När beröringsskräcken med de egna blir en fobi

Sjöbo-olle eller Sven-Olle Olsson som han egentligen hette, var ett centerpartistiskt kommunalråd i Sjöbo kommun i Skåne på 80-talet. Inför valet 1988 ordnade han en kommunal folkomröstning om flyktingmottagande, som han inte gillade.


För det blev han smutskastad som nazist i all svensk media. Centerpartiet under ledning av Olof Johansson uteslöt honom. Han startade då Sjöbopartiet 1991 som tog plats i kommunfullmäktige.


Centerpartister på alla nivåer gjorde sitt bästa att distansera sig från Sven-Olle. Partiet band sig så hårt vid invandringsvänlighet att det inte för en enda sekund sedan dess kunnat tänka om angående vare sig migration eller flyktingar. Inte heller har kunnat analysera frågor som medborgarskap, rösträtt, utvisning, välfärdssystem, utbildning, arbetsmarknad, bostadspolitik.


Kort sagt, för att inte kunna beskyllas för nazism har partiet släppt alla spärrar och ställer allt som svenska skattebetalare och Sverige skapat utan kontroll till envar som kommer hit. Centern är till och med beredda att bistå med transporten hit, för att kunna paradera med sin godhet.


För att ändra på detta måste en hel generation stelnade centerpartister bytas ut. Problemet är att en majoritet av dem väl inte har fyllt 40 år ännu. Att få dem att sluta frivilligt, tänka om och tänka nytt, eller lära de yngre medlemmarna något annat är förmodligen uteslutet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på När beröringsskräcken med de egna blir en fobi

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det var en nyttig påminnelse om ”centerpartiets” avskyvärda agerande. Men Gunnar Hedlunds spelande under täcket med socialisterna var väl ändå värre?
  Tyvärr är alla vidriga detaljer försvunna i glömskan.

 2. Thomas skriver:

  Centern har inget existensberättigande – om det inte var för sin feta kassa. Och resultatet av kohandeln med S som skapade det korporativa samhället med saltsjöbadsandan som dominerade fram till 1995. Precis som många äldre S-väljare nu ser sin värld rasa samman så upplever äldre C-väljare hur deras värld upplöses. Och fort går det i dessa dagar…
  Vad nästa generation kommer att ta fasta på – vid nästa val – är idag omöjligt att ens gissa. Det är min gissning..

 3. Dandersan skriver:

  Finns det ett värde i att bibehålla partistrukturer som folkpartiet och bondeförbundet?
  Är det inte vettigare att bibehålla den struktur som finns och inte aspirera direkt på makten, dvs separera politiken från rörelsen.
  Vi har ju val av företrädare inte av partier.
  Fritt fram att skapa blandade listor med namn som kan byggas upp kring valplattformar.
  Det skulle stimulera till en öppnare struktur.

 4. Göran skriver:

  Enligt rykte, jag har hört, så sympatiserar inte de äldre centerpartisterna med Centern längre, men de fortsätter att var medlemmar för kontaktnätets skull.

  Hur vore det att tänka lite runt knuten, dvs. på kommande generationer, barn, barnbarn och barnbarns barn osv.

  Just ny kör Försvaret med en reklamkampanj runt om i Sverige. Men, vad är det som ska försvaras? Är det rätten att förvandla Sverige till ett skithålsland?

  • Jan Andersson skriver:

   Centern har väl varit centralt ledande i Sveriges strävan att avveckla landsbygden? Även om inget annat parti gjort annat än att stå bakom och flina belåtet. Landsbygdsborna som aldrig intresserat sig speciellt mycket för rikspoliiken “såg det aldrig komma”.

   När man betraktar de senaste årtiondenas partier och dess ledare, vill man gömma ansiktet mellan knäna.

   • Jan Andersson skriver:

    Och efter Löfvéns uttalande idag om terrordåden i Frankrike så försökte jag gömma ansiktet mellan fötterna.

 5. Niklas skriver:

  Hur kan ett parti som blinkar höger, för att sedan svänga vänster fortfarande åtnjuta förtroende?

 6. Ivar Andersson skriver:

  Ras, och rasbiologiska skrivningar i de politiska partiprogrammen försvann 1946 när centerpartiet, som var det enda öppet rasistiska riksdagspartiet, strök sina då de inte längre kunde neka till Tredje Rikets bestialiska folkmord på judar. Men fram till 1946 ansåg Annie Lööfs företrädare att judar var mindervärdiga raselement vilket Ledarsidorna.se tidigare avslöjat. https://ledarsidorna.se/2019/07/regeringen-aterinfor-rasbegreppet-i-svensk-lag/

Kommentarer är stängda.