Ju större de är desto hårdare faller de

Amerikanerna håller på att i rasande takt förstöra sitt eget land. Det är inte bara deras myndigheter som jobbar hårt på att undanröja de rättigheter amerikanerna har inskrivna i sin konstitution. Inte bara BLM och Antifa. Inte bara demokraternas makthunger som får dem att begå allsköns övertramp mot enskilda och mot demokratins och rättsstatens principer.


Nu är det också domstolar som jobbar på att riva upp den väv som varit någorlunda stabil i över hundra år. Utvecklingen av de parallella samhällena i USA, dels majoritetssamhället och dels indianerna och deras rättigheter knutna till reservaten håller på att utvecklas till en tragisk fars.


I musikalen Oklahoma kommer huvudpersonen i inledningen inridande genom ett majsfält. Han sjunger musikalens signaturmelodi: Oh what a beatuiful morning, o’ what beatuiful day. I’ve got this wonderful feeling, everything’s going my way! Naturligtvis är det bara början på problemen.


Oklahoma delas.
Den 9 juli i år beslutade den högsta domstolen i USA att delstaten Oklahoma ska delas i princip i två lika stora delar. Den östra delen ska bli indianterritorium helt och hållet. Orsaken är en märklig plädering och ett minst lika märkligt domslut i ett fall i HD.


En indian som stått åtalad för våldtäkt på en minderårig flicka hävdade att deltatsdomstolen inte hade legalitet att döma honom när han dömdes 1996, eftersom han är indian och brottet skedde på reservatet. Där får inte delstatspolis agera, endast indianpoliserna, och federal polis. Domen skapar ett prejudikat med omfattande återverkningar på andra redan avgjorda mål med indianer inblandade.


Dessutom får det alltså häpnadsväckande konsekvenser för den halva av Oklahoma, i Götalands storlek med 1,8 miljoner invånare varav 15% är indianer. USAs förfall går nu nästan samma takt som Venezuelas, men inte ännu som Sovjetunionens. Inget imperiums historiska stormaktstid har varat längre än 250 år. Det är nu 244 år sedan USA vann över den tidens imperium, England. När faller USA? Vad händer då med världen?


När jag kom till USA 1971 fick jag frågan av oroliga amerikaner om Sovjet skulle kunna störta USA. Jag svarade att det har de inte kapacitet till. Det enda som kan få USA på fall är amerikanerna själva. Men jag trodde inte att jag skulle bli sannspådd i min livstid.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen. Bokmärk permalänken.

14 svar på Ju större de är desto hårdare faller de

 1. Ivar Andersson skriver:

  Vem förutsade att Sovjetunionen och järnridån skulle raseras så snabbt? Berlinmuren föll efter 38 år. Så nog kan oväntade saker hända.

  • Niklas skriver:

   Inget imperium varar för evigt, utan alla imperier kommer att kollapsa förr eller senare. Så även USA, Kina och EU.

 2. Mats Jangdal skriver:

  Joe biden har just valt Kamala Harris till sin medkandidat, vicepresident. Skulle de vinna presidentvalet kommer USAs fall att påskyndas avsevärt.
  https://www.euractiv.com/section/all/news/democrat-joe-biden-chooses-senator-kamala-harris-for-white-house-running-mate/

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Läs ur boken skriven av Martin L Gross ”National suicide” sid. 73 och förstå varför USA började sin nedtur den 21 Januari 1973 och SCOTUS dom Lau v. Nichols. Spiken i kistan så att säga.
  Glasklart!

 4. Thomas skriver:

  I ”Att förstå sin samtid” skriver Georg Henrik von Wright att Ryssland är framtiden… Boken skrevs 1992 och han kallades negativ… Där beskrevs ”epoker” på 700-800 år och om USA och EU (UK) räknas som en epok ihop så är vi nog i slutet av en epok, ett fall som började för 150-200 år sedan…

 5. Åke Sundström skriver:

  Spännande teori att USA går mot sin undergång, därför att det nu har gått det gått 244 år sedan USA kasta av sig det engelska oket 1776. Att inga tidigare stormakter överlevt längre än så må vara intressant för kalenderbitare, men inte ett helt övertygande belägg för slutsatsen att Uncle Sam är på fallrepet.

  Men förvisso visst är det blir än du som undrar över vad som nu händer I THE LAND OF THE FREE. Det senaste tilltaget att attackera historiska symboler verkar dock mer puerilt än revolutionärt, jämfört med t ex Vitrysslands strid för att demokratisera Östeuropas sista diktatur eller Israels eviga kamp för sin överlevnad. Eller för den delen Sveriges självmordspolitik i 7-klöverregi.

