Gräshoppssvärmarna och klimatet

Gräshoppssvärmar som världen inte sett sedan 50-talet plågar nu Afrika och Latinamerika, risk finns att de snart når även Mexiko och eventuellt USA. Vad kan dessa svärmar bero på? En orsak som klimatalarmisterna redan fört fram är ”klimatförändringarna med varmare och torrare klimat”. Men experterna säger att det har blivit fuktigare och att det har gynnat gräshopporna eftersom fler ägg kläcks då. En årsmånseffekt alltså.


En annan orsak, som sammanfaller lite med tiden sedan 50-talet är bekämpningsmedlet DDT. Det blev allt mer debatt kring användning under 50-talet och på 70-talet förbjöd flera länder preparatet. Men det används fortfarande för att bekämpa malariamyggan i bland annat Sri Lanka och Sydafrika.


DDT skulle kunna användas även för att bekämpa gräshoppor. Tyvärr bygger insekter snabbt upp resistens mot medlet, så det skulle på sikt behövas något annat. Men det är tveklöst så att ska vi kunna föda 6-8 miljarder människor så behöver vi fungerande medel mot skadegörare. Vi behöver det även om brukningsmetoderna skulle utvecklas så att vi behöver mindre bekämpningsmedel. Övervakning av skadedjurstrycket kombinerat med resurser att sätta in vid behov, för att säkra tillgången på livsmedel.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen. Bokmärk permalänken.

10 svar på Gräshoppssvärmarna och klimatet

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad gör vi åt de svenska GRÄSHOPPORNA, politikerna? De svärmar ju och förökar sig ju året runt alla utom Löfven, ett engångsexemplar typ pappersmugg.
  Rovdjurskramare och miljödårar är minst lika stort hot som växtskyddsmedel: Det bara är så.

  • Ivar Andersson skriver:

   Byråkraterna är de svenska GRÄSHOPPORNA. Politikerna hittar på nya lagar och restriktioner och byråkraterna genomför politikernas ambitioner som reglerar och styr ditt liv.

   • Åke Sundström skriver:

    Nej, de svenska gräshopporna är inte byråkraterna, utan våra politiker, hrr Löfven och Kristersson framför allt. De som anslutit oss till EU, vars sovjetinspirerade planhushållningspolitik vi därmed förbundit oss att tillämpa.

    Skjut på rätt pianist! – som jag tvingas påpeka lite för ofta. Ut ur EU är lösningen.

    • Ivar Andersson skriver:

     Byråkraterna förökar sig som gräshoppor och hjälper politikerna med nya förslag på lagar och skatter. Den förmågan finns inte i regering och riksdag. Politikerna är marionetter.

     • Åke Sundström skriver:

      Marionetter? Ingalunda, men duktiga på att gömma sina bakom sina underhuggare och dessutom vägra skydda väljarna från framför allt de lokala byråkraternas övertramp eller rena övergrepp.

      Så allt ljus på justitieministrarna Morgan Johansson (och företrädaren Beatrice Ask) på vårt mest vanskötta departement, som samtidigt är det allra viktigaste. Utan att glömma respektive partistyrelsers huvudroller, herrar Löfvén och Kristersson/Reinfeldt.

      • Ivar Andersson skriver:

       Du kommer väl ihåg tjänstemännen på UD som hade för avsikt att driva sin politik även om det blev en moderat utrikesminister?

 2. tegetornvall skriver:

  Äntligen ett djur som inte är utrotningshotat! Kanske framtidens mat? Kanderade gräshoppor med grönsaker.

 3. Thomas skriver:

  Glöm inte Pakistan, dit gräshopporna kommit via Jemen och Somalia.. Sedan drar de in i Indien och mot Kina…

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Livsmedelsproduktionen är tydligen inget problem i Sverige eftersom som vi inte har några GRÄSHOPPOR att döma av de ytterst få kommentarerna kring den mest basala frågan, vad får oss att överleva?

  • Thomas skriver:

   Om du odlar spannmål och brukar sälja direkt, så är mitt tips att spara i silon för priserna kan komma att stiga i vinter…

Kommentarer inaktiverade.