående energi, RSI, ovan molnen.
  Vi vanliga människor ser gärna solens energi, men förhindras alltsom oftast av molnen.
  Tro det eller ej-de har inte med molnens variationer i modellen.
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

  En trend på +0,5% per år under 40 år ger en förändring på 8%. Modellen ser detta som 0%

 5. Ivar Andersson skriver:

  Hur har man tagit hänsyn till genusläget i CIMP6? 🙂

  • Mats Jangdal skriver:

   Det bör man ju rimligen ha gjort, som en del i framskrivningen av ”den socioekonomiska utvecklingen”!

  • Jonas skriver:

   Ännu viktigare – har man tagit med Sveriges kraftfulla klimatåtgärder ??
   Alla värdefulla insatser vi gjort borde ju märkas i deras prognos ??
   Obs, jag menar naturligtvis inte att man ska bortse från genusaspekten i klimatmodellen.

 6. SasjaL skriver:

  Beräkningarna baseras på de nya scenarier som är utvecklade för CMIP6. Dessa scenarier består av antaganden om framtida socioekonomisk utveckling och mängden växthusgaser i atmosfären, och utgör det bästa kunskapsläget som finns idag.

  När skall de i så fall börja att involvera vetenskap? Gissningar och förutfattade meningar hör inte hemma inom vetenskapen …

 7. Jan Andersson skriver:

  Solen och planeterna i vårt solsystem slungas inte runt varandra i perfekta cirklar eller ellipser utan svajar alltid något från ideallinjen genom den ömsesidiga gravitationen (dragningskraften). Dessa banor kan vi inte förutsäga exakt eftersom vi inte har kunnat mäta dem under speciellt lång tid; en cykeltid som bedöms viktig för Jordens avstånd till Solen lär till exempel ha en periodicitet på 275 år.

  Ännu mer komplicerat blir det om man beaktar en inverkan från andra solsystems himlakroppar; antag bara att det finns en stark inverkan från ett svart hål eller jätteplanet som kommer i ytterlighetsläge med en cykeltid på hundratusen år? Vad är det egentligen som har varit grunden till våra kända istider, om inte något sådant? Kan istiderna enbart ha berott på inhemska fenomen som gigantiska vulkanutbrott? Tveksamt, för då skulle de inte ha stannat i tiotusentals år.

  Vi skall vara ödmjuka och inse att vi inte kan göra ett skit för klimatet. Var glad åt att vi har fått bilar och kan röra oss fritt överallt i alla väder, något unikt i människans historia. Det finns psyksjuka som ser insekter krypa ur huden på armarna, och andra som inte kan andas när de ser en fossilbil.

  Och vad är mörk materia? Om vi kallar allt som vi omöjligt kan begripa ännu för Gud, så är jag religiös.

 8. Åke Sundström skriver:

  Men Mats, inte kan du väl bli förvånad över att återigen behöva konstatera att SMHI i likhet med andra s k ”klimatforskare” lider av ”brist på självinsikt”, som du förskönande beskriver deras sinnestillstånd? De talar givetvis mot bättre vetande, lika korrupta som våra stolta vetenskapsakademier, med den kungliga KVA i spetsen. När professorsgräddan blåljuger, vad kan du då förvänta dig av väderpresentatörerna på SMHI?

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja jag kanske är dum, men jag förstår inte hur man kan ha utbildning och yrke därefter, och sedan inte reagera när man av uppdragsgivare och kolleger förses med falska premisser!

   • Åke Sundström skriver:

    Även det förstår du, givetvis. Att vi lever med en maktlojalt tigande intelligentia, genomkorrumperade ämbetsverk och en press som är beroende av sitt presstöd och därför ligger lågt i så kalla de ”känsliga frågor”. I en sådan miljö måste underhuggarna hålla god min, eller söka jobb i den privata sektorn. Fången på fyren och andra visselblåsare bär syn för sägen och Carl Bildt har ännu inte flyttat in på anstalt, trots sitt huvudansvar för döden på Estonia. Inte kan du väl ha missat dessa läxor?

    • Mats Jangdal skriver:

     Jo, jag vet, men har svårt att fatta hur sådana människor står ut med sig själva.

     Man kan säga mycket om bönder, där jag haft en viktig del av min verksamhet. Det är inte ovanligt att man på en arbetsplats kan ha olika åsikter i en mängd frågor och diskussionen kan pågå varje matrast i månader.
     Men ingen kan ljuga om naturen och få rätt när säsongen summeras. Då har man alltid facit och det är bara acceptera.

     • Samuel af Ugglas skriver:

      De stackars bönderna har farit mycket illa under många år.
      Socialisterna har pådyvlat dem en slags självplågar mentalitet. Få har en egen mening utanför det kollektivistiska.
      Det går ut över vår livsmedelsproduktion bland annat.
      Tror knappt de vet om det!!!

    • Samuel af Ugglas skriver:

     ”Carl Bildt har ännu inte flyttat in på anstalt, trots sitt huvudansvar för döden på Estonia”.
     Esterna lär ha tagit upp en tråd för utredning. Vågar de fortsätta?
     Där finns ju Ingvar Carlsson, Ines Uusmann och Mona Sahlin med mörkläggargänget också.

     • Åke Sundström skriver:

      Bildt är förvisso inte ensam ansvarig, men den huvudansvarige, eftersom det var han och hans regering (inkl sektoransvarige ministern Mats Odell) som godkände planen att för USA:s räkning smuggla stulna ryska vapen på en passagerarfärja. Som till yttermera visso inte ena hade formell behörighet rätt trafikera rutten Tallinn-Stockholm. Även om Ingvar Carlsson var informerad på förhand, är hans medansvar sekundärt.

      Århundradets värsta brott, enligt min mening.

      Men nedtystat av chefsåklagaren i Stockholm som med de märkligaste ursäkter vägrade inleda en förundersökning om grovt vållande till ca 850 människors död och av media med självpåtagna munkavlar. DN publicerade dagens efter katastrofen en bild av det stora hålet i Estonias skrov, men detta starkt bevis har det senare varit helt förbjudet att omnämna. Orwell lär i sin himmel häpna över hur effektivt det förbudet har upprätthållits i en förment demokrati.

   • Göran skriver:

    Hur många arbetsplatser i Sverige finns det för meteorologer, så viktigaste är nog inte vad man gör utan att man kan ställa mat på bordet.

    Bara halv vägen till full socialism där staten bestämmer din utbildning och var du ska arbeta. Svenska modellen är att veta åt vilket håll vinden blåser. Då får du äta dig mätt.

    Felet dessa personer gör som väljer utbildning är att de inte tar reda på åt vilket håll vinden blåser innan de väljer utbildning.

    Fårskoksmentaliteten är att att välja utbildning utifrån din passion, vilket leder till rent värdelös utbildning för dig själv men bra för staten då de har slagit sina bojor i dig.

    • Jan Andersson skriver:

     Du kan få komma i TV och stå varje kvart och klippa med händerna framför en karta över norra Europa och förklara att det blir väder i dag också, medan alla TV-tittare runt om i Sverige tittar på dina skor, skrynkliga byxor och illa matchande slips.

     Vad det blir för väder vet ingen tittare efteråt.

     • Göran skriver:

      Haha! Sant. Prova med att blunda medan de förklarar vädret på TV. Det blir mer eller mindre obegripligt när du inte ser något.

Kommentarer är stängda.