  Oklahoma-caset är nog inte heller så märkligt som du ger sken av, snarare ett bevis för att rättsstaten är mer levande i USA än i Svedala. Det var ju en konservativ majoritet i HD som fattade beslutet att respektera ett otydligt skrivet beslut som fattades för över hundra år sedan. Vem tror att Morgan eller Beatrice skulle ha brytt sig om sådana rättsliga petitesser? Fast visst blev det ganska snurrigt i just det här fallet.

  Då blir jag mer nyfiken på Samuels text om Martin Gross och hans tes att USA började sin ”nedtur” den 21 januari 1973. Berätta gärna kort vad som hände den dan.

  • Göran skriver:

   Det går kanske att jämföra med de äganderätter våra tidigare kungar gav samerna i Sverige, som idag körs över att framförallt socialdemokraterna.

   Vi har även mindre vattenkvarnar som ägarna fick en brukanderätt av kungen, som nu körs över av socialister och byråkrater.

 6. Jan Andersson skriver:

  USA är en kontinent och inte ett land. I varje delstad bor precis som i Europa människor med olika bakgrund, förutsättningar och åsikter. Det märkliga är att de alla talar samma språk vilket har möjliggjort deras osannolika framgångssaga. Men de är inte ett homogent land, folk i nordstaterna tycker annorlunda än folk i sydstaterna. Folk på landet tycker annorlunda än folk i storstäderna.
  Läs gärna den underhållande ”Resa med Charley” av John Steinbeck. Sedan ”Zen och konsten att sköta en motorcykel” av Robert M. Pirsig. Båda titlarna är ganska missvisande. Men det är samma USA som beskrivs.

  • Ivar Andersson skriver:

   USA är en federal republik som ligger på den Nordamerikanska kontinenten.

   • Jan Andersson skriver:

    Alla stater skrev en gång under ett samarbetsavtal. Texas också, men de lovade inte som de andra att de aldrig skulle lämna unionen. Smart, de har ett bättre förhandlingsläge idag. Jag träffade en kille från Dallas, han sa att Texas är så bördigt att de lätt kunde föda hela världen om det bara regnade mer (alternativt underförstått: fanns mer vatten för bevattning). För övrigt samma uttalanden som görs om Ukraina och jordarna i Sevastopolområdet i Ryssland, och som ingen har satt spaden i ännu.

    För övrigt fungerar väl ännu kretsloppet: solen skiner och värmer atmosfären – varmare atmosfär kan hålla mer vatten – vatten avdunstar från hav, sjöar och jord – moln bildas – det blir svalare och atmosfären kan inte hålla kvar allt vatten – det regnar på jorden – vatten rinner tillbaka till hav, sjöar och jord där det ansamlas som grundvatten?

    Det är alltså INTE som klimatalarmisterna hävdar att det vatten som ödslas på en bomullsbuske är borta för evigt? Men det kanske bara regnar ner någon annanstans.

    Snart är jorden snustorr förbränd boll i rymden, och det finns inget vatten att ens bada i, om du inte skaffar elbil förstås, då är allt förlåtet tills nästa förflugna idé tänds i en hönshjärna nära dig.

  • Benny skriver:

   USA har väl i praktiken redan fallit samman! Det är bara den federala regimen i Washington som inte vill se fakta! Nu lanserar ”deep state” dvs ”träsket” i Washington en lösning som man tror ska ena unionen och den lösningen kallas för ett nytt ”kallt krig” nu med Kina som de i USA tycker är alltför kapitalistiskt och inga kulturmarxister i närheten av makten i Peking. USA är en disparat union där de olika delstaterna inte har mycket mer gemensamt än språket och valutan! Vi har i årtionden av media matats med skönmålning av denna kulturblandning som kallats ”smältdegel” och andra superlativ när det i själva verket legat och pyrt under ytan hela tiden och receptet från regimen för att hålla samman unionen varit ständiga krig och påhittade fiender!

   • Mats Jangdal skriver:

    I USA är det inte hela landet som ibland kallas för smältdegel (melting pot), det är New York City. Någon föreslog redan för 50 år sedan att en tossed sallad var en bättre liknelse. Alla delarna finns där men de kan fortfarande urskiljas som delar och separeras. De har inte smält samman.

    • Benny skriver:

     Ja, du har rätt! Jag borde skrivit multi-kulti i stället! Men som sagt nu håller verkligheten på att komma ikapp lögnerna…Fast svenska media är ju som musslor angående sönderfallet! Inte ens Trump beskylls för detta…

 7. Åke Sundström skriver:

  Samuel: Ville du inte stilla min, och måhända även andras, nyfikenhet om National Suicide sid 78?

Kommentarer är stängda.